AKP'nin Bu Planını Biz Önceden Yazmıştık

AKP'nin Bu Planını Biz Önceden Yazmıştık

.

GENEL YAYIN YÖNETMENİMİZ CUMA HİKMET BİR HAFTA ÖNCE YAZMIŞTI

 "Yeniden yargılamayı" Yargıtay'da aralarında Yalçınkaya ve Ertosun'un da bulunduğu 20 'kıdemli' yargıçtan oluşan 'özel heyet' karara bağlayacak. Radikal'de Ömer Şahin tarafından yapılan bir haberde AKP'nin yeniden yargılama konusu verilmiş. Genel yayın Yönetmenimiz Cuma Hikmet Geçen hafta kaleme aldığı köşe yazısında, AKP ve Erdoğan'ın içinde bulunduğu zor durumdan kurtulmak için, "Balyoz ve şike yargılamalarını" 11 yıldır gül gibi geçindiği "Cemaat" üzerine yıkıp, yolsuzluk iddialarını unutturmaya çalışacak şeklinde yazmıştı. Cuma Hikmet'in geçen hafta yazdıkları artık gerçek oluyor.

İşte AKP'nin o müthiş planıyla ilgili, bu gün yayınlanan Radikal haberi.


CUMA HİKMET'İN O YAZISI İÇİN TIKLAYINIZ

BALYOZ , ERGENEKON, KCK VE ŞİKE SANIKLARINI KURTARIP SUÇU CEMAAT ÜZERİNE YIKMA PLANI

AKP'nin Ergenekon, Balyoz, KCK ve Şike gibi davaların sanıklarını kurtarmak için ortaya attığı 'Yeniden yargılama'nın nasıl olacağının belli olduğunu yazan Radikal'den Ömer Şahin, "Adalet Bakanlığı, Yargıtay Kanunu değişikliğiyle sonuç almayı hedefliyor." dedi ve  referandum sonrası göreve gelen Yargıtay üyelerinin söz sahibi olmasını engelleyecek formülle darbe ve terör sanıklarının özgürlüğünde bir zamanlar AK Parti'yle büyük sorun yaşayan isimlerin etkili olacağını yazdı.



"YENİDEN YARGILAMAYA" ÖZEL HEYET


AK Parti, 'yeniden yargılama' formülleri üzerinde çalışıyor. Ergenekon, Balyoz, KCK ve Şike gibi davaların sanıklarının gözü-kulağı bu haberde.


Adalet Bakanlığı formülü buldu. Yeniden yargılamanın adresi Yargıtay Ceza Davaları Genel Kurulu olacak. Yeniden yargılamaya 393 Yargıtay üyesi içinden 20 civarında 'kıdemli' yargıçtan oluşan 'özel heyet' karar verip aynı zamanda yargılamayı da bu heyet yapacak. Bu kıdemli yargıçlar arasında AK Parti'ye 2008'de kapatma davası açan Abdurrahman Yalçınkaya, Ergenekon davasındaki telefon dinleme tapelerinde adı geçen Hamdi Yaver Aktan, eski HSYK üyesi olan Ali Suat Ertosun da var. 

YARGITAY KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ İLE GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORLAR
Yaşanan son gelişmeler 'yeniden yargılanma' umudunu arttırdı. Ergenekon, Balyoz, KCK, Şike davası sanıkları yargılamanın yenilenmesi için hükümetin atacağı adımı bekliyor. Bir süredir konu üzerinde çalışan Adalet Bakanlığı, Yargıtay Kanunu değişikliğiyle sonuç almayı hedefliyor. Hükümet yargılamayı eski HSYK'nın seçtiği üyelere yaptırma formülünü geliştirdi.


Eğer bu formül hayata geçerse eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu ünlü isimlerin özgürlüğünde bir zamanlar AK Parti'yle büyük sorun yaşayan isimlerin etkisi olacak.


Yargıtay üyesi olan bu isimler arasında AK Parti'ye 2008 yılında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'yken kapatma davası açan Abdurrahman Yalçınkaya, Ergenekon sanıklarıyla tapelerde ismi geçen Hamdi Yaver Aktan ile 'hayata dönüş' operasyonları sırasında Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü olan, 2012'ye kadar da HSYK üyesi olan Ali Suat Ertosun da bulunuyor. 

YARGITAY CEZA DAVALARI GENEL KURULU GÖREVLİ OLACAK
'Eski HSYK' yargılayacak Adalet Bakanlığı'nın sıcak baktığı formülde yeniden yargılamayı Yargıtay Ceza Davaları Genel Kurulu yapacak. Mevcut işleyişte genel kurulda daire başkanları ya da belirledikleri üyeler görev yapıyor. Bakanlık, kurulun yapısını 'kıdem'esasına göre değiştirmeyi düşünüyor. Bu durumda 'yeniden yargılama'lara meslekte kıdemli olan yargıçlar bakacak. Yani, referandum sonrası göreve gelen Yargıtay üyeleri söz sahibi olamayacak. Yargıtay'da 'kıdemli' görülen yargıç sayısı 50 civarında tahmin ediliyor. Bu isimlerin ortak özelliği 2010 referandumu öncesi HSYK tarafından seçilmiş olmaları.


Yargıtay'ın 393 üyesi bulunuyor. Bu üyelerden 203'ü 12 Eylül 2010 referandumu sonrası oluşan HSYK tarafından atandı. Kalan 190 üye ise eski HSYK döneminden kalan isimler.


ASLINDA ŞİMDİ DE YAPILABİLİR


'Yeniden yargılama' yürürlükteki mevzuata göre de mümkün. Bunun olabilmesi için yeni bilgi ve bulgulara ulaşılması, tanık ifadelerinin değişmesi gibi davanın seyrini değiştirebilecek 'yeni'likler gerekiyor. Yeniden başvuru talebi Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne yapılıyor. Bakanlık talebi uygun görürse ilgili mahkemeye dosyayı iletiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı