Rüştü Kalaç

Rüştü Kalaç

ANALİZ: Avrupa'da Basketbolumuz

AVRUPA KUPALARINDA TÜRK TAKIMLARI

‘Memleket siyaseti’, macera filmi tadında giderken kim ne yapsın basket takımlarını diyebilirsiniz. Ama bizim de bir gündemimiz var. Türk Basketbol Ligi artan rekabet ve kaliteli transferlerle daha keyifli bir hale gelirken Avrupa kupalarında da takımlarımız giderek bir ağırlık oluşturmaya başladı. 

Bu hafta Avrupa'nın ilk 100 takımı değerlendirmesinde ‘FB Ülker’ beşinci, ‘GS Liv Hospital’ sekizinci, ‘Banvit’ onbirinci, ‘Anadolu Efes’ yirminci, ‘TED Kolejliler’ yirmiüçüncü, ‘Karşıyaka’ yirmidördüncü, ‘Uşak Sportif’ ellialtıncı, ‘Tofaş’ altmışyedinci, ‘Beşiktaş’ ise yetmişinci olmak üzere tam 9 takımla yer aldık. Fikir vermesi açısından bazı ünlü ve başarılı takımlardan Barselona'nın Fener'den, Valencia'nın GS’dan, Montepaschi Siena'nın Efes'ten ve Zalgiris Kaunas'ın TED ve KSK’dan daha alt sıralarda olduğunu belirtelim. 

Burada Lig maçları da kıstas alındığı için Ligimizin yeni takımı 'Uşak Sportif' gösterdiği başarıyla hoş bir sürprize daha imza atmış. Ancak son dönemde yaptığı yoğun reklam kampanyasına ters düşen bir şekilde köklü bir takım olan 'TürkTelekom’un' bu listeye giremeyişi de oldukça manidar. Demek ki bütçeden başka şeyler de gerekiyor.

Avrupa'da birçok ülkelerarası Lig olsa da 3 tanesi diğerlerinden ayrılıyor. Önem sırasına göre Euroleague, Eurocup ve Eurochallenge. Euroleague ise iki özelliği ile öne çıkıyor. Dünyada popülerlik, ekonomik büyüklük, oyun kapasitesi açısında NBA'den sonra sözü edilen en önemli basketbol organizasyonu konumunda, ikincisi ise artık adı Turkish Airlines Euroleague. Yani en büyük sponsoru bizim resmi havayolu şirketimiz. Bu Ligde dişe dokunur bir varlık göstermek artık daha da önemli.

Bu organizasyonda Galatasaray ve Fenerbahçe gruptan çıkmayı garantilemişlerdi. Lige iyi giren Efes ise umulmadık mağlubiyetlerle işi oldukça zora soktu. Son maçında, deplasmanda tarihi fark yediği güçlü Real Madrid karşısında kendi evinde oynamanın avantajını kullanamazsa Zalgiris Kaunas'ın deplasmanda Brose Baskets’i yenmesini ummak zorundayız. Yani cidden sıkışmış durumdayız. Ama Efes Real'i yenebilirse hem gruptan kendi iradesiyle çıkmış hem de deplasmandaki ağır yenilginin psikolojik olumsuz etkisini üzerinden atmış olacak. Dileriz bu kupada yolumuza 3 takımla devam ederiz.

Eurocup’ta ise 4 temsilcimiz var. Kendi Ligimizin lideri Banvit son maçını kaybetse de gruptan 3üncü sırada çıkmayı başardı. Aynı şekilde Karşıyaka da son maçını kaybetti ama gruptan 3üncü olarak çıktı. Aykon TED ise son maçını kazanarak grubu üçüncü sırada bitirdi. En rahat takımımız ise grubunu 7-3 galibiyet oranı ile ilk sırada bitiren Beşiktaş oldu. Sonuçta tüm takımlarımız turu geçmiş oldu. Burada ilginç olan Beko Basketbol Ligi'nde başarılı olan Banvit' in Eurocup'ta çok zorlanması, BBL'de istediği başarıyı yakalayamayan Beşiktaş'ın ise grubunu rahatça lider olarak bitirmesi. Bu da gösteriyor ki bu takımların kadroları iki kupada birden yol alacak derinlikten yoksun.

Son olarak Eurochallange' da ‘Royal Halı Gaziantep'in’ üst tura çıktığını belirtelim. Son maçını kaybetse de 10 puan ile bir üst tura çıktılar. Yılların Tofaş' ı ise bu sezon Avrupa'ya erken veda eden tek takımımız oldu. Böyle tecrübeli bir kulübün nispeten zayıf bir kupada turu geçememesi gerçekten üzücü. Dileriz Efes de bu tabloya daha ilk gruplarda eklenmez.

Sağlıkla kalın...

Önceki ve Sonraki Yazılar