Alkol yasası yolda

Alkol yasası yolda

AKP, alkollü içkilerin reklam ve satışıyla ilgili yasa teklifi hazırlandı. Yasaya göre alkollü içki üreticileri reklam yapamayacak, içki üreticileri festival ve şenliklere sponsor olamayacak.

AKP,  uzun süredir gündeminde olan, alkollü içeceklerle ilgili yasa düzenlemesini hayata geçiriyor. Alkollü içki satışı ve reklamının düzenlenmesine ilişkin yasa teklifi Meclis'e sunulmak üzere hazırlandı. Yasaya göre alkollü içki üreticileri reklamı yapılamayacak, içki üreticileri festival veya şenliklere sponsor olamayacak.

Hükümetin tatile girmeden önce tüm bakanlıkların bu düzenleme içinde yeyr alacağı bir düzenleme hazırladı. Reklam yasağı bu düzenlemenin en önemli kısmını oluşturuyor.

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın haberine göre, içinde imar ve teşviklerle ilgili düzenlemelerin de olacağı yasa tasarısı 30 maddeden oluşuyor.

Yasa teklifinde yer alan bazı düzenlemeler şöyle:

Alkol üreticilerinin ve ürettikleri ürünün reklamı hiçbir şekilde yapılmayacak. Alkol üreticisi firmaların dağıttığı promosyonlar da kullanılmayacak. Alkol şirketinin logosunun yer aldığı şemsiyeler bile kullanılmayacak.

Alkollü içkilerin üzerinde de sağlığa zararlı olduğuna dair uyarı yazıları yer alacak. Bu uyarılar, sigarada olduğu gibi grafik ve resimlerle de desteklenebilecek.

Alkollü içeceğin ambalajında içinde ne kadar alkol oranı bulunduğu açıkça görünür şekilde yazacak.

Sigaraya uygulanan yasaklar nargile için de geçerli olacak. Kapalı mekanlarda nargile içilmesi kesinlikle yasak olacak.

Lokanta, kafeterya ve bar gibi mekanların açık alanlarında sigara içmeyenler için bölümler ayrılacak.