AMASRA VE BARTIN HALKI'NIN İSYANI BÜYÜYOR

AMASRA VE BARTIN HALKI'NIN İSYANI BÜYÜYOR

Amasra Bartın halkı direniyor.

Amasra-Bartın halkı termik santrale karşı mücadelede bir ilki daha gerçekleştirdi. ÇED Raporu’na itiraz için 10 gün gibi kısa bir sürede 42 bin dilekçe toplayan Amasralılar, dilekçeleri teslim ettikleri eylemde ‘Kimse Amasra’ya termik santral yapamaz’ dedi

Amasra Bartın’da Termik Santral karşıtları, yapımı planlanan Hema Termik Santralı kalker ocakları ve kül depolama sahası ÇED Raporu’na itiraz için 10 gün gibi kısa bir sürede topladıkları toplam 42 bin dilekçeyi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yaptıkları eylemle teslim ettiler.

amasralilar.jpg

Bartın’da yapılmak istenen ve 10 yıldan beri halkın direnişi sebebiyle defalarca iptal edilip tekrar gündeme getirilen Amasra HEMA Entegre Termik Santralı Projesi hakkındaki nihai ÇED Raporu 11 Haziran’da halkın görüşlerinin alınması için askıya çıkarılmış, 24 Haziran tarihine dek rapora itiraz süresi tanınmıştı. Bartın halkının topladığı 42 bine yakın itiraz dilekçesi, başvurunun son günü büyük bir yürüyüş ve kitlesel basın açıklamasıyla Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Büyük yürüyüş Amasra’da başladı

Amasra halkı, saat 12.00’de itiraz dilekçelerini Bartın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne vermek için yürüyüşe başladı. Eylem  çevre köy ve mahallelerden katılımlarla büyüyerek kitlesel bir yürüyüşe dönüştü. Saat 16.00’da Bartın’ın her yerinden itiraz dilekçelerini vermek üzere gelen binlerce Bartınlı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde toplandı. Bisiklet grupları, tiyatrocular, müzisyenler, folklorcular gibi çeşitli kişi ve gruplar sokak müzikleri yapıldı. Kara pelerinli, tırpanlı Azrail figürleri ve sokak heykelleri gibi canlı performanslar sergileyen aktivistler halk oyunları gösterisi ile de protesto gösterisini zenginleştirdiler.

“Amasra’da termik santral yapılamaz”

amasratermik.jpg

Bartın platformu adına basın açıklamasını gerçekleştiren Bartın Platformu Sözcüsü Erdoğan Atmış, şunları söyledi:

“Devletin kalkınma planı Amasra’ya termik santrali ‘yöre ekonomisi için tehdit’ olarak görürken, Çevre Düzeni Planı ‘buraya termik santral olmaz’ derken, turizm planı burada turizm, tarım planı tarım, ormancılık planı ormancılık yapılmasını önerirken, ÇED süreci daha önce 5 kez iptal edilmişken, halkın bunca karşı çıkışına rağmen, yöredeki turizmi, balıkçılığı, tarımı ve ormancılığı, dolayısıyla yöre ekonomisini yok edecek bir termik santrali Amasra’ya  kimse yapamaz. ÇED süreci usulsüzlüklerle doluyken, bürokratların olumsuz görüşleri baskılarla değiştirilmişken, olumsuz görüşler, olumluymuş gibi gösterilerek, ÇED Raporu olumlu yapılamaz. Halkın bunca karşı çıkmasına ve 42 bine yakın itiraz dilekçesine rağmen, Demokratik bir hukuk devletiysek eğer, Bakanlık ÇED raporunu olumlu sonuçlandıramaz. O Amasra ki, barındırdığı doğal ve tarihi değerlerle sultanların gözbebeğidir. Birileri kazanacakları tatlı paralarının hayaliyle Amasra’yı ve yöre halkının geleceğini karartmayı göze almış olabilir. Devletin görevi bu saçma hayallerin peşinden gitmek değil, kendi planlarının ve evrensel hukukun gereğim yapıp, bu hayal sahiplerinin aklını başına aldırmaktır. Bartın-Amasra halkı kısa süre içinde teslim ettiği, 42 bine yakın itiraz dilekçeyle Türkiye’de ÇED süreçlerinde daha önce hiç yapılmamış olanı yapmıştır. Bu duyarlı tutumu ve yaşamına sahip çıktığı için Bartın -Amasra halkına teşekkür ediyoruz. Bugüne kadar Bartın Platformu çatısı altında mücadele eden tüm insanlar bu başarıda pay sahibidir. Onlara teşekkür ediyoruz. Bugün burada son dilekçelerini vermeye gelen sizlere teşekkür ediyoruz. Buraya farklı illerden gelen konuklarımıza teşekkür ediyoruz. Herkes bilmelidir ki, Bartın -Amasra halkının bu inancı oldukça, kimse ama kimse Amasra’ya termik santral yapamaz.”

Timur: “Gerçekten bir delilik”

Termik santralin kurulması planlanan Amasra’nın CHP’li Belediye Başkanı Emin Timur da, protesto için toplanan vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, 42 binin üzerindeki imzanın gerçek anlamda bir rekor olduğunu söyledi. Bu nedenle Bartın ve Amasra halkına teşekkür eden Timur, bu imzaların halkın yaşadığı yere, geleceğine ve doğaya sahip çıktığının, termik santrali istemediğinin göstergesi olduğunu kaydetti. Timur, “Biz bu termik santral ilk çıktığı günden bu güne kadar mücadele veriyoruz. Defalarca reddedildi. Ve nihayet işte çeşitli hilelerle son noktaya getirildi ve halkın görüşlerini alıyorlar. Ama halkımız her ne kadar bu termik santral konusu Çevre Bakanlığından çıksa da yılmayacak, bundan sonra da yapılacak işleri olduğunu bilecek ve bunun mücadelesine devam edeceğiz. HEMA Amasra’ya ilk geldiğinde kömür çıkaracak diye gelmişti daha sonra ortaya bir termik santral konusu çıktı. Amasra’ya bir termik santral kurmak gerçekten bir deliliktir” diye konuştu.

Akın: “Hep birlikte müdahale edeceğiz”

Bartın Platformu ile birlikte sürecin başından beri termik santral yapılmaması için elinden gelen tüm gayreti gösteren Bartın’ın MHP’li Belediye Başkanı Cemal Akın da konuşmasında, “Batı Karadeniz’in ve Karadeniz Bölgesi’nin incisi dediğimiz, ormanı ve deniziyle övündüğümüz bölgemizde, yerinden görmeden verilen imzalarla Ankara’da oturarak, 5 sefer iptal edilmesine rağmen 6’ncısında olabilir raporu verilen bu termik santrale karşı hep birlikte mücadele edeceğiz” dedi.

Yalçınkaya: “Evlere şenlik Bakan”

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya ise süreci başından beri takip eden bir Bartınlı olarak, özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ortaya koyduğu son tutumu anlamakta zorlandığını söyledi. Yalçınkaya Çevre ve Şehircilik Bakanı ve bürokratlarını eleştirdiği konuşmasında şunları dile getirdi:

“Bir kentin gelişimi için Bakanlık tarafından 1/100 binlik çevre düzeni planı yapılıyor. Bu çevre düzeni planında, Amasra’nın mutlak korunması gereken bir alan olduğu plan hükümleri içerisinde yer alıyor. Bakanlık cebinden para harcamış. Bartın ilinin çevre düzeni planını yaptırmış. Yaptırdığı bu çevre düzeni planına da Bakanlık kendisi Amasra’nın turizm açısından gelişmesi gerektiğini, Amasra’nın korunması gerektiğini ve Amasra’daki yerin altındaki kömürün çıkartılması için gerekli çalışmaların devam etmesi, bunun için herhangi bir sakınca olmadığını ama kömüre yönelik kurulacak olan enerji santralinin Filyos vadi alanına kurulması gerektiğini Bakanlık kendi planlarına koymuş. Yeni Bakan, evlere şenlik bakan İdris Güllüce imzayı attım sorumluluğu ben aldım diyor. Amasra’ya termik santral kurulacak diyor. Kusura bakma sayın bakan Amasra’ya termik santral kuramazsın. Suç işliyorsun sayın bakan, suç işliyorsun. Görevini kötüye kullanıyorsun.”

Kaynak:Haber Kaynağı