Alman Başbakanı Merkel Sibel Kekilli'nin Ricasını Kırmadı

Alman Başbakanı Merkel Sibel Kekilli'nin Ricasını Kırmadı

Almanya Başbakanı Angela Merkel: "Türkiye'de ki Görüntüler korkunç" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'deki gösterilere yapılan müdahale karşısında şoke olduğunu söyledi.

Merkel, Alman televizyon kanalı RTL'ye verdiği röportajda, "Korkunç görüntüler vardı. Bu görüntülere baktığınızda, yaklaşımın çok fazla sert olduğunu görebiliyorsunuz" dedi.

"Birçoğu gibi ben de dehşete düştüm" diyen Merkel, sorunların barışçı bir şekilde çözülmesini ümit etmekten başka bir yorum yapamayacağını söyledi. 

Almanya Başbakanı Merkel, "21'inci yüzyılın Türkiyesi'nde; eleştirisi olanların, farklı fikirde olanların ve farklı bir toplum düşüncesinde olanların da yeri olduğunu görmek isterdim" diye konuştu.

Merkel, Türkiye'nin gösterilere vermiş olduğu cevabın, AB üyelik sürecindeki bir ülkenin takınması gereken tavırla örtüşüp örtüşmediğine ilişkin bir soruya ise şöyle yanıt verdi: "Türkiye'de şu an olup bitenler, gösteri ya da konuşma özgürlüğü düşüncesiyle bağdaşmıyor."

KEKİLLİ VE AKIN MERKEL'E MEKTUP YAZMIŞTI

Öte yandan  Almanya'da yaşayan Türk sanatçı ve yazarlardan oluşan bir grup; Fatih Akın ve Sibel Kekili eşliğinde Başbakan Angela Merkel'e yönelik açık bir mektup yazarak  Türkiye'de Gezi Parkı dahilinde yaşanan olayların ve şiddetin sona ermesi için devreye girmesi çağrısında bulundu, mektupda; “Lütfen seyirci kalmayın” dediler.


Mektuba imza atan isimler arasında sinema ve tiyatro yönetmenleri Fatih Akın, Sibel kekili, Dani Levy, René Pollesch, Sebastian Nübling ve Lukas Langhoff'ın yanı sıra oyuncu , Jan Josef Liefers, Anna Loos ve çok sayıda yazar bulunuyor. Merkel'in bu çıkışı Alman sosyal medyasında Merkel, Kekili'nin ve sanatçıların ricasını kırmadı şeklinde yorumlara sebep oldu. 

 

ALMAN BASINI TOPA TUTTU...
Alman basını son yaşanan Gezi Parkı olaylarında Türkiye’deki polis şiddetini eleştiren çok fazla haber ve yorum yayımlandı işte onlardan bazıları:

Tagesspiegel: “Erdogan kendi halkına karşı savaşıyor. Gezi Parkının yıkılmasının ardından şiddetli sokak çatışmaları. Hükümet göstericilere terörist diyor.”

Süddeutsche Zeitung: “Türkiye’de iktidar mücadelesi doruğa ulaştı. Başbakan Erdoğan Gezi Parkını büyük bir şiddetle boşalttırdı, yüzlerce yaralı var. Yine de hükümet karşıtları pes etmek istemiyor, İstanbul’da yeni barikatlar kuruyor.”

Berliner Zeitung: “Demokrasi yerine göz yaşartıcı gaz. İstanbul’da gerginlik. Türk başbakanı Erdoğan Gezi Parkı’nı ve Taksim Meydanı’nı zor kullanarak boşalttırdı. Yine de hükümet karşıtları protestoya devam etmek istiyor. Aynı zamanda hükümet de kendi yandaşlarını harekete geçiriyor.”

Taz: “Demokrasi Boğuldu.. Türkiye’de iktidarda bulunan başbakan Erdoğan tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla gösteri yaptı. Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’nın boşaltılmasının ardından hükümetin otoriter tarzına karşı kitlesel protestolar başladı. “

Focus: “Artık Erdoğan taraftarları da jop sallıyor. Cumartesiyi Pazar’a bağlayan gece polis göstericileri vahşice kovaladı. Şimdi sendikalar grev organize ediyor. Erdoğan taraftarları da göstericilere -jop ve bıçaklarla- saldırmaya başladı.

Die Welt: “Başbakan Erdoğan Türkiye’nin yarısına karşı savaşta. Ülkenin her yerinde Erdoğan taraftarları karşıtlarından daha fazla olduklarını göstermek için toplanıyor. Başbakan kısa süre önce Taksim Meydanındaki protestolara saldırmış ve yasadışı ilan etmişti.”