Amerika CHP'yi Potansiyel İktidar Görüyor

Amerika CHP'yi Potansiyel İktidar Görüyor

KILIÇDAROĞLU'NUN OLASI AMERİKA ZİYARETİ İÇİN NABIZ YOKLADILAR
 
Alparslan Esmer
 
 
WASHINGTON  Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Amerikalılar'ın Türkiye’deki gelişmeleri “yakından takip ettiklerini” açıkladı.Amerikanın Sesi sitesinde Alparslan Esmer imzası ile yayınlanan haberde CHP'li milletvekillerinin yaptıkları basın toplanıtısından verilen ayrıntılar şu şekilde.
 
Washington’da Beyaz Saray, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi, Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Kongre’de temaslarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Umut Oran, Türk basın mensuplarına yaptıkları açıklamada görüşmeleri hakkında bilgiler verdi.
 
Amerikalı yetkililer tarafından “çok daha kapsamlı, çok daha ayrıntılı sorulara muhatap kaldıklarını” söyleyen Faruk Loğoğlu, Washington’da karşılaştıkları muameleyle ilgili olarak,  “Bu da bizde Amerikalı muhataplarımızın Cumhuriyet Halk Partisi’ni önümüzdeki dönemde bir iktidar partisi potansiyeli olarak değerlendirdikleri izlenimini yarattı” şeklinde konuştu.
 
Umut Oran’la birlikte Washington temaslarını iki ana başlık altında özetleyen Faruk Loğoğlu, birinci nedenin CHP’nin Türkiye’nin iç ve dış sorunlarına ait görüşlerini Amerika’ya anlatmak, diğer nedenin de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Washington’a olası ziyareti öncesinde zemin yoklaması yapmak olduğunu söyledi. Loğoğlu, bir aksilik olmaması durumunda Kılıçdaroğlu’nun bu yıl bitmeden, tercihen Kasım ayının ikinci yarısında Washington’a gelmesinin planlandığını belirtti, ancak bunun kesin bir tarih olmadığının altını çizdi.
 
AKP HÜKÜMETİ İLE İLGİLİ RAHATSIZLIK VAR
 
CHP Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu, Amerikalı yetkililerin açıkça belirtmemekle birlikte, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetiyle ilgili olarak “ciddi bir sıkıntı veya rahatsızlık duydukları kesin” ifadesini kullandı. 2001 ve 2005 yılları arasında Washington büyükelçiliği ve ondan önce de Dışişleri Bakanlığı müsteşarlığı görevlerinde bulunan Loğoğlu, “Amerikalılar’ın konuşma tarzını, beden dillerini tanıyan ve daha önce aynı konuda da üzerinden gitmiş biri olarak, aradaki farkı görebiliyorum.  Buradan şunu demek istemiyorum: 'Bunlar AKP'yi silmiş, AKP'yi unutacaklar, başka bir yöne yöneliyorlar’ gibi bir durum yok. Ama Türkiye'deki demokrasi bağlamında, ekonomi anlamında, toplumsal sorunlar ve dış ilişkiler bağlamında duyulan sıkıntıların bayağı yoğunlaştığını ve arttığını görmemek, hissetmemek, bize sorulan sorulardan, verdiğimiz cevapları dinlerken takındıkları edadan görmemek mümkün değil. Ciddi bir rahatsızlık var. Onun için o rahatsızlığı madalyonun öbür tarafı diye takdim edersek, CHP'ye ‘Siz iktidara geldiğinizde ne yapacaksınız, şu konuda, Suriye konusunda nasıl davranacaksınız, Irak konusunda ne yapardınız? Ekonomide… Ayrıntılı şekilde bunları öğrenmek istiyorlar. İlk defa oluyor. Daha önce böyle ayrıntılı sorularla muhatap olmadık. Fakat bu ayrıntılı sorulara ayrıntılı cevaplarımız da vardı” diye konuştu.
 
Loğoğlu, CHP heyetinin Amerika ziyaretinin yalnızca “CHP’nin görüşlerinin paylaşılması” amacını taşıdığını, kimseden bir beklenti içinde olmadıklarını söyledi. Loğoğlu, “Amerika önemli bir ülke, önemli bir müttefikimiz, ne düşündüğümüzü, nereye gitmek istediğimizi dinlemelerinde yarar var. Bunları anlattık” diye konuştu.