AMERİKAN BASININDAN ERDOĞAN'A FACİA ŞOKU

AMERİKAN BASININDAN ERDOĞAN'A FACİA ŞOKU

Huffington Post, Soma’da yaşanan faciayı Başbakan Erdoğan’ın “Kazalar bu işin fıtratında var” sözüyle duyurdu.

Amerikan haber sitesi Erdoğan’ın “Kazalar bu işin fıtratında var” sözünü ve “1862 tarihli kaza” örneğini manşete çıkardı.

Resmi rakamlara göre 302 madencinin hayatını kaybettiği Soma Maden faciası tüm dünyada derin yankı uyandırdı.İktidara yakınlığı ya da baskısı altında olan Ulusal medya bu faciada çok fazla ayrıntılara girmesede dünya basını daha ilk günden faciada ki ihmal ve kusurları tartışmaya başladı. Başta Erdoğan'ın Soma ziyaretinde ortaya çıkan skandal görüntüler olmak üzere, AKP hükümeti yine çok tepki çekti. Dış basının üzerinde en çok durduğu konu ise facianın nedenleri ve ölü sayısının büyüklüğü üzerinde oldu. Bir çok ünlü yayın organı konuya ilşkin teknik ayrıntıları Soma Faciası üzerinden okurlarına ulaştırdı. 

TÜRKİYE'NİN İŞ GÜVENLİĞİNDE ZAYIF KARNESİ

ABD’nin en büyük internet haber portallarından Huffington Post, Soma’da yaşanan faciayı Başbakan Erdoğan’ın “Kazalar bu işin fıtratında var” sözüyle duyurdu.
Huffington Post, Erdoğan’ın, bu tür kazaların dünyanın her yerinde olduğunu söyledikten sonra iddiasını desteklemek için 1862 yılında meydana maden kazalarından örnek verdiğine dikkat çekti.
Site, bu satırların ardından, Soma’da meydana gelen facianın Türkiye’nin iş güvenliği konusundaki zayıf karnesinin ne kadar kötü olduğunu gösterdiğini yazdı.
 
ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI ABD BASINI MANŞETLERİNDE
 
274 kişinin hayatını kaybettiği Soma faciasında Başbakan Erdoğan "bunlar olağan şeyler" diyerek diğer ülkelerdeki maden facialarından örnekler verdi. Amerika'nın Sesi sitesi de, Erdoğan'ın örneklerine cevap verdi.

ERDOĞAN'IN ÖRNEKLERİNE YANITLAR

Verdiği örnekler arasında 1907 yılında ABD'de gerçekleşen ve 362 madencinin hayatını kaybettiği Monongah faciası da bulunuyordu.
Amerika'nın Sesi sitesinin, ABD'nin en büyük enerji kaynağının kömür olduğunun hatırlatıldığı haberde, "107 yıl önce yaşanan bu kazayla ilgili olarak Erdoğan’ın gözden kaçırdığı nokta, ABD’de kömür madeni kazalarındaki ölüm oranlarında 1970’lerden itibaren keskin düşüş kaydedilmesi." ifadelerine yer verildi.

209 MİLYON DOLAR TAZMİNAT ÖDENDİ

2010 yılında Batı Virginia eyaletinde, Upper Big Branch madenindeki patlamada ölen 29 madencinin ailelerinin her birine 1,5 milyon dolar (toplamda 209 milyon dolar) tazminat ödendiğinin hatırlatıldığı haberde, bu durumun "olağan" olmadığını anlatmak için de "İnceleme raporuna göre kaza önlenebilirdi" ifadesi kullanıldı.

ERDOĞAN'IN KAÇIRDIĞI NOKTA

1970'lerden sonra maden facialarının keskin bir şekilde azaldığının belirtildiği, Alparslan Esmer imzalı haberde, ölümlerin azalmasının sebebi de şöyle açıklandı:
"Bunun bir nedeni 1977’de geçen Federal Maden Güvenliği ve Sağlığı Yasası (Maden Yasası) çerçevesinde kurulan Maden Güvenliği ve Sağlığı Dairesi (Mine Safety & Health Administration – MSHA). Dairenin ana görevi Amerika’daki madenlerde ölümcül kazaları önlemek, ölümcül olmayan kazaların sıklık ve şiddetini, sağlık koşullarına elverişsiz durumları azaltmak amacıyla zorunlu iş güvenliği ve sağlık standartları uygulamak."
25 eyalette yılda bir milyar tonun üzerinde kömür çıkarıldığının belirtildiği haber şöyle devam ediyor:

İHBAR EDEN MADENCİYE İŞ GÜVENCESİ

"ABD Çalışma Bakanlığı’na bağlı bir daire olan MSHA, dört maden başına bir denetçi görevlendiriyor ve yeraltı kömür madenlerindeki çalışma ve sağlık güvenliği koşulları yılda dört kez inceleniyor. Amerika’da 52 kömür madeni bulunuyor. Bunların hepsi özel sektörün elinde. Madencilerin başvurusu üzerine ek incelemeler de yapılabiliyor. Ayrıca çalışma güvenliği kaygısından dolayı kendi madenlerini ihbar eden madencilerin işlerini koruma güvencesi bulunuyor.

ÖNLEM ALMAYAN ÇOK AĞIR BEDEL ÖDÜYOR

Amerika Çalışma Bakanlığı’na bağlı Maden Güvenliği ve Sağlığı Dairesi, bu tür kazaların “işin fıtratında” olmasını engellemeye çalışsa da, kazaların yaşanmasını önlemek, standartları harfi harfine uygulamak her zaman mümkün olmuyor. Ölüm olayları ciddi ölçüde azalsa da, bu tarz kazalara karşı Maden Yasası’nın gerektirdiği önlemleri almayan şirketlere çok ağır bedel ödettirilebiliyor.

MADENİN AĞZI BETONLA KAPATILDI, YÖNETİCİLER HAPİS CEZASI YEDİ

2010 yılında Batı Virginia’nın Naoma kasabasındaki Upper Big Branch madeninde meydana gelen patlamada 29 madenci öldü. Kazayla ilgili soruşturma iki yıl sürdü. Federal hükümetin atadığı bağımsız soruşturma komisyonu, madeni işleten Massey Energy şirketini suçlu buldu. Çünkü kaza önlenebilirdi, yangına yol açan ince kömür tozu birikmesi engellenebilirdi. Massey Energy şirketinin iş hayatı bitti, şirketi ve madeni devralan Alpha Natural Resources kazada ölenlerin ailelerine 1’er buçuk milyon dolar, toplamda 209 milyon dolar tazminat ödemeye razı oldu. Upper Big Branch madeninin ağzı bir daha girilmemek üzere beton duvarlarla örüldü. İhmalle suçlanan şirketin bazı yöneticileriyse 2 yıldan 3 buçuk yıla kadar hapisle cezalandırıldı.(...)"

BU VİDEO SİTEMİZDE 100 BİNDEN FAZLA İZLENDİ

 

Kaynak:Haber Kaynağı