AMASYA'DA 'YEŞİL NÖBET' 3'ÜNCÜ GÜNÜNDE

AMASYA'DA 'YEŞİL NÖBET' 3'ÜNCÜ GÜNÜNDE

AMASYA’da park ağaçlarının kesilmesi üzerine harekete geçen vatandaşların başlattıkları 'yeşil nöbet' adı verilen eylem, 3’ncü günde de devam etti.

AMASYA’da park alanına yapılmak istenen akaryakıt istasyonu için ağaçların kesilmesi üzerine harekete geçen vatandaşların başlattıkları 'yeşil nöbet' adı verilen eylem, 3’ncü günde de devam etti. Park alanında oluşturulan stantta imza toplanırken, kentteki sivil toplum kuruluşları konuyu yargıya taşımak için hukukçulardan oluşan bir grup kurup çalışmaya başladı.

Amasya kent merkezinde bulunan ve vatandaşların, adını Tokat yöresine ait yeşil mercimek ve bulgurla yapılıp soğuk yenen yemeğinden alarak 'Bat parkı' dediği alana özel bir firma tarafından akaryakıt istasyonu yapılmak istendi. Bunun için ağaçlar kesilmeye başlanınca geçen salı günü harekete geçen vatandaşlar eylemlerine bugün de devam etti.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları’na (TCDD) ait üzerinde yaklaşık 130 ağaç bulunan 4.5 dönümlük arazinin özel bir şirkete akaryakıt istasyonu kurmak üzere 49 yıllığına kiralanmasına tepki gösteren çevreciler park içerisine çadırlar kurdu. 'Yeşil Nöbet' adı verdikleri eylemlerini sürdüren Amasyalılar, alanda, semaverle çay demleyip, türküler söyleyerek halaylar çekiyor. Park içerisine Türk bayrakları ve Atatürk posterleri asıldı. Ayrıca kesilmeyen ağaçların üzerine Türkiye’deki illerin plakaları ve isimleri yazılarak numaralandırıldı. Bölgede polis tarafından da geniş güvenlik önlemi alındı. Parkın yakınında çevik kuvvet ekipleri araç içerisinde gün boyu bekledi.

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAK

Amasya Mimarlar Odası Temsilcisi Hüsamettin Seçilmiş, akaryakıt istasyonu kurulmasını sağlayan ruhsatın ve diğer belgelerin iptal edilmesi için çalışma başlatıldığını söyleyerek "Kentimizdeki sivil toplum kuruluşlarındaki hukukçularımız bir grup oluşturdu. Burayla ilgili hukuki açıdan ne yapılabilir araştırıyoruz. TCDD’ye ait olan bu alanda mevzi imar planı değişikliği yapılarak alan petrol istasyonu yapılması için tahsis edilmiş. Petrol istasyonunun yapımının durdurulması sağlamak için bu imar düzenlemesi hakkında yürütmeyi durdurma talebiyle hukuki süreç başlatılacak. Burası böyle bir eylem başladığında, kesim başladığında, yöre halkı tarafından doğal bir tepki gösterildi ve durduruldu. Halkın kendisi yeşil alanını korumak için eylem yapıyor. Buranın hiçbir siyasi bağlantısı yok. Vatandaşlarımız sonuna kadar sahip çıkmak için kararlılar. Hukuki mücadele başlayıncaya kadar kalan ağaçları korumak için vatandaşlarımız burada bekliyorlar" dedi.

YENİDEN PARK OLMASINI İSTİYORUZ

Parkın karşısındaki apartmanda oturan emekli öğretmen İsmet Çetin, 15 yıldır burada yaşadığını belirterek, "Yaşananları endişeyle takip ediyoruz. Bir akşamüstü bir anda işçiler parka girip ağaları kesmeye başladı. Kentimizde ücretsiz olarak vatandaşların piknik yaptığı yeşil alanlardan birisi burası. Burasının yeşil alan olarak kalmasını istiyoruz. Burasının akaryakıt istasyonu yapılması doğru değil. Yapılan eylemi destekliyoruz. Burayı alanlardan ricam burayı yeniden düzenlesinler, kendi isimlerini verip yeniden park olarak halka açsınlar" diye konuştu.

55 yaşındaki Nurhan Baysal, Amasya’nın yaşam alanını ellerinden alınmak istenildiğini dile getirerek, "Biz buradan vazgeçmek istemiyoruz. Buranın petrol istasyonu olması mümkün değil. Zaten kentimizde bu tür yeşil alanlar çok kısıtlı. Buranın da yok olmasını istemiyoruz" dedi.

17 yaşındaki lise öğrencisi F.Ç., 3 gündür parkta nöbette olduğunu belirterek "Gece gündüz buradayım. Dün ağaçların üzerine numaralar yazdık. Ve illerin plaka koduna göre de isimlerini yazıp yapıştırdık. 90 ağaç sağlam kalmış. Şimdi onların kesilmemesi için yanlarında bekliyoruz. Bu kent isimleri ve numaralar Türkiye’yi temsil ediyor. Bütün illerimizden tüm Türkiye’den destek bekliyoruz" dedi. Çadır kurup kesilen ağaçların yerine yeni fidanlar diken gençler, gitar çalıp türkü söylüyor.

AMASYA BELEDİYESİ: ALANI TCDD SATTI

Amasya Belediye Başkanı Ak Partili Cafer Özdemir, konuyla ilgili, belediyenin internet sitesinden Hızırpaşa Mahallesi’ndeki park alanına yapılmak istenilen akaryakıt istasyonu ile ilgili açıklama yaptı. Devlet Demir Yolları’na ait 217 dönümlük yerin şehir imar planında TCDD'ye tahsisliyken yine kendilerinin talebi üzerine 07.11.2006 tarihinde revizyon imar planı yapıldığını belirterek, “Bu planda Pazar Alanı, Açık Fuar ve Rekreasyon Alanı (Festival Alanı) Semt Spor Alanı (Yeni Kapalı Spor Salonu), Ticari Alanlar, Eğitim Tesisleri Alanı, Özel Proje Alanı, Akaryakıt ve LPG İstasyonu olarak düzenlenmiştir. 09.08.2008 tarihinde 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. maddesine istinaden bu bölgenin tamamında Arsa ve Arazi düzenlemesi (Parselasyon-İmar Uygulaması-Hamurlama) yapılarak Tapuya Tescil ettirilmiştir. Söz konusu gayrimenkul belediyemizin bilgisi dışında TCDD tarafından 19.02.2014 tarihinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) satışı yapılmıştır. Yine Belediyemizin bilgisi dışında TPAO tarafından da bu alan Yap-İşlet-Devret modeliyle ihaleye çıkarılmış ve şehrimizdeki bir akaryakıt firması tarafından ihale kazanılmıştır” denilerek şöyle devam edildi:

“TPAO yukarda belirtilen 1685 Ada, 2 Parsel 4451.95 m2’lik yer için 30.04.2014 tarih ve 901 sayılı yazı ile 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 20-21 ve 22’nci maddelerinde belirtilen (Müracaat tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ruhsat verilir) kesin hüküm vardır. Bu hükme istinaden söz konusu Gayri Menkul İmar Kanunu, İmar Planı ve Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmenlikleri’ne uygun olarak hukuki süre içerisinde 23.05.2014 tarih 2014/ 101 sayı numarası ile 'yapı ruhsatı' verilmiştir.”

YK,SH(MS/AAA) (FOTOĞRAF)

Kaynak:Haber Kaynağı