ALMAN MEDYASI TÜRKİYE'Yİ KONUŞUYOR

ALMAN MEDYASI TÜRKİYE'Yİ KONUŞUYOR

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un Türkiye ziyaretini ve Erdoğan eleştirilerini Alman basını önemle takip etti.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un Türkiye ziyaretini Alman basını önemle takip etti. Gauck'un temaslarına geniş yer veren gazeteler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan eleştirilerini ön plana çıkarttı. Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un Türkiye ziyaretinde özellikle fikir özgürlüğü ve hukuk devleti kavramlarına vurgu yaptığını belirten Alman medyası ayrıca, ilk kez bir liderin demokrasi konusunda Türkiye'yi bu kadar açık eleştirdiğine dikkat çekti. Alman medyasında, Cumhurbaşkanı Gauck'un ziyaretleri ve açıklamalarına ilişkin şu haberlere yer verildi:


Frankfurter Allgemeine Zeitung: İlkbaharda sonbahar. Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Türkiye'deki fikir özgürlüğü kısıtlamalarını eleştirirken Doğu Almanya'daki deneyimlerinden faydalandı.


Focus: Gauck, Erdoğan'ın politikalarını sert şekilde eleştirdi. Bu zamana kadar hiç bir lider Türkiye'deki demokrasi eksikliğini Cumhurbaşkanı Joachim Gauck kadar açık şekilde eleştirmemişti. Gauck, Ankara'da öğrencilerin önünde Türkiye'deki gelişmelerden korktuğunu söyledi.


Spiegel Online: Erdoğan'a sert eleştiri, Gauck Türkiye'de demokrasiyi tehlikede görüyor. Cumhurbaşkanı Türkiye'deki gelişmelerden ötürü kaygılı. Joachim Gauck, öğrencilerin önünde yaptığı konuşmada Recep Tayyip Erdoğan'ın politikalarını eleştirdi. Onun yargı ve muhalefete karşı tutumunun hukuk devletini tehlikeye soktuğunu söyledi.


Die Welt: Gauck'un Türk yönetimine sert dersi. Cumhurbaşkanı Gauck, Ankara'da Başbakan Erdoğan'a çattı. Hukuk devleti ve fikir özgürlüğü konularına vurgu yaptı. Fakat Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) perspektifinden vazgeçmesini istemiyor.


Die Zeit: Gauck, Türkiye ziyaretinde Erdoğan'ı eleştirdi. Cumhurbaşkanı Gauck, Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmesinde internet yasağı ve toplu tayinlerin demokrasiyi geliştirmeyeceğini söyledi.


WAZ: Türk Hükümet Başkanı, Gauck'un sert eleştirilerine kızdı. Ama Erdoğan bu eleştirilere şaşırmadı. Nihayetinde, bireysel özgürlüklerin Alman Cumhurbaşkanı için önemli bir tema olduğunu kesinlikle biliyordu.


Bild: Gauck'un Erdoğan ile hesaplaşması. Sanal ortamda düşünce özgürlüğü Türk Hükümet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan için tartışmalı bir konu. Twitter kısa bir süre önce açıldı buna karşın Youtube hâlâ kapalı. Cumhurbaşkanı Joachim Gauck Ankara'daki Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde fikir özgürlüğünden bahsetti.

 

Kaynak:Haber Kaynağı