ALKOL YASAĞI YARGI DUVARINA ÇARPTI

ALKOL YASAĞI YARGI DUVARINA ÇARPTI

2005 yılından bu yana hukuki mücadeleye sahne olan dernek lokallerinin içki ruhsatlarının iptaline son noktayı Danıştay koydu.

Bir yasak daha yargı duvarına çarptı

AKP Hükümetinin 2005 yılından beri keyfi olarak uyguladığı yasaklardan birisi daha yargı duvarına çarptı. Danıştay, İçişleri Bakanlığı tarafından uygulamaya koyulan bir yçnetmeliğin ardından kapatılan yüzlerce lokalin yeniden açılması mümkün olabilecek.

RUHSATLARI İPTAL EDİLEN LOKALLERE MÜJDE

DENİZLİ'de, 2005 yılından bu yana hukuki mücadeleye sahne olan dernek lokallerinin içki ruhsatlarının iptaline son noktayı Danıştay koydu. Danıştay 10. Dairesi, içkili lokallerin kapatılmasına dayanak olarak gösterilen Dernekler Yönetmeliği'nin 66. Maddesinin 2. Fıkrasının yürütmesini durdurdu. İçişleri Bakanlığı bu karar itiraz etmediği ya da itirazı kabul edilmediği takdirde, bir süre önce ruhsatları iptal edilerek, kapatılan lokaller yeniden açılabilecek.


Danıştay 10. Dairesi, Denizli Film Sevenler Derneği'nin içkili dernek lokallerinin kapatılması nedeniyle açtığı Dernekler Yönetmeliği'nin 66. maddesinin 2. fıkrasının yürütmesinin durdurulması ile ilgili davayı karara bağladı. Danıştay, yönetmelik kuralı ile getirilen yaptırım, yaptırıma bağlanan ihlalin, süre yönünden sınırlarının gösterilmemiş olması nedeniyle açık ve belirli olmadığından, dava konusu düzenlemeyi hukuki güvenlik ilkesine ve hukuka aykırı buldu. 2005 yılında çıkarılan dernekler yönetmeliğinden önce yürürlükte bulunan mevzuata göre 1 yıl içinde 3 defa kapatılan dernek lokallerinin ruhsatlarının iptal edileceği öngörülmekteydi. Denizli'de de birçok içkili dernek lokalinin ruhsatları bu hükme göre iptal edildi. En son yapılan denetimlerde de üçüncü kez kapatma cezası, alkol satıldığı için verildi. Eğer İçişleri Bakanlığı, Danıştay'ın kararına itiraz etmez ya da itirazı kabul edilmezse, lokallerin ruhsatlarının iptal edilme gerekçeleri ortadan kalkacak. Buna göre, içkili dernek lokalleri yeniden açılabilecek.


2005 yılında başlayan dernek lokallerinin, içkili yer bölgesi ilan edilen tabakhaneye taşınması kararıyla başlayan ve tartışmalarla yargıya taşınan süreçte, içki ruhsatı bulunan 10 derneğin alkollü içki izin bölümü iptal edilerek 'içkisiz lokal' izin belgeleri gönderilmişti.

 

DERNEKLER YÖNETMELİĞİ 66. MADDESİ

Kumar oynatıldığı, izinsiz içki kullaıldığı, umuma açık yer durumuna geldiği veya yazılı uyarıya rağmen, 63'üncü maddede belirtilen lokal yönergesine veya bu yönetmelikte belirtilen lokaller ile ilgili diğer usul ve esaslara aykırı hareket edildiği tespit edilen lokaller mülkü idare amiri tarafından 30 günü geçmemek üzere geçici süreyle faaliyetten men edilir.


Yukarıdaki fıkrada yazılı fiiler sebebiyle üç defa faaliyetten men edilen lokallerin izin belgeleri, mülkü idare amirince iptal edilir.

ALKOL YASAĞI YARGI DUVARINA ÇARPTI

ALKOL YASAĞI YARGI DUVARINA ÇARPTI

Kaynak:Haber Kaynağı