AMERİKA VE RUSYA ARASINDA FLAŞ GELİŞME

AMERİKA VE RUSYA ARASINDA FLAŞ GELİŞME

Emekli diplomat; Türkiye Rusya ile meydana gelen krizin bedelini tek başına ödeyecek!

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u aradı. Kerry, düşürülen Rus uçağının ölen pilotu için başsağlığı dileklerini iletti. Diplomasi çevreleri bu yaklaşımı "Enterasan" bir gelişme olarak niteliyor. Türkiye'nin müttefiki olan ABD'nin bu çıkışının bir anlamda özür niteliği taşıyor mu? sorusuna ise aynı çevreler, "Hem evet hem hayır" diye yanıt veriyorlar. ü

AMERİKA'NIN DIŞİŞLERİ BAKANININ BAŞSAĞLIĞI NE İFADE EDER ?

Diplomasi çevrelerinde bu gelişme için en akla yatkın yorum eski bir Türk Diplomatından geldi. Adını vermek istemeyen eski diplomat bu gelişmeye ilginç bir bakış açısı getirdi. " ABD Rusya'nın suriye krizinde üstlendiği rolü benimsiyor ve Rusya'nın IŞİD'e karşı düzenlediği hava operasyonları aralarında anlaşmaya varılmış husulardan kaynaklanıyor. Ancak ABD ve diğer batılı müttefikler bu çatışma aşamasında Türkiye'yi yalnız bırakmak ve Türk halkını kaybetmek istemiyor. Ama Türkiye'nin bu çıkışının meydana getireceği savaş ihtimalini hiç mi hiç istemiyor." şeklinde tarif ediyor.

TÜRKİYE BU KRİZİN BEDELİNİ TEK BAŞINA ÖDEYECEK

Emekli diplomat sözlerini şöyle sürdürüyor. "Amerika ve Batılı diğer müttefikleri bu konuda hemfikirler. Ve bu krizin tırmanmaması için herşeyi denemekte kararlı görünüyorlar. Merkel'in bu gün yaptığı açıklamada benzer mesajlar taşıyordu. Batı Rusya ile Türkiye bir uçak düşürdü diye asla savaşmak niyetinde değil. öyle sanıyorum ki giderek Türkiye bu açmazı ile başbaşa kalacak. Doğru ya da yanlış Rus uçağının düşürülmesi bedelini tek başına ödeyecek gibi görünüyor. dedi.

SOĞUKKANLI OLMAK GEREKİYOR

Kerry, Türkiye ve Rusya’nın soğukkanlılığı koruması, sorunların iki ülke yetkilileri arasında görüşmelerle çözülmesi çağrısında bulundu. Kerry, Türkiye ve Rusya’nın, Suriye’de tansiyonu artırmamaktan kaçınmalarını, Suriye’de bir an önce siyasi bir çözüme ulaşılması gerektiğini söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı