“Anadil“ mesaisi kavgalı başladı

“Anadil“ mesaisi kavgalı başladı

AKP'nin, "anadilde savunma hakkına" ilişkin tasarının bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi kabul edildi. Tasarının görüşmeleri “fitne” ve “nifak” tartışmasıyla başladı. MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk ile BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken yerl

Meclis Genel Kurulu’nda AKP’nin grup önerisinin kabul edilmesinin ardından MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Bu yasayla silahın, terörün egemenliği meşrulaştırılmak istenmektedir. İşte karşı çıktığımız irade bu iradedir” diye konuştu.

BDP sıralarından gelen tepkiler üzerine Sadık Yakut, “Sayın milletvekilleri, Sayın Baluken bir oturur musunuz yerinize lütfen, söz istiyorsanız sistemi açarım, her zaman yaptığımız uygulama” dedi. Bu arada BDP’li Sırrı Sakık yerinden itiraz ederek tepki gösterdi.

Yakut da, “Sayın Sakık bir oturur musunuz yerinize, önce grup başkanvekilinize saygılı olun” derken, “Siz mi belirleyeceksiniz, elini indir aşağıya, otur yerine. Size mi mahkum olacağız biz. Grup başkanvekillerinin konuşmasına niye tahammül edemiyorsunuz” diye konuştu.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Sizin yapmanız gereken yasanın görüşmesine geçmek, burada bir siyasi partinin grup başkanvekiline söz veriyorsunuz, grup başkanvekili yasanın içeriği, usulle ilgili bütün şeyler tükendiği için alakası olmayan kendi siyasi düşüncesini yansıtacak şekilde propaganda yapıyor, siz de buna göz yumuyorsunuz” diyerek tepkisini dile getirdi.

“NİFAK” TARTIŞMASI

AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da, “Burada ne resmi dille alakalı ne yargı diliyle alakalı en ufak mahsurlu bir taraf yok. Milletimizin birtakım hassasiyetlerini kaşıyarak nifak sokmak bence çok doğru bir şey olmasa gerek” dedi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Aydın’ın sözlerine itiraz etti.

TANSİYON YÜKSELDİ

Genel Kurul Salonu'nda tansiyon yükselirken karşılıklı tartışmalar gerginliği artırdı. MHP’li Oktay Öztürk ile BDP’li İdris Baluken yerlerinden kalkarak birbirlerinin üzerine yürüdü, araya giren vekiller tartışmanın kavgaya dönüşmesini engelledi. Bir anda MHP ve BDP sıralarının önü kalabalıklaşınca Yakut oturuma ara verdi.

Aradan sonra söz isteyen MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, “Sayın Aydın MHP’nin endişelerini dile getirmesini fitne sokmak olarak suçlamanız, nitelemeniz yakışmamıştır. Böyle bir şeyi size iade ediyoruz. Fitneyi kimin getirdiği burada belli. Mübarek bir günde bu milleti birbiriyle çatıştırmaya siz sebep oldunuz” diyerek tepkisini dile getirdi.

AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da, “Sayın Grup başkanvekili konuşurken AK Parti’nin, bizlerin milletin arasına nifak sokmakla suçladı. Ben fitne demedim. Kimse nifak sokmuyor, lütfen bu konuşmalara dikkat edin, milletin arasına nifak sokmayalım ben de aynı şeyi ifade ettim” diye konuştu.

Daha sonra Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının görüşmelerine geçildi.

KABULÜ DE TARTIŞMALIYDI

AKP'nin, Meclis Genel Kurulu'nda "anadilde savunma hakkına" ilişkin tasarının bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi kabul edilmesi sırasında da sert tartışmalar yaşandı.

Meclis Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. AKP'nin, TBMM'nin gündemi ve çalışma takvimine ilişkin grup önerisi kabul edildi.

Kabul edilen önergeye göre Genel Kurul'da bugün "anadilde savuna hakkını" öngören Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülecek. 15 maddelik tasarı temel kanun olarak 2 bölüm halinde ele alınacak. AK Parti'nin grup önerisine göre Genel Kurul'un çalışma günlerine Cuma ve Cumartesi de eklendi. Genel Kurul; bugün, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günlerinde günlük programların bitimine kadar çalışacak.

MHP'Lİ VURAL İTİRAZ ETTİ

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, söz konusu tasarının temel kanun niteliğinde olmadığını belirterek, "Temel kanun niteliğinde olmadığı için grup önerisinin işleme alınmaması gerekiyor. Önerge işleme alınmamalı" diyerek itiraz etti.

Meclis Başkanvekili Sadık Yakut'un grup önerisini işleme alacağını ifade etmesi üzerine, MHP usul tartışması açılmasını istedi.

"DEVLETİN KURULUŞ HUKUKUNU DEĞİŞTİREN BİR KANUN"

Açılan usul tartışmasında konuşan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluş hukukunu değiştiren bir kanun. Bu kadar önemli bir kanunu temel kanun yaparak milletin bilgilenmesinden kaçırmak asıl üzerinde durulması husustur. PKK'nın talepleri doğrultusunda KCK'nın talepleri doğrultusunda egemenliğin paylaşılmasını hukuklaştıran bu kanun tasarısını milletin gözünden kaçırmak için İçtüzüğü de zorlayarak temel kanun yapmanızın hiçbir mantığı yoktur" diyerek tepki gösterdi.

"TAYYİP ERDOĞAN SİZE TALİMAT VERSE....”

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç de, "Dayatmayı yapan sizsiniz" diyerek şöyle devam etti:
"Tayyip Erdoğan parmakları kaldırın diyor kaldırıyor, indirin diyor indiriyor, böyle bir yasama faaliyeti yapılamaz. Tayyip Erdoğan size talimat verse dese ki falanca kadını erkek yapın, bu kişiyi, kadını erkek olarak kanun çıkarırsınız. Ben buna inanıyorum. Temel kanun olarak gelince madde okunmuyor, madde de ne var o bilinmiyor. Arkasından da kendi menfaatinize uygun gördüğünüz birtakım özellikle grup başkanvekilleri bazı holdinglerin bazı ticaret şirketlerinin menfaatlerine son anlarda getiriyorlar buralarda önerge veriyorlar, devletin trilyonları, katrilyonları birtakım kişilerin cebine gidiyor."

Genç'in sözlerine tepki gösteren AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, "İnsanlar onurları ve haysiyetleri için yaşarlar. Bu söz konusu konuşmacının buradaki insanların onuruyla ilgili sorumsuzca konuşması artık tahammül edilemez bir hale gelmiştir. AKP grup başkanvekilleriyle ilgili burada sınırsız iftira dolu ifade kullanması kabul edilebilir değil, bu ifadeyi kınıyorum" diye konuştu.
Ardından Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, grup önerisinin işleme alınması yönündeki tutumunda bir değişiklik olmadığını söyledi. Görüşmelerin ardından AK Parti'nin grup önerisi kabul edildi.