Amerika Ve Rusya Anlaştı

Amerika Ve Rusya Anlaştı

ABD ve Rusya, Suriye'nin elindeki kimyasal silahların yok edilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Şimdi Suriye'nin bir hafta içinde elindeki kimyasal silah stokunun "tam listesini" sunması bekleniyor.
 
ABD ve Rusya'nın Suriye'nin elindeki kimyasal silahların yok edilmesi üzerine Cenevre'de yaptığı görüşmeler üçüncü gününde devam ediyor.
 
İki ülkenin müzakere ekibi görüşmelere devam ederken ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ortak bir basın toplantısı düzenledi.
 
Bakan Kerry, ABD ve Rusya'nın Suriye'nin elindeki kimyasal silahların alınması ve yok edilmesi metotları üzerinde anlaşmaya vardıklarını söyledi. İki ülkenin Suriye'nin elindeki kimyasal silah türleri ve sayıları hakkında anlaşmaya vardıklarını dile getiren ABD'li Bakan, Suriye'nin de bir hafta içinde elindeki silahların listesini sunması gerektiğini bildirdi.
 
"2014'ÜN YARISINA KADAR TAMAMLANMALI"
Suriye'nin elindeki kimyasal silahların 2014'ün yarısına kadar tamamen imha edilmesi gerektiğinin altını çizen Kerry, Suriye bu teklifleri kabul etmezse BM Güvenlik Konseyi'nin ne gibi önlemler alabileceği konusunda bir ön anlaşma yapılmadığını vurguladı.
 
"7. MADDE UYGULANIR"
Kerry ayrıca, Suriye'nin anlaşmaya uygun davranamaması durumunda 7. Madde'nin uygulanmasını Rusya'nın da kabul ettiğini açıkladı. BM Şartı’nın yedinci maddesi, BM Güvenlik Konseyi’nin “barışı sağlama” yetkilerini belirliyor. Madde, Güvenlik Konseyi’ne barışa zarar verildiğinde askeri ya da askeri olmayan eyleme geçme izni veriyor.
 
Kerry'nin ifadesine göre Rusya, Suriye'nin tüm kimyasal tesislerinin soruşturulmasına izin vermesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını söyledi. Dünyanın şimdi Esad'dan kamuoyuna verdiği sözleri yerine getirmesini beklediğini aktaran Kerry, "Kimyasal silah konusundaki bu çabalar ve hazırlıklar, ikinci Cenevre konferansıyla bağlantılı" diye konuştu.
 
"GÜÇ KULLANIMI DİYE BİR ŞEY YOK"
Kerry'nin ardından söz alan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise burada alınan kararların uzlaşma esasına dayandığını, onların da bu hedefe ulaştığını aktardı. Lavrov, ABD ile vardıkları anlaşmanın güç kullanımıyla ilgili hiçbir unsuru barındırmadığını söyledi. Bakan Lavrov, Birleşmiş Milletler'in kimyasal silahlar biriminin ABD-Rusya tarafından sunulan teklifi onaylaması daha sonra da Suriye'nin kimyasal silahlarıyla ilgili bir zaman çizelgesi belirlenmesi gerektiğini bildirdi.