Almadık Dedi ama İMF'den 10 Milyar Almışlar

Almadık Dedi ama İMF'den 10 Milyar Almışlar

Başbakan’ın “IMF’ye stand by anlaşması” yapmadık sözü doğru çıkmadı.

10 MİLYAR DOLAR BORÇ ALMIŞ
 
Başbakan’ın “IMF’ye stand by anlaşması” yapmadık sözü doğru çıkmadı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Erdoğan’ın 2006’da IMF’yle stand by anlaşması yaparak, IMF’den 10 milyar dolar borç aldığını bildirdi. 
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (AİKB) 22. Guvernörler Kurulu'nun yıllık toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, IMF’y kendilerinin stand by anlaşması yapmadıkları belirterek, şunları söylemişti:
 
"Niye yapmadık? Çünkü bizden başka şey istediler. Bize siyaset öğretmek istediler. Ben siyasetçiyim. Ben siyaseti siyasetçiden öğrenirim veya dinlerim. Bir memurdan siyaset dersi almam. Kendilerine bunu anlattım. 'Eğer bize parasal destek verecekseniz verin. Borcumuzu ödediğimiz zaman sizler bize başka bir şey söylemeyin. Borcumuzu ödemiyorsak gereğini yapın' dedik. 'Şu reformu yapacaksınız, bu reformu yapacaksınız...' dediler. 'Kusura bakmayın, biz sizinle artık anlaşma imzalamıyoruz' dedik."
 
Erdoğan’ın bu sözleri üzerine bugün yazılı bir açıklama yapan Ekonomi Politikalarından Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak, “Başbakan, IMF’den aldığı borcun son taksidinin ödeneceği 14 Mayıs yaklaştıkça bunu siyaset malzemesi yapmak için heyecanlanıyor. Heyecanlandıkça da ağzından çıkanı kulağı duymuyor” dedi. 
 
IMF'DEN BORÇ ALMADIK DEMİŞTİ
 
“Başbakan, Avrupa İmar Kalkınma Bankası Guvernörler toplantısında yaptığı konuşmada coşmuş ve ‘10 yıl önce IMF'ye 23,5 milyar dolar borçla Türkiye’yi devraldık, o günden bugüne de, IMF ile stand-by anlaşması yapmadık’ demiş. Birincisi, kendinden önceki 42 hükümetin 56 yılda aldığı dış borcun 1.5 katı borcu, 10 yılda kullanıp, ülkenin dış borcunu 207 milyar dolar artıran, 38 milyar dolarlık da kamu malını satan bir Başbakan’ın 20 milyar dolarlık IMF borcunu ödemekle ‘övünmesi’ hazin olduğu kadar gülünçtür. İkincisi, Başbakan’ın ağzından çıkan bu cümlede doğru tek bir şey yoktur. Vatandaş doğruyu söylemediğinde buna yalan, Başbakan doğruyu söylemediğinde buna siyaset diyeceksiniz, bu olmaz.”  
 
Bir kere, AKP’nin iktidara geldiği 2002 sonunda Türkiye’nin IMF’ye borcu, 22 milyar dolar olduğunu vurgulayarak, “Başbakan, Abdullah Gül Hükümetini sahiplenmiyor ve takvimini 14 Mart 2003 tarihinde kurduğu 59. Hükümetle başlatıyor ise, 2003’ün Mart sonunda IMF’ye borç 21 milyar 965 milyon dolardır” diyen Öztrak, şunları söyledi: 
 
“Ama bundan daha önemlisi Başbakan’ın IMF uzmanlarının kendine siyaset dersi vermeye kalktıkları için 10 yıldır IMF ile Stand-by anlaşması imzalanmadığını söylemesidir. Başbakan derhal Özel Kalemine talimat versin. 26 Nisan 2005 tarih ve 'B.02.1.HM.0.DEİ.02.00/500/24652' sayılı Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığından IMF’ye yazılmış mektubu istesin. 
 
“Eğer Başbakanlık’tan IMF ye gönderilen o mektup, kendisinden gizli yazıldıysa bunu imzalayan Ali Babacan ve Süreyya Serdengeçti’den, ‘kendinden habersiz IMF ile Stand-by anlaşması imzalamanın’ ve ‘ülkeyi 6,7 milyar SDR (10 milyar dolar) borcun altına sokmanın’ hesabını sorsun!”
 
BAŞBAKAN KAMUOYUNDAN ÖZÜR DİLESİN
 
“Ancak Başbakan IMF ile 2005-2008 dönemini kapsayan bir Stand-by anlaşmasını başlatan bu mektubun kendi onayıyla yazıldığını hatırlarsa, millete IMF memurlarından hangi siyaset derslerini aldığını açıklasın ve bu beyanı nedeniyle kamuoyundan özür dilesin! 
 
“Bakanının ve Merkez Bankası Başkanı’nın, Başbakan’dan habersiz imza atması vahim, Başbakan’ın atılan bu imzaları sahiplenmeyerek yok sayması ve millete doğruları söylememesi ise bir skandaldır. Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanlık makamını bu duruma düşürmeye kimsenin hakkı yoktur.”

MEKTUBA İNTERNETDEN ULAŞILABİLİYOR
 
Öztrak’ın sözünü ettiği niyet mektubuna internetten bile ulaşılabiliyor. Mektup, Öztrak’ın dediği gibi “Başbakanlık” tarafından dönemin IMF Başkanı Rodrigo Rato’ya yollandı. Mektubun altında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve dönemin Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin imzası bulunuyor. Mektup, ekleri hariç 14 sayfadan oluşuyor. Mektupla IMF’den Türkiye’ye 10 milyar dolar kredi açılması isteniyor.
 
Mektupla uygulanması sözü verilen ekonomi programı 2008 yılına kadar sürdürüldü. Program kapsamında 28 Nisan 2008'de yapılan gözden geçirme kapsamında ek niyet mektubu da gönderildi. 
 
İşte o mektup: