Almanya faciadan döndü

Almanya faciadan döndü

Almanya'nın Bonn kentinde pazartesi günü tren garında bulunan ve içinde patlayıcı madde olduğu iddia edilen çantanın arkasında aşırı dinci selefi grubunun olduğu belirlendi.

Olayın detayları hakkında bilgi vermeyen savcılık sadece, iki kişinin gözaltına alındığını ve olayın çok yönlü soruşturulduğunu açıkladı. Zanlılardan birinin Somalili Omar D. olduğu öğrenildi. Omar D.'nin avukatı Mutlu Günal da müvekkilinin gözaltına alındığını doğruladı. Her iki zanlının sorgusu sürüyor. Spiegel Online'nin haberine göre, Bonn Tren Garı'ndaki çantada bütan gazı, amonyum nitrat, metal parçaları, saat ve piller bulundu. Zanlı Omar D. , 14 yaşındaki bir öğrencinin verdiği bilgi üzerine yakalandı. Söz konusu öğrenci polise, çantayı Afrikalı, 30-35 yaşlarında ve 1.90 boylarında birinin bıraktığı bilgisini verdi. Omar D. bunun üzerine gözaltına alındı. Öte yandan zanlı Omar D.'nin 2008 yılında da bir arkadaşıyla birlikte Amsterdam üzerinden, Uganda'ya uçmak isterken Köln / Bonn Havaalanı'nda gözaltına alındığı ortaya çıktı. Polisteki bilgilere göre, Omar D. ve arkadaşı eğitim almak için Uganda'da bir kampa gidiyorlardı. 

2006 YILINDA KÖLN'DE DE YAŞANMIŞTI

Benzer olay 2006 yılında Köln Merkez Tren Garı'nda da yaşanmıştı. Aşırı dinci bir gruba mensup iki kişi, trene içinde patlayıcı madde bulunan iki valiz koydular. Ancak patlayıcıları teknik eksikliklerden ötürü patlatamadılar. Daha sonra zanlılardan biri Almanya'da, diğeri Libya'da yakalanarak yargılandı ve hapis cezasına çarptırıldı. Uzmanlar eğer bombalar patlamış olsaydı çok sayıda kişinin yaşamınını yitirebileceğini açıklamışlardı. 

SELEFİLER KİMDİR?

Selefiler Almanya'da kendi cami ve derneklerinde örgütleniyorlar. Şeriat kanunları isteyen grup, Müslüman gençler ve din değiştirerek İslam'ı seçen Almanlar arasında taraftar buluyor. Alman istihbaratına göre, ülkede 4 bin selefi bulunuyor. Bunlardan 25'i çeşitli kamplarda eğitim aldı ve her türlü saldırıyı yapacak kapasiteye sahipler. Bu yılın başında Bonn'da düzenlenen bir gösteride de Türk asıllı selefi Murat K. iki polisi bıçakla ağır yaralamıştı.