Alevilerden Başbakan'a ilk tepki!

Alevilerden Başbakan'a ilk tepki!

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu dernek adına yaptığı açıklamada “Sayın Başbakan Dört dörtlük bir Alevi olmak yerine talepleri yerine getirerek iyi bir Başbakan, hak hukuk tanıyan iyi bir yönetici, ayrımcılığı ortadan kaldıran, vic

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu dernek adına yaptığı açıklamada “Sayın Başbakan Dört dörtlük bir Alevi olmak yerine talepleri yerine getirerek iyi bir Başbakan, hak hukuk tanıyan iyi bir yönetici, ayrımcılığı ortadan kaldıran, vicdan sahibi iyi bir insan olmayı hedeflemelidir.” dedi.
 
Erdoğan’ın AKP Ankara İl Başkanlığı tarafından verilen iftarda sarf ettiği sözlere değinen Kenanoğlu, “Alevilerin İslam inancı, bu inanç içerisinde Hz. Ali inancı, Hz. Ali’ye yükledikleri anlam ve Hz. Ali’nin yaşamı ile ilgili inandıkları Sünnilikten de Şiilikten de çok farklıdır. Alevilik kendi inançsal bütünüyle bin yıldan fazladır varlığını sürdürmektedir. Bir Başbakan’a düşen görev inançları tanımlamak tariflemek, o inancın mensuplarını kategoriye ayırmak, kendini de o inancın Dört dörtlük timsali ilan etmek değildir. Alevilerin toplumsal taleplerini, inanç özgürlüklerini, gasp edilen haklarını hukuklarını, eşit yurttaşlık haklarını teslim etmenin yolu kendini Alevi ilan etmekten geçmez.” dedi.
 
Ayrıca açıklamada Başbakan’ın kendisini dört dörtlük Alevi ilan etmesi komedi ötesi vahim bir vaka olarak değerlendirildi.
 
Başbakan Erdoğan’ın Alevilik Hz. Ali’yi sevmekse ben dört dörtlük Aleviyim sözlerini “Bir taraftan Alevi açılımı deyip diğer taraftan kendine uyan bir Alevilik ve o Aleviliğe uyan dört dörtlük bir Alevi tarifi yapıp, Alevi olmak isteyenler bana benzesin demeye getirmek Alevi toplumu ile dalga geçmektir.” diyerek eleştiren Kenanoğlu sözlerini, Başbakan Erdoğan’ın Alevi toplumuyla alay etmeyi bırakıp Başbakan olmanın gereğini yerine getirmesi gerektiğini ifade ederek sürdürdü.
 
Kenanoğlu, Alevilerin taleplerinin 1. Alevi çalıştayına katılan çok farklı Alevi kesimlerince ortak paydada buluştuğunu belirtti ve bu talepleri sıraladı.
 
Kenanoğlu’nun sıraladığı talepler şöyle;
 
1. Cem evlerinin ibadethane olarak kabulü  
2. Okullarda Alevi çocuklarına zorunlu Sünnilik eğitimi vermekten vazgeçilmeli
3.Alevi köylerine cami yapma uygulamasına ve daha evvelce yapılan yerlere İmam atanmasından vazgeçilmeli
4. Hâce Bektaş Dergahı başta olmak üzere Devlet tarafından gasp edilen Alevi ibadethaneleri Alevilere teslim edilmeli
5. Madımak Oteli, katliamı lanetleyen bir şekilde ibret müzesine dönüştürülmeli
6. Kamu kurum ve kuruluşlarında Alevilere yönelik negatif ayrımcı tutumlara son verilmeli
7. Aleviler Demokratik bir ülkede olması gerektiği gibi her türlü alanda eşit haklara sahip olmalıdır.
8. Devlet inançları, ibadetleri ve onların mabetlerini tanımlamaktan, tarif etmekten vazgeçmelidir.