AMERİKA ERDOĞAN'A "DUR" DİYECEK

AMERİKA ERDOĞAN'A "DUR" DİYECEK

Bu gelişme ABD yönetiminin Erdoğan ve AKP Hükumeti ile ipleri kopartma hazırlığına işaret ediyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, tarihte örneği olmayan bir şekilde, Türkiye ile yakın zamanda ‘periyodik stratejik uygulama’’ başlatarak, Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ve özgürlük sorunlarını ilişkilerde sürekli görüşmeye  hazırlandığını Kongre’ye bildirdi. Uzmanlara göre, Amerikan sisteminin bir gereği olarak yapılan bu uygulama, ABD'nin Türkiye ile uzun vadeli stratejik ilİşkilerini gözden geçirmeyi göze aldığını gösteriyor.

YAPTIRIMLARA HAZIRLANILIYOR

ABD uzmanları bu bildirimin bir benzerinin daha öncede açıklandığını ve Türkiye seçimlerinin güvenliği konusunda endişe duyulduğunu çeşitli kereler yetkililer tarafından dile getirdiğini söylüyorlar. Bu gelişmenin Türkiye yönetimi için ciddiye alınmaması halinde ağır yaptırımların gündeme geleceği, ekonomik ambargolar dahil çok sayıda yaptırıma başlanacağı ileri sürülüyor.

2 AY ÖNCE BİR MEKTUP YAZILMIŞTI

Dışişleri Bakanı John Kerry adına yasama işlerinden sorumlu yardımcısı Julia Frifield, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin liderleri tarafından iki ay önceki bir mektupla önerilen “Türkiye’deki insan hakları ihlallerine ağırlık verilmesi için resmi bir dialogun kurulması” teklifine sıcak yaklaştı. Cumhuriyet’in ulaştığı mektupta Türkiye’deki insan hakları ihlallerinin ulaştığı sorunlardan kaygıyla bahsedilerek şöyle denildi: “Barışçıl toplanma ve dernek kurma özgürlüğü de dahil olmak üzere, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve temel özgürlükler hakiki bir demokratik devletin temeli olduğunda hemfikiriz. Biz, temel özgürlükleri baskı altına alan ve sivil toplumun denetleyici gücünü zayıflatan Türkiye’deki olanlar hakkındaki endişelerinizi paylaşıyoruz.’’

İNSAN HAKLARI İHLALLERİ KONUSU RESMİYET KAZANACAK

Mektupta ‘’Biz (ABD Dışişleri Bakanlığı) Türkiye’deki insan hakları ve medya özgürlüğü görüşmelerinin en önde olacağı periyodik stratejik dialogu uygulanmasını düşünüyoruz” vurgusu yapılarak bu diyalogun uygulanmasının gelişimi konusunda, Bakanlığın Kongre Komitesini ve uzmanlarını informe edileceği de belirtildi. Kongre’nin ABD Dışişleri’ne yazdığı mektupta Kerry’den “Türkiye ile resmi bir diyalog mekanizması kurulması’’ ve “Erdoğan ile diğer üst düzey Türk hükümeti yetkilileri ile görüşmelerde, medya özgürlüğü, güçler ayrılığı, insan hakları ve hukukun üstünlüğü’ konularının önemine vurgu yapılmasına devam edilmesini” ısrarla talep edilmişti. Bu gelişmeyi yorumlayan diplomatik kaynaklar, Amerika'nın karşılıklı muataplar üzerinden sohbet ya da sözcü açıklamaları ile sınırlı kalan insan hakları ihlalleriinin bu sürecin ardından resmiyet kazanacağına dikkat çekiyorlar.

Kaynak:Haber Kaynağı