ALEVİLERDEN DAVUTOĞLU'NA KAPAK SORU

ALEVİLERDEN DAVUTOĞLU'NA KAPAK SORU

Alevi Federasyonları : Davutoğlu'nun Hangi Alevi Temsilcileri İle Görüşeceğini Merak Ediyoruz ?

ALEVİ-Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu ve Alevi Vakıflar Federasyonu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye'deki cemevleriyle ilgili kararına ilişkin ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Alevi inancımızın ve eşit yurttaşlık taleplerimizin çözüme kavuşması taraftarıyız, sorunun muhatabıyız. Bu gücü ve ikrarı toplumumuzda, inancımızda ve temsiliyetimiz de alıyoruz. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, hangi Alevi Temsilcileri ile görüşüldüğünü biz de merak ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

"7 ALEVİ ÇALIŞTAYI SONUCUNDA, ALEVİ SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN HİÇBİR ÇÖZÜM ÜRETİLEMEDİ"


Yapılan ortak açıklamada şöyle denildi; "Ülkemiz de Hak-Adalet-toplumsal barış sorunları devam ediyor. Alevi toplumunun inancı Alevilik inkar ediliyor. Yasal haklardan yoksun bırakılıyor. Zorla asimile edilmeye çalışılıyor. Hükümetler, özellikle 12 yıllık AKP iktidarı, Alevi inancımızı kendilerine göre dizayn etmeye çabalıyorlar. Sorunun çözümü için Alevi toplumu ve temsil kurumları ile müzakere yapılmıyor. Çözüm önerileri geliştirilmiyor. Avrupa İnsan Haklarının verdiği kararlar uygulanmaya konulmuyor. Aksine Alevileri tedirgin eden kamusal alanlara yönelik uygulamalara ağırlık verilmektedir. AKP iktidarı döneminde gerçekleştirilen 7 Alevi çalıştayı sonucunda, Alevi sorununu çözmek için hiçbir çözüm üretilemedi. Sorunlar müzakereler ve sorunun muhatapları ile çözülür. Hükümet bunun tersini yapıyor. Alevi toplumunu ve temsili kurumlarını muhatap almıyor. Aleviler olmadan Alevilik sorunları çözülemez."

"FEDERASYONLARIMIZ ALEVİ SORUNLARI İÇİN MUHATAPTIR"

"Alevi toplumu ve temsilci üç federasyonumuz, Alevi-Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu ve Alevi Vakıflar Federasyonu olarak Hükümetin ve özellikle sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Alevi toplumunun sorunlarına yönelik açıklamalarını dikkatle izlemekteyiz. Alevi inancımızın ve eşit yurttaşlık taleplerimizin çözüme kavuşması taraftarıyız, sorunun muhatabıyız. Bu gücü ve ikrarı toplumumuzda, inancımızda ve temsiliyetimiz de alıyoruz."

ALEVİLER İLE GÖRÜŞÜLECEKMİŞ KİMLE GÖRÜŞÜLECEK MERAK EDİYORUZ

"Bugün 02.12.2014 tarihinde Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Çalışma Bakanı Faruk Çelikle, Alevi temsilcileriyle bir görüşme yapacağını şu an öğrenmiş bulunmaktayız. Biz Alevi Temsilcileri olan 3 Federasyonun bu konuda bir haberi yoktur. Hangi Alevi Temsilcileri ile görüşüldüğünü biz de merak ediyoruz."

"ÇÖZÜMÜN ADRESİ BELLİDİR

"Çözümün adresi bellidir. Biz muhataplar olarak hazırız. Sorun Alevi toplumu ve kurumları muhatap alınarak tüm siyasal partileri ve dinamikleri ortaklaştırarak, güvene dayalı, şeffaf ve politik çıkarlar gözetilmeden yapılmalıdır. Biz buna hazırız."

FEVZİ GÜMÜŞ : ÇAĞRIMIZ EŞİT YURTTAŞLIK HAKKININ İHLAL VE İNKAR EDİLMESİ UGULAMASINDAN VAZGEÇMESİDİR

"Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye'deki cemevleriyle ilgili kararına ilişkin ayrı bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle; AİHM'nin cemevlerine ayrımcılık yaptığına ilişkin kararı Alevilerin taleplerinin demokrasi ve insan hakları bağlamında çözümünü zorunlu kılmaktadır.. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Türkiye'deki cemevleriyle ilgili yapılan başvuruyu karara bağladı.

AYRIMCILIK YAPILDIĞINA HÜKMETTİ

AİHM Türkiye'nin cemevlerine "ayrımcılık" yaptığına hükmetti. AİHM, camilere, kiliselere, sinagoglara uygulanan elektrik faturasından muaf tutma talebinin Türk mahkemeleri tarafından olumsuz karşılanması üzerine yapılan başvuruyu AİHS nin 14. maddesine aykırı bulmaktadır. AİHS'nin 'Ayrımcılık yasağını' düzenleyen 14'üncü maddesinde " Bu Sözleşme'de tanınan hak ve özgürlüklerden yararlanma, cinsiyet, ırk, renk, dil, din, siyasal veya diğer kanaatler, ulusal veya sosyal köken, ulusal bir azınlığa mensupluk, serbest, doğum veya herhangi başka bir durum bakımından hiçbir ayrımcılık yapmada sağlanır." denilmektedir. Bu karar ile AİHM'in Türkiye'nin cemevlerini dini merkez olarak kabul etmeyip, diğer ibadethanelere tanınan elektrik faturası ödememe hakkından mahrum bırakması, 14'üncü madde kapsamında değerlendirilerek Türkiye'nin AİHS'yi ihlal ettiğine karar verilmiştir. Bu da Türkiye'nin cemevlerine yönelik olarak AİHS'nin 'ayrımcılık yasağını' ihlal etmesi anlamına geliyor. Karar ile Alevilerin yıllardır demokratik zeminlerde mücadelesini verdiği taleplerin devletin tarafsızlığı ilkesinin ihlal edilmesi anlamına gelmektedir. O yüzden Siyasi iktidara çağrımız eşit yurttaşlık hakkının ihlal ve inkar edilmesi ugulamasından vazgeçmesidir. Aleviler ayrıcalık istememekte, kendilerine uygulanan ayrımcılığın son bulmasını talep etmektedirler. Aleviler herkes için demokrasi, herkes için eşit yurttaşlık hakkı istemektedirler.

SON 10 YILDA ALEVİ SORUNLARI İÇİN TEK BİR ADIM ATILMADI

Son on yılda Alevilerin temel sorunlarının çözümü yönünde tek bir adım dahi atılmadığı gibi sorunlar daha da derinleşmiş, ağırlaşmış Aleviler adeta ötekileştirilmişlerdir. Hükümet ısrarla Cemevlerinini ibadethane statüsünü reddetmiş, Alevi kökenli tek bir vali ya da emniyet müdürünün görev almasına engel olmuş, din dersleri işkencesini katlayarak sürdürmüş, başbakan meydanlarda bir parti başkanını, bir gezi direnişçisini Alevi kimliğinden dolayı yuhalatmaktan geri durmamıştır. Oysa Alevilerin temel talepleri çok nettir. Çok kolay bir yasal düzenleme ile çözümü mümkündür. Aleviler eşit yurttaşlık hakkı istemektedirler, bu doğrultuda; Aleviler inanç ve ibadetlerini yerine getirdikleri Cemevlerinin ibadethane statüsünün tanınmasını, AİHM kararları doğrultusunda zorunlu din dersleri uygulamasına son verilmesini, Alevi köylerine maddi manevi cebirle cami yapılması uygulamasının durdurulmasını ve imamların geri çekilmesini,

EL KONULMUŞ DERGAHLAR

Devletçe el konulmuş bulunan Alevi/Bektaşi dergahlarının Alevi toplumuna devredilmesini, Madımak Oteli'nin 'utanç müzesine' olmasını, Kamuda işe alımlarda ve görevde yükselmede ayrımcılığa son verilmesini, talep etmektedirler. Bu talepler demokratik, hukuki ve insani taleplerdir. Demokrasi için, eşitlik ve özgürlük için devlet din ve inanç alanından, inanç eğitimi alanından acilen eli çekmeli, tüm yurttaşlarının din ve inançlarına saygı duymalı birini diğerine tercih etmemelidir. Bütün bu nedenlerle herkes için inanç özgürlüğü; Aleviler için eşit yurttaşlık istiyoruz. Şayet Siyasi iktidar bu taleplerimizi karşılamaz ve ayrımcı politikalarını sürdürse daha çok Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kapılarında hak ihlalleri kararları ile karşı karşıya kalacaktır. Oysa Biz Aleviler bir an önce taleplerimizin çözülmesini istiyoruz.

KOŞULSUZ TANIYIN

Çözümün formülü basittir. Alevileri tanımlamaktan vazgeçin; amasız fakatsız, önkoşulsuz Alevileri tanıyın. 12 yıllık AKP Hükümeti, , Sünnilerin Sünni gibi, Alevilerin Alevi gibi ve dolayısıyla bütün inanç ve dinlerin kendi inançlarına uygun olarak yaşayabildiği ve muhataplarının inançlarına saygı gösterdikleri bir ortamı yaratmak için öncelikle her inanca eşit mesafede durmasını bilecek bir devlet modelini yaratmak gerekir. Alevi Bektaşi Federasyonu olarak Alevilerin temel sorunlarının çözümü siyasi iktidarı Alevi taleplerini demokrasi ve insan hakları bağlamında çözmeye davet ediyor; Alevi sorunun çözümünün sahte muhataplarla çözümünün mümkün olmadığını ifade ediyor, Alevi Talepleri için dün olduğu gibi bu gün de daha kararlı bir şekilde demokratik mücadelemizi sürdüreceğimizi de hatırlatıyoruz."

Kaynak:Haber Kaynağı