Aleviler Pakete Böyle Tepki Verdi

Aleviler Pakete Böyle Tepki Verdi

PAKETE ALEVİLERDEN İLK TEPKİ
 
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Tokat Şube Başkanı Muharrem Erkan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketinden beklediklerini bulamadıklarını söyledi.
 
Mustafa TURAPOĞLU-Fatih YILMAZ/TOKAT

ALEVİLER İÇİN BİR ŞEY GÖRMEDİK
 
 Erkan, "Aleviler için pakette hiçbir şey göremedik. Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, cemevlerinin imar planı içerisinde yer alması konusunda da en ufak bir adım atmadığı gibi ağzında da en ufak bir söz duymuş değiliz" dedi.
 
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve Tokat Şube Başkanı Muharrem Erkan, dernek binasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 'Demokratikleşme paketini' değerlendirdi. Başbakan Erdoğan'dan daha umutlu ve güzel haberler beklediklerini ama karşılığını görmediklerini söyleyen Erkan, şöyle konuştu:

EŞİT YURTTAŞLIK HAKKI VERİLMİYOR
 
"Açılan pakette biz Aleviler için tabii ki diğer insanlar için yaşayan tüm insanları kapsayacak şekilde olması gerekiyor. Doğrusu da buydu zaten. Aleviler için pakette hiçbir şey göremedik. Yani bizim talep ettiğimiz şey; eşit yurttaşlık hakkı. Biz bu ülkede inancımızın gereğini ifa etmek istiyoruz. Biz bu ülkede yurttaş, vatandaş olarak bunu yerine getirmek istiyoruz. Bunun da ötesinde açıklamaların içerisinde gördüğümüz kadarıyla, gayri Müslimlerin mal varlıklarını iade edeceğini ifade ediyor. Alevilerin 1824 yılında el koydukları ikinci Mahmut dönemindeki o süreç içerisinde 700 tane tekkenin mal varlıklarını tümüyle el konulmuş vaziyette onların hiç biri Alevilere iade edilmesi, başta Hacı Bektaşi Veli dergahı olmak üzere bunlardan hiç bahsedilmiyor. Bunun ötesinde Aleviler ile ilgili paketin içerisinde Türkiye'nin belki belli bir çoğunluğunu oluşturan insanların din ve vicdan hürriyeti konusunda herhangi bir konuda, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması, cemevlerinin imar planı içerisinde yer alması konusunda da en ufak bir adım atmadığı gibi ağzında da en ufak bir söz duymuş değiliz. Bu ülkede biz anarşi istemiyoruz, terör istemiyoruz. Biz bu ülkede dostça, kardeşçe, barışça yaşamak istiyoruz. Bunun içinde gereği vatandaş sadece seçim döneminde demokrasi değildir, seçimden sonrada vatandaş mevcut iktidara doğru yaptığı şeyleri takdir etmek, yanlış yaptığı şeyleri de demokratik bir şekilde barışçıl eylemlerini ortaya koyması gerekir ki Aleviler de bunu bu şekilde ortaya koyuyor."
 
"BİR ŞEY İFADE ETMİYOR"
 
Nevşehir Üniversitesi isminin Hacı Bektaş-i Veli olarak değiştirilmesini de değerlendiren Erkan, şöyle dedi:
 
"Sadece o kamuflaj gibi bir şey. Sadece Nevşehir'de adının Hacı Bektaş-i Veli'nin olması bir şeyi ifade etmiyor. Hacı Bektaş-i Veli'nin felsefe, düşünce, görüşünü bu ülkede paylaşan Aleviler'in en azından bu inançlarını yerine getirmesi konusunda hükümetin adil ve adaletli adımlar atmasını beklerdik. Onları da göremedik, maalesef."