Alevilere Onbinler Destek Verdi

Alevilere Onbinler Destek Verdi

ALEVİLERDEN KADIKÖY'DE 'EŞİT YURTTAŞLIK' MİTİNGİ  
 
ALEVİ  Dernekleri ve Kurumları tarafından Kadıköy İskelesi'nde 'Eşit Yurttaşlık' mitingi düzenleniyor. 'İnkarcılığa, asimilasyona karşı eşit yurttaşlık ve inanç özgürlüğü' sloganıyla düzenlenen mitinge binlerce vatandaş katıldı. Arama noktalarından geçen vatandaşlar, daha sonra alana giriş yaptı. 'Devletin Alevisi olmayacağız' ve 'Haksızlık karşısında asla boyun eğmeyeceğiz" pankartlarının açılığı mitingde 'Her yer Taksim, her yer direniş" sloganları da atıldı.

Aleviler, asimilasyona karşı eşit yurttaşlık talebiyle Kadıköy’de
Aleviler, AKP’nin asimilasyon, inkar ve baskı politikalarına karşı İstanbul’da Kadıköy’de bir araya geldi. On binler meydanı doldurdu ve alana girişler sürüyor. Çapul Tv, canlı yayında mitingi aktarıyor. Ana akım medyanın yüzbinlerin toplandığı mitinge haberlerinde çok yer vermediği görüldü.
 
MİTİNGDEN FOTOĞRAFLAR
 
15.25 Konuşmaların ardından deyişler çalınıyor.
 
MEYDAN TAMAMEN DOLDU
 
15.17 Gezi tutuklusu Hasan Tunç’un annesi Leyla Tunç Gezi Direnişi tutukluları Aileleri Platformu adına konuşma yaptı. Gezi direnişinde öldürülenlerin katillerinin bulunmadığına işaret ederek “Onların da adil yargılanmasını istiyoruz” dedi. Çocuklarının kırmızı fular taktığı için tutuklandığını ifade eden Tunç bu alanda herkes kırmızı fular takıyor, Alevilerin, sosyalistlerin ve Kürtlerin rengi bir” dedi. Tunç, 20 Kasım’da Ali İsmail Korkmaz’ın davasının görüleceğini söyledi ve herkesi oraya davet etti.
 
15.10 Mehmet Ayvalıtaş’ın annesi 21 Kasım’da Mehmet Ayvalıtaş’ın davasının görüleceğini söyledi ve herkesi davaya çağırdı.
 
15.03 Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Turgut Öker konuşma yapıyor. Öker, Fethullah Gülen’le birlikte cami cemevi projesini yapan İzzettin Doğan’ın bir hain olduğunu belirtti ve Tuzluçayır’da direnen gençlere ve devrimcilere selam yolladı.
 
14.56 Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Emir bir konuşma yaptı.

YANDAŞ MEDYA BU KALABALIĞI GÖSTERMEDİ

 

 
14.45 Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Engin Gündük söz aldı. Alevilerin taleplerinin net olduğunu söyledi. Cemevi ibadethanedir diyen Gündük, “zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır” dedi. Gündük Türkiye halklarına seslenerek şunları söyledi:
 
Çıkın artık şu Diyanet’in tahakkümünden, nasıl ibadet edeceğinize kendiniz karar verin, özgürleşin.
 
14.31 Aleviler hep bir ağızdan “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganı atıyor.
 
14.25 Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hüsniye Tahmaz, “Biz kimseyi dışlamıyoruz ancak kimsenin bizim inancımıza şekil vermesine izin vermeyeceğiz” dedi.  Tahmaz, Türkiye’nin geldiği noktada Alevilerin ne yapması gerektiğini şu sözlerle vurguladı:
 
Ya Hüseyin olacağız, ya da Hüseyin’i yarı yolda bırakanlardan olacağız. Biz Hüseyin olacağız
 
Tahmaz, Alevileri katleden El Kaide bağlantılı ve AKP destekli çetelere dikkate çekti. Tahmaz, hükümetin doğayla bile kavgalı olduğunu belirtti. Tüban tartışmalarına da değinen Tahmaz, “Başımızdaki örtü namusumuz olamaz, biz o örtüye sığınacak kadar küçük değiliz” dedi.
 
 
14.10 Dernekler adına konuşan Şahkulu Sultan Vakfı Başkanı Mehmet Turan konuştu. Tural, AKP’nin demokratikleşme söylemine dikkat çekerek şunları söyledi:
 
Dinlenilmeden eşinizle dostunuzla rahatça konuşabiliyor musunuz, emekçiler haklarını alabiliyor mu, öğrenciler hapse atılmadan parasız eğitim talep edebiliyor mu, adliyeye işiniz düştüğünüzde adil bir şekilde yargılanacağınıza inanabiliyor musunuz?
 
14.02 Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez bir konuşma yaptı. Ardından Gezi Direnişi sürecinde yaşamını yitirenler ve Berkin Elvan selamlandı.
 
13.47 PSAKD Başkanı Kemal Bülbül konuşuyor. Bülbül, AKP’nin cemevlerini tanımadığını belirterek “Yavuz da,  Kanuni de, Kuyucu Murat Paşa da tanımamıştı… Buradayız.” dedi.  Rojava’daki utanç duvarını belirten Bülbül, komünistlerle, Kürtlerle birlikte olduklarını vurguladı. Yerel seçimin yaklaştığını ifade eden Bülbül “Gelin şu Muaviye soylu iktidarın defterini dürelim” dedi.
 
Yaşar Kemal’in mesajı okunmasının ardından kürsüye Mehmet Ayvalıtaş’ın davasının 21 Kasım’da görüleceği belirtildi ve davaya çağrı yapıldı.
 
13.31: Kürsüden yapılan konuşmalarda AKP’nin eğitim sistemini gericileştirdiğini her okulu imam hatibe çevirmeye çalıştıklarını belirtildi.
 
“Aramızdaki Hızır Paşalar var” denilerek İzzetin Doğan’a tepki gösterilirken devlet tarafından maaş alacağını duyunca sevinen dedeler de eleştirildi ve “Zalime biat etmeyeceğiz” denildi.
 
 
 
12.40 Saygı duruşunun ardından Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin adı okunarak “Burada!” diye haykırıldı. Haziran Direnişi’nde katledilenlerle, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve Hüseyin İnan’ın da isimleri okundu.
 
 
Miting öncesi yürüyüşlerde Haziran İsyanı sürecinde AKP’nin katlettiği direnişçilerin pankartı taşındı.
 
 
 
Mitinge, forumlar da kendi pankartlarıyla katıldı.
 
 
Taraftar grupları da mitingde.
 
Alevi örgütlerinin talepleri şu şekilde:
 
Cami-Cemevi projesi iptal edilmelidir; zorunlu din dersi ve diyanet işleri kaldırılmalıdır;  Alevilere ait inanç merkezlerinin el konulan taşınmazları ve diğer varlıklarının geri verilmelidir; Alevi katliamları aydınlatılmalıdır; kamu ve özel sektörde Aleviler hakkında uygulanan dışlayıcı uygulamalara ve cemaat tekeline son verilmelidir; örgütlenme özgürlüğü, toplu gösteri ve ifade özgürlüğü önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır; 40 bin Alevi’nin öldürülmesinden sorumlu olan Yavuz Sultan Selim’in ismi kamusal alanda kullanılmamalıdır; iktidar ve devlet bizim adımıza karar veremez cemevlerinin Alevilerin ibadet yeri olduğu konusunda yasal düzenleme yapılmalıdır.
 
Kadıköy Meydanı’nda binlerce kişi var ve meydana girişler hala sürüyor.
 

 
Mitinge Alevi örgütlerinin yanı sıra demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler de katılıyor.
 
3 Kasım’da Kadıköy’de buluşmak için çağrı yapan Alevi örgütleri:
 
Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Şahkulu Dergahı, Garip Dede Dergahı, Karacaahmet Dergahı, Erikli Baba Dergahı, Sarı Gaz, Cemevi, Nurtepe Cemevi, Bağcılar Cemevi, Gazi Cemevi, Okmeydanı Cemevi, Sultan Gazi Pir Sultan Cemevi, Örnek Cemevi, Karaağaç Dergahı, Hubyar Dergahı, Topçu Baba Dergahı, Yalıncak Sultan Dergahı, Cogi Baba Dergahı, Alibeyköy Cemevi, Habibler Cemevi, Ermahmut Cemevi, Erenler Eğitim Vakfı, Gürpınar Cemevi, Güneş Cemevi, Yeşilkent, Pir Sultan Cemevi, Suştan Beyli Cemevi, Ataşehir Cemevi, Pir Sultan Abdal Kadıköy Cemevi, Sarıyer Cemevi, Karacaöğren Cemevi, Karayolları Cemevi, Arnavutköy Cemevi, Silivri Cemevi, Yunus Emre Cemevi, Yenidoğan Cemevi, Sarısaltık Cemevi, Derince İmam Hüseyin Cemevi, Sücaeddin Veli Dergahı, Alevi Bektaşi Eğitim Kültür Vakfı.