Analar Ne Başbakan Doğuruyor !

Analar Ne Başbakan Doğuruyor !

'Polisin insanları dövdüğü bir hükümette yer almayacağım'

POLİS HALKA SALDIRDI DİYE BAŞBAKAN İSTİFA ETTİ
Pazar günü Bulgaristan'da yüksek elektrik faturalarına öfkelenen on binler, tüm ülkede protesto gösterileri düzenlemişti. Pazartesi günü Maliye Bakanı Simeon Djankov'un görevden alınması da protestoların önüne geçmeye yetmemişti.
 
Borisov'un Salı günü, ülkede elektrik dağıtımını gerçekleştiren üç firmadan, Çek CEZ firmasının lisansının iptal edileceğini ve elektrik fiyatlarında yüzde 8 indirime gidileceğini açıklaması da yeterli etkiyi gösteremedi.
 
POLİSİN İNSANLARI DÖVDÜĞÜ HÜKÜMET DE YER ALMAM
Salı gecesi protestocuların polisle çatışması ve 25 kişinin yaralanması üzerine Başbakan Boyko Borisov, 'Polisin insanları dövdüğü bir hükümette yer almayacağım' dedi ve istifa edeceğini açıkladı.
 
Bulgaristan'da elektrik dağıtımı, 2001-2005 yılları arasında görev yapan Simeon Saxe Cobourg-Gotha'nın iktidarında özelleştirilmişti.
 
ELKTRİK ŞİRKETLERİNE YÜKSEK KAR ANLAŞMASI YAKTI
Şirketlerle yapılan anlaşmalarda yüzde 15 kâr sözü verildiği, şirketlerin, düşük vergi ödemek için hayali faaliyetler beyan ettiği de iddia edilmişti.
 
Avrupa Komisyonu, AB enerji pazarı kanunlarına tam olarak uymadığı gerekçesiyle 25 Ocak'ta ülkeyi Avrupa Adalet Divanı'na şikayet etmişti.
 
Borisov, yaptığı açıklamada iradeyi halka geri verdiğini, geçici hükümette yer almayacağını söyledi. Borisov, istifasının, Temmuz ayında yapılması planlanan genel seçimleri etkileyip-etkilemeyeceğine dair herhangi bir açıklama yapmadı.

ENERJİ FİRMALARININ ÜZERİNE GİDECEĞİNE SÖZ VERMİŞTİ
Başbakan Borisov, halkın yüksek elektrik faturaları nedeniyle giderek artan öfkesini yatıştırmak için hafta başında maliye bakanını görevden almış, yabancı enerji firmalarının üzerine gideceğine dair söz vermişti. Ancak bu adımlar protestoların sona ermesini sağlamadı.

Son iki günde polisle çatışmaya giren 25 kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor.
Bulgaristan, Avrupa Birliği’nin en yoksul ülkesi.