AKP'nin Referandum Kargaşası

AKP'nin Referandum Kargaşası

AKP sözcüsü Hüseyin Çelik’in Topçu Kışlası ile ilgili referandum yapılabileceğini gündeme getirmiş, referandumu “AKP MKYK’da görüşüp, Hükümet’e sunabiliriz” demişti.

Bu açıklama üzerine İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu birer açıklama yaptı. İşte o çarpıcı açıklamalar:
Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
Gezi Parkı’nda yapılacak projenin referanduma götürülmesi tartışmasına ilişkinHukuk devletinde yargı kararı esastır, bunu referandum olarak algılayamıyorum.

Daha çok kamunun istek ve arzusunu ortaya çıkarmak için yapılan bir oylama. Bu yargı kararının önüne geçemez. Hukuk devleti deyince yargı kararı esastır” dedi.
 
İçişleri Bakanı Muammer Güler ise yaptığı açıklamada Referandum değil kamuoyu araştırması tanımını kullandı ve şöyle devam etti:
“Referandumun sadece Anayasa değişiklikleri için yapılır ancak belediye kanununa göre belge sakinlerinin görüşlerinin alınması ve bununla ilgili kamuoyu araştırması yapılabilir.  Bu Beyoğlu ya da İstanbul genelinde yapılabilir. Başbakanımızın İstanbul projelerini anlatarak girdiği 2011 seçimleri zaten referandumdu, Başbakanımız yine de bu tercihini ortaya koydu dedi.

Gezi Parkı Platformu ve Taksim Dayanışması Sekretaryasından Şehir Plancıları Odası İstanbul Başkanı Tayfun Kahraman ise “Hâlihazırda Kışla projesine dair alınmış bir yürütmeyi durdurma kararı var. Meselenin bu şekilde masaya koyulması hukuku görmezden gelmektir.

Şehircilik bilimsel bir konudur, bu kanserli bir hastayı tedavi etmek gibi bir konuda referanduma gitmeye benziyor… Taksim Dayanışmasının talebi bellidir, Gezi Parkı’nın park olarak kalacağı deklare edilmelidir” dedi.

Hüseyin Çelik’in açıklama yaptığı sırada Gezi Parkı binlerce direnişçi ile doluydu. Gezi Parkı’ndan başlayan direnişte AKP’nin baskıcı, otoriter yönetimine, polis terörüne karşı özgürlük için sokaklara dökülen direnişler “Doğa ve yaşam hakkı referanduma sunulamaz, üç direnişçinin ölümüne sebep olan, öldüren binlercesini yaralayanlar hesap vermelidir” diyordu.