AMERİKANIN SESİ;  AMERİKA İLE TÜRKİYE ARASINDA PAZARLIK ŞİMDİ BAŞLADI

AMERİKANIN SESİ; AMERİKA İLE TÜRKİYE ARASINDA PAZARLIK ŞİMDİ BAŞLADI

Dolayısıyla esas detaylarla ilgili asıl pazarlık başladı diyebiliriz”

WASHINGTON/ Selin Süer Ünlü

Washington Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Soner Çağaptay, Amerika’nın Sesi’nin Washington stüdyolarından yapılan canlı yayınına katıldı. Uzman, Selin Süer Ünlü’nün tezkere sonrası Washington’un tepkisi, Ankara-Washington hattında çıkabilecek olası pürüzler ve IŞİD’e karşı koalisyonun geleceği konusundaki sorularını yanıtladı. Çağaptay’la söyleşimizde öne çıkan bazı başlıkları şöyle özetlemek mümkün: 

WASHİNGTON TÜRKİYE İLŞKİLERİ

Çağaptay: “Amerika, Türkiye’nin IŞİD’e karşı askeri ittifaka katılmasını bekliyor olacak. Bence Türkiye Amerika’nın taleplerine karşılık vermeye hazır çünkü IŞİD’in yarattığı tehdidi gördü. Fakat bence Türkiye yine de aceleci davranmayacak. Çünkü hassasiyetleri var. Dolayısıyla esas detaylarla ilgili asıl pazarlık başladı diyebiliriz”

TÜRKİYE'NİN ÖNCELİKLERİ

Çağaptay: “Türkiye’nin birinci önceliği Irak’ın tekrar stabilize olması. Ancak Suriye konusundaki önceliklerinin şu ana kadar karşılandığını söyleyemeyiz. Bu öncelikler arasında Esad rejiminin devrilmesi stratejisi var. Bir diğeri de PKK’nın zayıflatılması. Üçüncü önceliği de Suriye’den mülteci akınının kesilmesi. Fakat Türkiye artık ‘yeter’ demek istiyor.”

AMERİKA'NIN BAKIŞ AÇISI

Çağaptay: “Amerika’nın Suriye perspektifinde sadece IŞİD sorunu var. Kısa vadede taktik olarak iyi bir adım bu, ama stratejik olarak iyi bir adım değil. Bu açıdan Türkiye’nin eleştirileri haklı. Esad rejimine karşı daha ciddi bir uluslararası ittifak oluşturulmasını isteyecek Türkiye. Suriye’deki iç savaş 4 taraflı bir savaş. Esad rejimi, IŞİD, muhalif öğeler ve PKK ile PYD var. Türkiye’nin stratejisi içinde IŞİD’in zayıflatılması ama aynı zamanda Esad’ın da zayıflatılması var.”

“Türkiye şu ana dek Suriye stratejisinden karlı çıkamadı. Esad’ı devirmek için ortaya koyduğu stratejide başarısız oldu ve bugün Türkiye hala onun sıkıntılarını çekiyor. Türkiye, NATO ortaklığının altını çizerek bir çözüm bulabilir.”

OBAMA VE ERDOĞAN TEMEASLAR

Çağaptay: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçilmesinden sonra NATO zirvesinde Obama ile görüşmesi sayesinde bir mesai arkadaşlığına dönüştü. Eski bahara dönmek zor ama artık birbirleriyle ihtiyaç halinde konuştukları sürece girdik diyebiliriz.”

Washington Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Soner Çağaptay’la söyleşimizi tüm detaylarıyla yukarıdaki videoda bulabilirsiniz.

İŞTE O PROGRAM

Kaynak:Haber Kaynağı