AKP'YE AOÇ DARBESİ!

AKP'YE AOÇ DARBESİ!

AOÇ'nin tarihini yıkamayacaklar.

İktidara geldiklerinden beri Atatürk’ün Ankara miras bıraktığı Atatürk Orman Çiftliği’ni AOÇ) yapılaşmaya açarak yok etmeye çalışan AKP iktidarı doğa cinayetinlerine tarih cinayetini de ekledi. Başında AKP’li Cemil Çiçek’in bulunduğu Meclis’in tarihi işçi ve memur lojmanları ile lokantasını yıktırdığı bildirildi. Mahkeme, buna karşın yapıların tarihi eser olarak tescil edilmesine karar verdi. Çiçek, artık AOÇ’yi milletvekillerinin çiftliğine çeviremeyecek.

Çiçek, Ankara’da başta yer yokmuş gibi AOÇ’deki tarihi Bira Fabrikası’nın bulunduğu bölgeye Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) sosyal tesisleri yapmaya çalışıyordu. AOÇ’yi AKP’nin dört bir yandan sürdürdüğü saldırılardan korumaya çalışan Mimarlar Odası Ankara Şubesi de Çiçek’in cinayet gibi girişimi üzerine, tesislerin yapılması öngörülen alandaki henüz tescil edilmeyen yapıların korunmasını sağlamak için Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na tescil başvurusunda bulunmuştu.

Oda Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ın verdiği bilgilere göre; kurul, söz konusu tescil edilmeyen işçi ve memur lokantası ile lojmanları tarihi eser olarak tescil etmeyi reddetti. Oda bunun üzerine kurul kararının kaldırılarak, yapıların tarihi eser olarak tescil edilmesi için Ankara 8. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme geçtiğimiz Mart ayında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak TBMM Başkanlığı, bilirkişinin yaptığı keşifin ardından, dava sürerken hem lokantayı hem de lojmanların bir bölümünü yıktırdı.

Karakuş, Ankara 8. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararının ardından bu kez lokantayı ve lojmanları tarihi eser olarak tescil etmeyen koruma kurulu kararını iptal ettiğini bildirdi, “Bu iptal kararı ile AOÇ’de TBMM sosyal tesisleri artık o alanda yapılamayacak. Atatürk Orman Çiftliği mücadelemiz hukuksal kazanımlarla devam ediyor. Anayasa Mahkemesi'nin artık AOÇ'de ki hukuksuzluğu durdurmasını bekliyoruz" dedi.

AOÇ İşçi ve Memur Lojmanları’nın, lokantanın yıkımına yönelik kararı veren, uygulayan ve her aşamasında sorumluluğu olan herkesle ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını açıklayan Candan, “Koruma noktasında çekimser davranan Koruma Kurulları hukuk mücadelemizle mahkeme kararı ile koruyacak gibi görünüyor” diye konuştu:

Mahkenin iptal kararı ise şöyle:

"Sit alanı içinde bulunan taşınmaz kültür varlıkları olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş döneminde, Birinci İktisat Kongresi sonrasında, Başkent için öngörülen tarım ve sanayi hamlesinin fiziki belgeleri olarak, yukarıdaki tanımlara doğrudan uyduğu ve 2863 sayılı Yasa kapsamında bulunduğu, her iki yapı grubunun da, döneminde oluşturulan tarım ve sanayi hamlesi ve beraberinde toplumsal yaşam düzeni ve standartları için devlet tarafından planlanmış sistemin örnek bir temsili ve yerleşime yansıyan belgesinin ayrılmaz parçaları olduğu, dolayısıyla bu yerleşim ve yapılar grubunun değerlerinin mimarlık, sanat tarihi ve toplumsal tarih ölçütleriyle birlikte ele alınması gerektiği, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş döneminde önemli yeri olan Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) kuruluşunun mekansal birlikteliği ve peyzaj bütünlüğünün, alan bütünlüğünün korunmasının şart olduğu, bu alanın içinde daha öncesinde alınan haklı kararlarla tescili sağlanan Memur ve İşçi Lojmanları Hamamı (1988), Merkez Lokantası (2013), Bira Fabrikası (2013) ve Ülkü Adatepe Evi (2013) yapı ve bölgelerinin birbirinden bağımsız biçimde, tekil örnekler olarak korunmasının anlamsız olduğu, kültürel belleğin korunmasının, ancak bu yapıların birlikteliği, bir arada korunup sürdürülmesi yoluyla mümkün olacağı sonucuna varılarak aksi yönde tesis olunan dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”

Kaynak:Haber Kaynağı