Amerikan Yahudileri Araştırması

Amerikan Yahudileri Araştırması

AMERİKAN YAHUDİLERİ YOLDAN ÇIKIYOR

ABD'nin dış politikasında büyük etkinliği olduğu bilinene Amerikan Yahudileri yapılan bir ankete Yahudi Cemaati önderlerini şok eden yanıtlar verdiler. Araştırmadan çıkan sonuçlara göre,Amerikan Yahudileri üzerine yapılmış geniş kapsamlı bir ankette, dindarlığın önemli ölçüde azaldığı ve kendi inancı dışındakilerle evliliklerin arttığı ortaya çıktı. İsrail'e bağlılıklarını da kapsayan araştırmanın sonuçları, anavatan İsrail için hiçte iç açıcı görünmüyor.
 
10 yıldan sonra ilk kez bu kapsamda yapılan araştırmada toplum dışındakilerle evlenme % 58 ile en yüksek düzeyine çıkmış durumda. Bu ortodoks olmayan Yahudiler arasında % 71. 1970 öncesi sadece % 17 Yahudilerin dışında evlilik yaşandığı düşünüldüğünde bu oranın büyük bir değişimi gösterdiği belirtiliyor. Araştırmaya göre Amerikan Yahudilerinin üçte ikisi bir sinegoga bağlı değil, dörtte biri tanrıya inanmıyor ve üçte biri geçen yıl evine Noel ağacı aldı.

YAHUDİ PROFOSÖR; DURUM KORKUNÇ
 
New York'taki Yahudi Teoloji Okulu'nda profesör olan Amerikan Yahudisi Jack Wertheimer "Amerikan Yahudi toplumunun kendi Yahudi kimliği açısından durumun korkunç" olduğunu söyledi.
 
Pew Araştırma Merkezi Din ve Kamu Yaşamı Projesi'nin yaptığı araştırmada dini kimliğin ve katılımın düşmesine rağmen, Amerikan Yahudilerinin, Yahudi olmaktan gurur duydukları ve "Yahudi toplumuna güçlü şekilde bağlılık duygusu besledikleri" ifade edildi.
% 69'u İsrail'e duygusal bağlılık hissettiğini söylerken,%40'ı şimdi İsrail'in olduğu toprakların "anrı tarafından Yahudilere verildiğine" inanıyor, %17'si Batı Şeria'da yerleşim yerlerinin inşasına devam edilmesinin İsrail'in güvenliğine yardımcı olduğunu düşünüyor.

YAKLAŞIK 6.5 MİLYON YAHUDİ YAŞIYOR
 
Yahudiler Amerikan nüfusunun % 2.2'sini oluşturuyor, bu oran geçen 20 yılda sabir şekilde kaldı. Anket 5.3 milyon Yahudi yetişkin ve 1.3 milyon çocuğun en azından kısmen Yahudi olarak yetiştiğini tahmin ediyor.
 
Anket Yahudi tanımı için çok tartışılan konuları kullandı. "Hiç bir dini olmadığını" söyleyen % 22'lik Yahudiler de araştırmaya dahil edildi, çünkü onların ebevenyleri Yahudi ya da Yahudi gibi yetişti ve etnik veya kültürel olarak Yahudi hissediyorlar.

ATEİST YAHUDİ ORANI SÜREKLİ ARTIYOR
 
Ancak "hiçbir dini inancı olmayan Yahudilerin" oranı her bir sonraki nesilde artıyor, 1980 sonrası doğanlarda ise bu en tepe noktasına ulaştı. Bunlardan % 32'si hiçbir dini inancının olmadığını söyledi.
 
Dini inancı olmayan Yahudilerin üçte ikisi çocuklarını evde Yahudi gibi yetiştirmediğini belirtirken, dindar Yahudilerin % 93'ü çocuklarını yetiştirirken Yahudi bilinci verdiklerini ifade etti.
 
Anketten çıkan sürpriz bir sonuç ise hala Yahudi olduğunu söyleyenlerin % 34'ü İsa'nın bir mesih olduğuna inanması.
 
GEÇEN YIL YAPILAN ANKETTE ŞOK ETMİŞTİ
 
1000 ABD'li Yahudi ile yapılan '2012 Yahudi Değerler Araştırması'na katılanlara ülkedeki iki önemli Hıristiyan tarikat ile Müslüman topluluğa karşı olan yakınlıkları soruldu. 
 
EVANJELİSTLERLE MESAFE 
 
Araştırma sonuçlarına göre, ABD'li Yahudiler'in %47'si kendisini Mormon tarikatına yalın görüyor. Cumhuriyetçi Parti'nin Son seçimlerdeki Başkan Adayı Mitt Romney'nin de üyesi olduğu Mormonlar'ı, % 41.7'lik oranla Müslümanlar izliyor. 
 
Ankete katılan Yahudiler'in sadece % 20.9'u kendisini Evanjelist ya da aşırı muhafazakâr Hıristiyanlar'a yakın hisittiğini belirtti. 
 
"SONUÇLAR ŞOK EDİCİ" 
 
Uluslararası Hıristiyan ve Yahudi Dostluğu Kurulu'nun başkanı Rabbi Yechiel Eckstein araştırmayı, "Evanjesit Hıristi,yanalar'ın İsrail'e verdiği destek göz önünde bulundurulduğunda sonuçlar şok edici" olarak nitelendirdi.