AL JAZEERA GAZETECİLERİ SERBEST BIRAKILDI

AL JAZEERA GAZETECİLERİ SERBEST BIRAKILDI

Mısır'da 'yalan haber yaptıkları' suçlamasıyla tutuklanan üç Al Jazeera çalışanı Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi'nin affetmesinin ardından serbest bırakıldı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Kanada vatandaşı Muhammed Fehmi ve Mısır vatandaşı Baher Muhammed, serbest bırakılması kararı verilen 100 hükümlü arasında yer aldı.

Mısır resmi medyası, üçüncü bir kişiye daha af tanındığını duyurdu ancak bu kişinin Şubat ayında sınır dışı edilen Avustralyalı gazeteci Peter Greste olup olmadığı henüz netlik kazanmadı.

Serbest bırakılmalarının ardından iki gazeteci, üzerinde hapishane üniformalarıyla Kahire'nin bir dış mahallesine bırakıldı.

MUHAMMED: "TÜK KABUS SONA ERDİ"

Fehmi de "Dünyayı gezeceğiz, kutlama yapacağız, parti yapacağız. Basın özgürlüğü için mücadele etmeye devam edeceğim" diye konuştu.

İNSAN HAKLARI AKTİVİSTLERİ DE SERBEST

Eski lider Muhammed Mursi'nin 2013 yılında askeri darbeyle devrilmesinin ardından yasa dışı ilan edilen Müslüman Kardeşlerle işbirliği yapmakla suçlanan gazeteciler geçen ay yeniden görülen davada üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Gazeteciler suçlamaları reddedip yalnızca haber yaptıklarını savundu. Hukuk uzmanları suçlamaların temelsiz ve siyasi olduğunu söyledi.

Çarşamba günü Devlet Başkanı Sisi'nin yayımladığı açıklamada, Fehmi ve Muhammed'in 'gösteri hakkını sınırlayan yasayı ihlal etmek ve polis memurlarına saldırmak' suçlarından hüküm giyenlere af tanınan 100 kişilik listede olduklarını duyurdu.

Listede, 2014 yılında 'yasa dışı gösterilere katılmakla' suçlanan insan hakları aktivistleri Yara Sallam ve Sanaa Seif de var.

Al Jazeera internet sitesinden yaptığı açıklamada, tüm gazetecileri için yapılan suçlamaların düşürülmesi taleplerine devam edeceklerini söyledi ve Greste ile altı çalışanı hakkındaki kararların gıyaplarında verildiğini ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı