ALMANYA BİZİ BU YÜZDEN DİNLEMİŞ

ALMANYA BİZİ BU YÜZDEN DİNLEMİŞ

Bild gazetesi açıkladı

Almanya'nın, Türkiye'yi 2009'dan beri dinlediğinin ortaya çıkmasıyla patlayan skandalın arkasında Türkiye ile IŞİD'in 'muhtemel' ilişkileri çıktı.

Almanya Federal Haber Alma Teşkilatı’nın (BND) 2009 yılından bu yana hükümetin görevlendirmesi üzerine Türkiye’yi ve Almanya’daki Türk derneklerini dinlemesinin yankıları sürüyor.

Reuters’in edindiği bilgiye göre Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Alman ajanslarının çalışmaları hakkında yorum yapamam” dedi. Sözcü’nün haberine göre Merkel, gerekirse bu konudaki bilginin Alman Parlamentosu’nda istihbarat kuruluşunu denetleyen komisyona verileceğini söyledi.

Almanya’da yayımlanan Bild gazetesine göre ise, Almanya’nın Türkiye’yi dinlemesinin gerekçelerinden biri; “Türkiye’nin uzun süreden bu yana Batı’nın ortağı olduğu konusunda oluşan şüphe.”

IŞİD ŞÜPHESİ!

Habere göre; Almanya, Türkiye’nin Batı’yla sıkı ilişki içinde olduğuna inanmıyor. Hükümet çevrelerinin dinlemeye gerekçe gösterdiği diğer neden, Türkiye’nin Suriye ve Irak politikasında ikili oynadığı görüşü. ABD’nin Almanya’yı bu konuda uyardığı belirtilen haberde, “Türkiye MİT kanalıyla radikal İslamcı gruplara (IŞİD) silah ve lojistik destek veriyor” ifadeleri yer alıyor.

Gazetenin dinleme konusunda ortaya koyduğu bir diğer gerekçeye göre ise, Türkiye Almanya’yı Türkiye üzerinden Suriye’ye giden cihatçılara karşı alınacak önlemler konusunda baskı altına almaya çalışıyor. Türkiye cihatçılara karşı önlem karşılığında Almanya’nın PKK militanlarına ilişkin bilgi istiyor. Bir başka neden ise, Türkiye’nin Balkanlarda İslam’ın yayılması konusunda önemli rol oynaması. Türkiye’nin yeni Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın batıda endişe yaratması da dinlemeye gösterilen gerekçeler arasında sıralanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı