AMERİKA'DAN YENİ KÜRT AÇIKLAMASI

AMERİKA'DAN YENİ KÜRT AÇIKLAMASI

Amerikan yönetimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “terörist” diye tanımladığı YPG’ye sağladığı desteğin devam edeceğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye’deki YPG saflarında PKK savaşçılarının yer aldığının hatırlatılması üzerine, “YPG’de yeralan herkesin kimlik kartı yok elimde. Kürt savaşçılar IŞİD’e karşı etkili olduklarını kanıtlıyorlar. Onları en iyi biçimde desteklemeye devam edeceğiz,” dedi. John Kirby, PKK’yı bir terör örgütü olarak gördüklerini de kaydetti ve bunun yeni bir şey olmadığını söyledi.

Günlük basın brifingi sırasında, bir gazetecinin, “PYD lideri Salih Müslim, YPG’nin saflarında PKK savaşçılarının bulunduğunu itiraf etti” demesi üzerine, Kirby, “Ben bunu görmedim,” diye cevap verdi. PKK’nın bir “yabancı terör örgütü” olduğunu tekrarlayan John Kirby, bu konudaki tavırlarının değişmediğini yineledi.

Dışişleri Sözcüsü Kirby, “Evet, Kürt savaşçılar IŞİD’e karşı etkinliklerini kanıtlıyor ve onlara yardım etme konusundaki kararlılığımızda değişme yok. Onların mücadele ettiği grubun bölge ve özellikle Suriye ve Irak halkı için kötü olduğunda inanıyorumki hepimiz hemfikiriz,” dedi. John Kirby, Diyarbakır’daki terörist bombalama eylemlerini de şiddetle kınadıklarını belirtti ve teröre karşı Türkiye’nin yanında olmaya devam edeceklerini ifade etti.

İki müttefik iki farklı bakış

YPG, Suriye’de PKK yakın olmasıyla bilinen siyasi parti PYD’nin silahlı kolu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem PYD hem de YPG için “terörist” sıfatını kullanıyor. ABD, YPG ile ve IŞİD’e karşı Suriye ve Irak’ta işbirliği yapıyor ve silah desteği veriyor. PKK için “terörist” diyen Washington, PYD ve YPG konusunda Ankara’dan çok farklı düşünüyor ve bu farklı yaklaşım çerçevesinde hareket ediyor.       

Kaynak:Haber Kaynağı