ALİ İSMAİL SANIKLARINDAN İLGİNÇ İFADELER

ALİ İSMAİL SANIKLARINDAN İLGİNÇ İFADELER

.

POLİS "AYAĞIMLA HAFİFÇE DÜRTTÜM"

 Ali İsmail Korkmaz davasında sanık polisler o anları anlattı

Eskişehir'de Gezi eylemleri sırasında dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın Kayseri'deki duruşmasında sanık polisler suçlamaları reddetti.


 'ALİ İSMAİL DİYE TABİR EDİLEN ŞAHSI HİÇ GÖRMEDİM'


Kayseri 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Ali İsmail Korkmaz davasının ilk duruşmasında tutuksuz yargılanan sanıklardan Başpolis Şaban Gökpınar’ın ifadesine başvurdu. Gökpınar,’’Olay günü mesai çıkışı eve gittim. Beni telefonla aradılar ve sözlü talimatla Yunus Emre Caddesi'ne Ak parti önüne geldim. Burada kalabalık vardı. Gözaltına alınanları merkeze götürecektik. Ali İsmail diye tabir edilen şahsı hiç görmedim’’ dedi.


Başpolis Gökpınar'ın Ali İsmail Korkmaz için kullandığı "Tabir edilen" sözlerine avukatlar ve Korkmaz’ın yakınları tepki gösterdi. Başpolis Gökpınar, mahkeme heyetinin elinde sopa olanların polis olup olmadıkları yolundaki soruya, "Ben, Şırnak’tan geldim. Buradaki polisleri tanımıyorum. Herhangi bir kimseyi darp etmedim. Olay yerinde de yoktum. Bu görüntülerde de mevcuttur. Diğer kişiler polis mi, vatandaş mı bilemiyorum. Polisler olaylara copla müdahale ediyordu. Sopalı polis görmedim’’ diye yanıtı verdi. Bunun üzerine anne Emel Korkmaz, "Ali İsmail’in fotoğrafını gösterin. Belki hatırlar. Her soruya hatırlamıyorum, üzerinden zaman geçti diye söylüyor’’ dedi.


Tutuksuz yargılanan bir diğer polis memuru Hüseyin Engin de "Gezi olaylarında şifahi emirle görev aldım. Başpolis Şaban Gökpınar’la birlikte olaylarla ilgili sarkmalara ve gözaltınara müdahale ettik" dedi.


RAPOR ALAN UZMAN ÇAVUŞ ŞİKAYETÇİ OLDU


Adliye binasındaki duruşma salonunda üzerinde silah olduğu ihbar yapılan ancak aramada tabancasının olmadığı ve bir sanık yakının akrabası olduğu belirlenen Uzman çavuş İ.K.’nın doktor raporu alıp, kendisini adliye koridorunda dövenlerden şikayetçi olduğu öğrenildi.


"BENİM MÜDAHALE ETTİĞİM KİŞİ ALİ İSMAİL KORKMAZ DEĞİLDİ"


Ali İsmail Korkmaz davasında tutuklu olarak yargılanan polis memuru Mevlüt Saldoğan Kayseri 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, şunları anlattı:


’’Önce TEM’de çalıştım. Ne olursa olsun Ali İsmail gibi bir kardeşimizi kaybettiğimiz için çok üzgünüm. Ailesine başsağlığı ve sabır diliyorum. 31 Mayıs akşamı mesaim bitti ama 'basın açıklaması var devam edin' dediler. 3 Haziran’a kadar aralıksız 72 saat çalıştım ve görevde kaldım. Olay günü aksam saatlerinde Ak Parti'nin önünde görev aldık. Çevik kuvvetin arkasına sarkma olursa gözaltına almamız söylendi. TOMA ve Çevik kuvvet arkasına bekledik. Bu arada amirlerimiz megafonla adeta yalvarırcasına grubu dağılmaları konusunda uyardı. Ancak, gruptan barikatın arkasına taş, sopa, çubuk ve demirle saldırılar oldu. Çevik kuvvetle birlikte grubu dağıtmak üzere harekete geçtik. 8-10 aydır Eskişehir’deyim. Ordaki polislerin çoğunu tanımıyorum. Ama telsizden bir amir, bizi grubu gözaltı yapmadan dağıtmamızı istedi. Sokağa bu amaçla girdik. Sokakta kovaladığımız kişi kesinlikle Ali İsmail Korkmaz değildi. Benim kovaladığım kişi uzun boyluydu. Ali İsmail Korkmaz kısa boyluymuş. Görüntüler iyi incelensin. Şahsı yerden kaldırmak için ayağımın ucuyla hafifçe dürttüm. Kendisi yere oturup kalkmadığında oradan ayrıldım. Şahıs bu sırada ben ayrılırken arkamdan, 'Hepiniz o... çocuğusunuz, Ak Parti'nin p.........’’ diye küfür etti. Sesimi bile yükseltmeden 'Lütfen yapma, ayıp. Erkek adama küfür yakışmaz diye karşılık verdim. Şahsın etraftakileri daha fazla tahrik etmemesi için ayağımın ucuyla dürterek, oradan uzaklaştırdım. Bedenen zor kullandım. Öldürmek veya yaralamak gibi kastım yoktu. Benim müdahale ettiğim kişinin Ali İsmail Korkmaz olduğunu kabul etmiyorum. Olayın devamında da raporluydum. Daha sonra yıllık izne çıktım. Yıllık izindeyken de tutuklandım. O yüzden görüntüleri izleme şansım olmadı. Ben tekrar etmek gerekirse uzun boylu birine müdahale etmiştim. Kesinlikle Ali İsmail Korkmaz değildi.’’ 


'KARŞI AVUKATLARIN SORULARINA YANIT VERMEK İSTEMİYORUM'


Ali İsmail Korkmaz’ın avukatları tutuklu sanık polis memuru Mevlüt Saldoğan’a "Zanlı Ebubekir Harlar, sizin için Ali İsmail Korkmaz’a öldürücü darbeyi vurduğuna dair ifade verdi. Ayrıca görüntülerde var’’ dedi. Polis memuru Saldoğan da "O Ebubekir’in düşüncesidir. Saygı duyarım’’ yanıtını verdi. Bu sırada Saldoğan'ın avukatı, "Sorulara yanıt verme" diye uyarıda bulundu. Mevlüt Saldoğan bu kez, "Benim konuşmamı tamamlamadan her şey zapta geçiyor. Ebubekir’in düşüncesidir, saygı duyarım dedim ama bu benim kabul ettiğim anlamına gelmez. Karşı avukatların şu andan itibaren sorularına yanıt vermek istemiyorum’’ dedi. Hakim de tutuklu polise "Sorular sorulacaktır, sen ister cevap ver ister susma hakkını kullan’’ diye uyarıda bulundu.


Bu arada tutuksuz polislerden Yalçın A. da TEM şubesinde görev yaptığını, izninin son gününde göreve çağırıldığını, o nedenle Ankara’dan Eskişehir’e özel otomobiliyle geldiğini anlattı. Yalçın A. da şifahi talimatla olayın olduğu sokağa yönlendirildiklerini, olaylar sırasında bir genci kovaladığını ancak bu kişinin ölen Ali İsmail olmadığını iddia etti. Yalçın A., "Önümüze bu sırada sivil polis olduğunu düşündüğüm 3-4 kişi çıktı. Ellerinde cop vardı. Yerdeki bir kişi onlara küfrediyordu’’ dedi. Ancak, Korkmaz’ın avukatları, polis Yalçın A.’nın Ali İsmail’e vururken görüntüsü olduğunu ileri sürdüler.

Kaynak:Haber Kaynağı