Alevilerden 'Akil İnsanlar'a sert tepki

Alevilerden 'Akil İnsanlar'a sert tepki

Alevi örgütleri, AKP’nin hazırladığı akil adamlar listesinde yine yok sayıldıkları görüşünde

‘Teslim adamlar listesi’

* Alevi örgütleri Kürt sorunun çözümü konusunda açıklanan akil insanlar listesini eksik ve yetersiz buldu. Liste için ‘Aleviler yine yok sayıldı’ değerlendirmesi yapan STÖ temsilcileri Ankara’da Cem Vakfı hariç geniş katılımlı bir toplantı yaparak süreci değerlendirme kararı aldı.

Alevi örgütleri, İmralı görüşmeleri sürecini yakın plana aldı. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ile Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, kendi içlerinde ayrı ayrı yapacakları toplantılarda süreci ele alacak ve yol haritalarını belirleyecek. PSAKD Genel Başkanı Kemal Bülbül, açıklanan akil insanlar listesine tepki gösterirken “Aleviler yine yok sayıldı” dedi.
İmralı görüşmelerinde Abdullah Öcalan’ın “İslam birliği” mesajı vermesi, Aleviler arasında rahatsızlığa yol açtı. Bu nedenle Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, önümüzdeki günlerde gazeteci, yazar ve akademisyenlerin katılımıyla bir toplantı düzenleyecek. Vakıf başkanı Ercan Geçmez, bu toplantıda İmralı sürecini Aleviler açısından değerlendireceklerini belirterek “Bu süreç Türkiye’ye ne getirir, ne götürür onu konuşmak istiyoruz. Çünkü süreç öyle bir noktada yürüyor ki sadece göz aldatmacası var. Başkanlık sistemi üzerinden bir aldatmaca var” dedi. Geçmez, bu toplantının ardından Cem Vakfı hariç, hiçbir Alevi örgütünü dışlamadan geniş katılımlı bir kurultay yapılmasını planladıklarını kaydetti.

PSAKD Başkanı Kemal Bülbül de bu hafta İskenderun’da derneğin eğitim çalışması olacağını belirterek burada sürece ilişkin yol haritalarını da netleştireceklerini kaydetti. Bülbül, bu çalışmadan önce açıklama yapacaklarını bildirdi.
Öte yandan, hükümetin açıkladığı akil insanlar listesi, Alevilerden tepki çekti. Ercan Geçmez, listeyi trajedi olarak nitelendirirken şöyle konuştu: “Tam bir trajedi. Örneğin herkesi hedef gösteren Akit gazetesinin yazarı var. Diğer yandan Aleviler açısından baktığımızda Süleyman Demirel ve generallerin kurduğu Cem Vakfı’nın başkanı listede. Garip bir liste. Akil adamlar değil, teslim adamlar listesidir.”
PSAKD Genel Başkanı Kemal Bülbül ise yaptığı yazılı açıklamada akil insanlar listesini eleştirdi. Bülbül, “Akil insanlar heyetinde bizleri ‘yok’ sayan veya ‘kendi Alevisini akil kabul eden’ zihniyet inkârcıdır” dedi.