AKP'nin Şeytanca Oyunu

AKP'nin Şeytanca Oyunu

AKP'den CHP'ye önerge çalımı

AKP'den CHP'ye önerge çalımı

Çözüm Komisyonu önergesi Meclis'i karıştırdı...
 
 
AK Parti'nin Meclis'te Çözüm Komisyonu kurulması önergesi TBMM'de görüşülmeye başlandı.
 
Ancak MHP ve CHP önergeye tepkili. Daha önce CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve 23 milletvekili 'toplumsal barışı bozan olayların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi' amacıyla bir Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge vermişti. AK Parti, CHP'nin yaklaşık 1 ay önce verdiği önergeyi bugün destekleyince Meclis'te gergin anlar yaşandı.
 
"BİZ ÖNERGEDEN İMZAMIZI ÇEKTİK, NİYE ORTAK ETMEYE ÇALIŞIYORSUNUZ?"
 
AK Partili milletvekillerinin, imzalarını geri çeken CHP'li vekiller yerine önergelere imza verdiğini ileri süren CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, "Bizi niye ortak etmeye çalışıyorsunuz? Bizim 10 vekilimiz önergesini geri çekti. Sonra AK Partili vekiller gidip imza atıyorlar. Bizi ortak etmeyin ya biz istemiyoruz" dedi.
 
OTURUMA ARA VERİLDİ
 
AK Parti sıralarından gelen itirazlar üzerine CHP'li İnce "Sana ne benim grubumdan ya sana ne" diye bağırdı. MHP'nin de önergeyle ilgili sert eleştirileri sonrası Meclis Genel Kurulu oturumuna ara verildi.
 
CHP lideri Kılıçdaroğlu ”Bizim önergemizi değiştirerek, kendi amaçları için kullanmak istiyorlar. Şeytanca bir oyun” diyerek tepki gösterdi.
 
 
BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?
 
CHP daha önce Toplumsal Mutabakat Komisyonu kurulmasına ilişkin araştırma önergesi vermişti. Oylamaya saatler kala AKP’den ilginç bir adım geldi. AKP’nin bir uzlaşma adımı kapsamında kendi önergesiyle CHP’nin önergesini birleştirmeyi teklif edeceği belirtildi.
 
CHP İMZA GEÇSE BİLE DÜŞMEYECEK
 
AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, CHP’nin araştırma önergesine 20 milletvekiliyle imza koyduklarını belirterek, ”CHP, önergeden imzasını çekse bile düşmeyecek” dedi. Meclis Kulisi’nde gazetecilerle sohbet eden Aydın, çözüm süreciyle ilgili araştırma önergelerinin CHP ve BDP önergeleriyle birleştirilerek görüşülmesini istediklerini söyledi.
 
”AK Parti, CHP ve BDP’nin önergelerinin birleştirilerek görüşülmesinde CHP önergeden imzasını çekerse ne olur?” sorusunu Aydın, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşlarının Mart ayında verdiği önergeye kendilerinin de 20 milletvekiliyle imza koyduklarını belirterek, ”CHP imzasını çekse bile önerge düşmeyecek” dedi. Aydın, kurulacak komisyonunun adının ne olacağını Meclis Başkanlığı’nın takdir edeceğini ifade etti.
 
Kurulacak Komisyonun 17 milletvekilinden oluşacağını, AK Parti’ye 10, CHP’ye 4, MHP’ye 2, BDP’ye bir milletvekili düşeceğini anlatan Aydın, salt çoğunluğu sağlamanın Komisyon’un çalışmalarını yürütebilmesi için yeterli 
olacağını kaydetti.
 
Çözüm süreciyle ilgili olarak Meclis’in ve siyasi parti gruplarının desteğini almak istediklerini belirten Aydın, ”Bu konudaki tavrımız, sorunun çözümü konusunda ne kadar samimi olduğumuzu gösteriyor. O nedenle CHP’nin 
önergesine imza bile koymakta bir beis görmüyoruz” dedi.
 
MHP OYLAMAYI ENGELLEYECEK 
 
Önergeye en sert tepki ise MHP kanadından geldi. MHP oylamanın yapılacağı oturuma katılma kararı alırken, oylamaya katılmayacağını açıkladı. 
 
Önergenin PKK’nın isteğiyle Meclis’e getirildiğini iddia eden MHP kanadı, önergeye ‘hayır’ oyu kullanmanın da PKK’yı meşrulaştıracağı iddiasıyla oy kullanmayacak. MHP, içtüzüğün verdiği imkanlar dahilinde oylamayı engellemeye çalışacak. 
 
-”Böyle utanç verici bir günün TBMM’ye yaşatılmaması gerek”-
 
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ”Bu araştırma önergesinin PKK’yı meşrulaştırmak amacıyla getirilmiş bir araştırma önergesi olduğunu, TBMM’nin terör örgütünün dayatmalarıyla hareket etmeyeceğini, bugüne kadar etmediğini ve 
böyle utanç verici bir günün TBMM’ye yaşatılmaması gerektiğini bütün açık yürekliliğimizle ifade edeceğiz” diye konuştu.
 
Vural, bu iradenin milletin iradesi değil PKK’nın talebi olduğunu iddia ederek, şöyle devam etti:
 
”PKK’nın talebi olan bu iradenin Meclis’te bir oylama vesilesiyle olsa bile ’hayır’ deme irademizle bile meşrulaştırılmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Çünkü biz TBMM’de bir muhalefet partisi olarak zaman zaman bazı 
konularda elbette aleyhinde oy kullanma irademizi yerine getiriyoruz. Ama böyle bir teklifin, PKK teklifinin AKP’nin imzalarıyla ve Danışma Kurulu kararıyla gündeme alınması konusunda ve görüşmeler yapılarak bir komisyon kurulması talebi karşısında bile kullanacağımız ’hayır’ oyunun bu süreci ve talebi meşrulaştırmak için bir araç olabileceğini düşünerek, oylamada AKP ile PKK’yı kaderleriyle baş 
başa bırakacağız. Ama Türk milletinin egemenliğini kullanan, silaha, tehdide, şantaja boyun eğmeyecek milletvekillerine sözümüz olacaktır. Umarım TBMM 
milletvekilleri özellikle AKP iradesi bu tarihi hatadan ve vebalden kaçınır. MHP olarak bu süreçte görüşlerimizi ifade edeceğiz. Ama bu iradeye PKK iradesinin oylanmasına, ’evet’ ya da ’hayır’ şeklindeki oylanmasına ’hayır’ diyecek MHP’nin oyunun dahi böyle bir tuzak karşısında kullanılmaması gerektiği kanaatine vardık.”
 
”Bu bir oylama değil, dayatma”
 
Daha önce araştırma önergesine karşı olduklarını, üye vermeyeceklerini ifade ettiklerini anımsatan Vural, bunun bir oylama değil dayatma olduğunu savundu. Vural, bu oylamada ”evet” diyecek parmakların silah ve PKK tehdidi 
altında oy vermemesi gerektiğini kaydetti. Vural, ”MHP olarak da kendilerini oylamada bu vicdani sorumluluklarıyla baş başa bırakacağız” diye konuştu.
 
Vural, gazetecilerin, komisyonda neler olduğunu takip etmek amacıyla gözlemci olarak dahi MHP’nin milletvekili bulundurup bulundurmayacağını sorması üzerine, ”Hayır, hiçbir şekilde bu komisyonda uzaktan yakından, sağından 
solundan hiçbir noktasından MHP’nin iradesi, bu PKK iradesinin meşrulaştırılmasının aracı olarak kullanılmayacak. Bu süreç içinde zannederim Oslo görüşmeleri, KCK paralel devlet yapılanmasının Meclis eliyle meşrulaştırılma girişimleri karşısında bizim de Türk milletinin iradesini, demokrasiyi korumaya kararlı olduğumuzu belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.
 
 
'AHLAK DIŞI OLAY'
 
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de, “CHP’li vekiller önergedeki imzalarını geri çekiyorlar. Fakat Meclis tarihinde bir ilk belki de AKP milletvekilleri gidiyor CHP önergesine imza atıyor. Bu ahlak dışı bir olay. Ahlaka aykırı. Bu görüşme yapılamaz” diyerek tepki gösterdi. 
Meclis Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. AK Parti’nin grup önerisi üzerinde yapılan konuşmalarda tansiyon yükseldi. AK Parti grup önerisinde, Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu kurulmasına ilişkin araştırma önergesiyle CHP ve BDP’nin önergelerinin birleştirilerek görüşülmesi yer aldı. Ancak CHP ve MHP’li vekiller buna sert tepki gösterdi.
 
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, “Bizim daha önce verdiğimiz bir araştırma önergesiyle AKP’nin verdiği önerge birbiriyle alakasızdır. Biz bu yapılan pazarlığa bu sürece destek vermiyoruz. Bizim onayımız alınmadan nasıl olur da bu ikisi birleştirilir. AKP’nin verdiği önerge anayasaya aykırıdır. Biz bu önergeyi verdiğimizde henüz mektuplar yoktu. Henüz AKP kuyuya düşmemişti. Bu süreci desteklemek için Meclis’i payanda yapmak istiyor. Ayrıca bu oyuna gelmemek için CHP’li vekiller önergedeki imzalarını geri çekiyorlar. Fakat Meclis tarihinde bir ilk belki de AKP milletvekilleri gidiyor CHP önergesine imza atıyor. Bu ahlak dışı bir olay. Ahlaka aykırı. Bu görüşme yapılamaz” diyerek karşı çıktı.
 
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da, “Bugüne kadar görülmemiş bir hile ile karşı karşıyayız" dedi. Tartışmanın büyümesi üzerine oturama ara verildi.
 
"ŞEYTANCA BİR OYUN"
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti’nin, çözüm sürecine ilişkin Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesinin, partisinin önergesiyle birleştirilmesine tepki göstererek, ”Bizim önergemizi değiştirerek, kendi amaçları için kullanmak istiyorlar. Şeytanca bir oyun” dedi.