AMİK OVASI GÖLE DÖNDÜ

AMİK OVASI GÖLE DÖNDÜ

Reyhanlı'nın tamamı ile Antakya ve Kırıkhan ilçelerinin de bir bölümünü oluşturan ve sağanak yağış kuruyan gölü yeniden doldurdu

HATAY'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki Türkiye'nin en verimli ovalarından biri olan Amik Ovası, 15 gün süren yağışlar sonucu tekrar göle döndü.

150 BİN DEKAR ARAZİ SULAR ALTINDA

Reyhanlı'nın tamamı ile Antakya ve Kırıkhan ilçelerinin de bir bölümünü oluşturan ve sağanak yağış etkisinde kalan Amik Ovası'nda çoğu buğday ekili yaklaşık 150 bin dekar arazi sular altında kaldı. Ziraat Odası Başkanı Şemseddin Cünedioğlu, bölgede afet yaşandığını belirterek, "Çiftçilerimizin ektikleri ürünler tamamen sular altında kaldı. Kotanın düşük olmasından dolayı ovada hemen her yıl sel yaşanmaktadır. Çözüm üretilemeyecekse mevcut alan tekrar eski haline dönüşsün, Amik Gölü olsun" dedi.

AMİK GÖLÜ YENİDEN OLUŞSUN

Kumtepe Mahallesi Muhtarı Hasan Kaçar ise, tamamen kurutulan ve 1975 yılında bölgede yaşayan muhtaç çiftçilere en az 20'şer dönümler halinde verilen arazilerin sel ve yağmur suları altında kaldığını söyleyerek, Amik Ovası'nın tekrar Amik Gölü'ne dönüştüğü söyledi. Kaçar, "Her yıl aynı afeti yaşıyoruz. Arazilerimiz su altında kalmaktadır. Eğer eskiden olduğu gibi tekrar göl haline getirilsin. Ovanın etrafında bulunan 25 mahalle halkı hayvancılık ve balıkçılık yaparak daha iyi geçinir. 1975 yılına kadar olduğu gibi yeniden göl haline getirilsin" diye konuştu.

Bu arada, DSİ tarafından mahallelerin çevresine yapılan bentler nedeniyle sular mahalleye ve evlere ulaşmadı. Ancak aşırı yağışlar mahalle içerisinde de yer yer birikintilere neden oldu. Hayvan sahipleri de yem doğal yem bulmakta zorlanan küçük baş hayvanlarına yem vermek zorunda kaldı.

Kaynak:Haber Kaynağı