ALMANYA'DA PEÇEYE İZİN ÇIKMADI

ALMANYA'DA PEÇEYE İZİN ÇIKMADI

Münih İdare Mahkemesi kız öğrencinin derste yüzünü göstermek zorunda olduğuna ve okulda peçe yasağının din özgürlüğüne getirilen bir kısıtlama olmadığına hükmetti.

ALMANYA'nın Bavyera Eyaleti'nde, mahkemeden kız öğrencinin derse peçe ile girmesine izin çıkmadı.


Münih İdare Mahkemesi kız öğrencinin derste yüzünü göstermek zorunda olduğuna ve okulda peçe yasağının din özgürlüğüne getirilen bir kısıtlama olmadığına hükmetti. Mahkeme kararında sadece gözlerin göründüğü peçenin öğrenci ile öğretmen arasında sürekli ve sözsüz iletişimi engellediği vurgulandı. Kararda, iletişimin mimik ve vücut dilini de kapsadığına dikkat çekildi. Münih İdare Mahkemesi, inanç özgürlüğünün kayıtsız ve şartsız sürdürülmesi gerektiğini buna karşın inanç özgürlüğünün okullarda, anayasa çerçevesinde kalmak kaydıyla, yönetmeliklerle sınırlandırılabileceğini belirtti.


Bavyera Eyaleti'nde bu eğitim yılının başında bir kız öğrenci meslek okuluna kabul edilmiş ancak derse peçe ile girmek isteyince okuldan kaydı silinmişti. Kız öğrenci bunun üzerine dava açmıştı. Münih İdare Mahkemesinin verdiği bu karar bundan sonraki benzer olaylar için örnek teşkil edecek.


70642.jpg

 

Kaynak:Haber Kaynağı