Amerika'dan Tehdit Geldi

Amerika'dan Tehdit Geldi

AMERİKA TEHDİT ETTİ
 
ABD, hava savunma sistemi için Çin'le ortak üretim planlayan Türkiye'ye karşı, "Çin'den füze alırsan F-35 projesi de zora girer" kartını devreye soktu.

ÇİN FÜZESİ ALIRSANIZ
 
ABD, Çin füzelerinde ısrar edilmesi halinde İsveç'le yürütülen yerli savaş uçağı projesininin de riske girebileceği mesajını iletti.
Uzun menzilli füze savunma sistemini Çin'le ortak üretmek isteyen Türkiye'nin batı ile gerilen ilişkilerinde yeni bir aşamaya girildi.
ABD, İSveç'le birlikte milli savaş uçağı projesi üzerinde çalışan Türkiye'ye, NATO kanalıyla baskı uygulayarak, "Çin'den füze alırsan F-35 projesi zora girer" mesajında bulundu.
ABD'nin Türkiye'ye yerleştirilecek Çin füze sistemine "Füzeler 52 adet NATO radarına bağlanacak. Çin füzelerinden casus yazılımlar sızabilir" diyerek karşı çıktığı belirtildi...
Yeni nesil savaş uçağı F-35'lerin üretimi JSF projesi kapsamında gerçektirilecek. Projenin tamamlanması durumunda Türkiye 100 savaş uçağı almayı planlıyor.



ÇİNLİLER ATAKTA

 Öte yandan Türkiye’nin uzun menzilli hava savunma ve füze sistemi ihalesinde Çin’e öncelik vermesinin ardından, Başkent’te önemli bir diplomasi trafiği yaşanıyor. ABD Savunma Bakan Yardımcısı Jim Miller ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Türkiye’ye gelerek, Ankara’dan yaptığı tercihi tekrar gözden geçirmesini istedi. Amerika’nın Türkiye çıkarmasına Pekin yönetiminden de cevap geldi. Geçtiğimiz günlerde ise, asker ve sivillerden oluşan 17 kişilik Çin heyeti, ihaleyi düzenleyen Savunma Sanayii Müsteşarlığı’na (SSM) geldi. İhalede ilk sırada olan ve SSM ile sözleşme görüşmelerine başlayan devlet firması CPMIEC’i temsil eden Çinliler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin her türlü talebinin karşılanacağı taahhüdünde bulundu.Diplomatik çevrelerde ise Çinliler ile sözleşme imzalanması seçeneğinin Türkiye için iyi olmayacağı görüşünde.