Amerika Bölündü

Amerika Bölündü

Suriye'ye karşı savaş açma konusunda topu Kongre'ye atan ABD Başkanı Barack Obama, Kongre üyelerini ve senatörleri ikiye böldü.

Califrnia Demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Janice Hahn "Bize bir saldırı olmadan Amerika'nın savaşa sokulması konusunda çok endişeliyim" dedi. Brifingten çıkışta Hahn, Obama'ya onay verip vermemek konusunda katılımcıların "tam olarak bölünerek" ayrıldığını söyledi. Demokrat üye Debbie Wasserman Schultz Suriye'nin gazı kullandığından şüphe etmiyor. Ama yönetimin istihbarataının güvenirliliği, tepkinin faydası ve doğasından daha az önemli olmaya dönmüş gibi.
Öte yandan üyelerin sınırlı füze saldırısının etkisiniden de şüphe ediyor. Onlara göre ABD'nin Ortadoğu'daki çatışmalara sürüklenmesinin istenmeyen sonuçları olabilir.
Demokrat ağırlıklı Sanato'dan kararın onaylanmasını bekleyen Obama, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nde zorlanacak gibi. Bunun için ABD Dışişleri Bakanı John Kerry televizyon televizyon dolaşarak kamuoyu yaratmaya çalışıyor.
Önde gelen Cumhuriyetçi ve Demokrat üyeler Obama'nın onay alıp almayacağı konusunda şüpheye sahipler. Senato Adalet Komitesi Başkanı Patrick Leahy kuvvet kullanımı tasarısının çok geniş olduğunu ve Beyaz Saray'ın karar için yeni bir kullanmasının gereklilğine işaret etti.
Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Mike Rogers "Sanırım bazı gerçek zorluklar var. bence günün sonunda Kongre durumu ortaya çıkaracak. Bu bir ulusal güvenlik konusu" dedi.
Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul ise çok daha şüpheci. Obama'nın Kongre'ye sormasından gurur duyduğunu söyledi ve Kongre'de durumun yüzde 50-50 olduğunu belirtti.