ALMANLARIN ÇOĞU TÜRKİYE’YE GÜVENMİYOR

ALMANLARIN ÇOĞU TÜRKİYE’YE GÜVENMİYOR

Almanların çoğu Türkiye ile Avrupa Birliği arasında sığınmacı sorununun çözümü konusunda varılan anlaşmaya güvenmiyor. Die Welt gazetesi ve ARD için İnfratest Dimap tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre, AB-Türkiye arasındaki...

Almanların çoğu Türkiye ile Avrupa Birliği arasında sığınmacı sorununun çözümü konusunda varılan anlaşmaya güvenmiyor. Die Welt gazetesi ve ARD için İnfratest Dimap tarafından yapılan kamuoyu yoklamasına göre, AB-Türkiye arasındaki anlaşmaya Almanların yüzde 56’sının güveni yok.

Anlaşmanın işe yarayacağını düşünenlerin oranı yüzde 39 düzeyinde. Mart ayında anlaşmayı olumlu bulanların oranı yüzde 46 düzeyindeydi.Almanya’ya gelen sığınmacı sayısının azalmasında sözkonusu anlaşmanın etkili olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 40. Katılımcıların bir okadar kısmı da Almanya’ya gelecek sığınmacı sayısının değişmeyeceği görüşünde.Türkiye’ye güvenmiyorlarVerilere göre, anlaşmanın uygulanması konusunda Türkiye’ye güvenmeyen Almanların oranı da bir hayli yüksek. Her beş Almandan dördü bu konuda Türkiye’ye güven duymuyor. Almanya’nın güven duyacağı ülkeler sıralamasında yüzde 89 ile Fransızlar ilk sırada yer alıyor. Fransayı yüzde 73 ile İngiltere, yüzde 58 ile ABD, yüzde 34 ile Yunanistan, yüzde 25 ile Rusya, yüzde 23 ile Ukrayna takip ediyor. Türkiye’ye güven duyulabileceğini belirtenlerin oranı yüzde 17.Almanların üçte ikisi AB üyeliğine karşıAraştırmaya göre, Almanların üçte ikisi de Türkiye’nin AB üyeliğine karşı. Yüzde 68 Türkiye’nin AB üyeliğine hayır derken, yüzde 27 evet diyor. Bunda son günlerde yaşanan basın özgürlüğü tartışmaları nedeniyle Türkiye’nin imajının bozulması gösteriliyor. Partiler bazında bakıldığında Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyenlerin başında yüzde 34 ile Yeşiller Partisine oy verenler geliyor. Hür Demokrat Parti FDP ve sağcı popülist Almanya için Alternatif Partisi AfD seçmenleri ise yüzde 80’in üzerinde Türkiye’nin AB üyeliğine karşı.Araştırmada Almanya Başbakanı Angela Merkel’in uyguladığı sığınmacı politikalarına karşı olanların oranı ise yüzde 58 olarak görülüyor. Almanya’nın aşırı dinci bir terör saldırısına uğrayacağını düşünenlerin oranı ise üçte iki.Araştırmanın 4-5 Nisan tarihleri arasında 1005 kişi ile telefon görüşmesi yoluyla yapıldığı kaydedildi.

Kaynak:Haber Kaynağı