AKP'NİN 4 BAKANI AKLAMA PLANI NETLEŞTİ

AKP'NİN 4 BAKANI AKLAMA PLANI NETLEŞTİ

AKP’nin dört bakanı rüşvet suçlamasından kurtarmak içil “allem kallem etme” planı kurduğu kuşkusu ortaya çıktı.

AKP, Büyük Rüşvet ve Yolsuzluk Soruşturması nedeniyle istifa etmek zorunda kalan dört bakanı “rüşvet” suçundan kurtarmaktan vazgeçmek zorunda kaldı. Ancak bu kez bakanları“örgüt üyeliği” suçundan kurtarmaya çalışıyor. AKP’nin dört bakanı rüşvet suçlamasından kurtarmak içil “allem kallem etme” planı kurduğu kuşkusu ortaya çıktı. Gazetecileronline sitesinde yer alan haberde AKP önergesinin şifreleri analiz edildi. Haber şöyle;
RÜŞVET SUÇU GERİ GELDİ
AKP, dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve Çevre Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın istifa etmesinin ardından verdiği Meclis’te soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin önergeyi geri çekmişti. 

Üç bakanın rüşvetle suçlanmasına karşın önergede rüşvet suçuna hiç yer vermemesine gelen yoğun tepkiler üzerine önergeyi geri çekmek zorunda kalan AKP, çektiği önergenin yerine yenisini verdi. AKP Isparta Milletvekili Sadi Bilgiç’in hazırladığı, 76 milletvekilinin koyduğu önergede bu kez Çağlayan, Güler ve Bağış’a savcılığın getirdiği rüşvet suçlamasına yer verildi. Ancak önergede bu kez farklı bir oyun çıktı. O oyun da şu:
ÖRGÜT SUÇU HALA YOK
Polisin soruşturma sırasında hazırladığı fezlekede, istifa eden bakanların hepsine “çıkar amaçlı suç örgütü” üyeliği suçlamasının yer almasına karşın önergede bu suçtan söz edilmiyor. Yani AKP daha başında, büyük yolsuzluğun bir numaralı zanlısı Reza Zarrab’ın (Rıza Sarraf) bir telefonuyla anında harekete geçen Çağlayan, gazeteleri arayarak baskı yaptığı iddia edilen Bağış ve Zarrab’a “Abicim sen rahat ol. Vallahi öyle bir şey varsa, senin önüne ben yatarım ya!”diyen Güler’in hakkında örgüt üyeliğinden suçlanmasını engelleyecek. Önergede yer almadığı için kurulacak soruşturma komisyonu bu suçlamayı araştırmayacak, dolayısıyla cezası ağır olan bu suçlamadan eski bakanlar kurtulmuş olacak.

Polis fezlekesinde ve savclığın Meclis’e gönderdiği fezlekede Zarrab’ın Çağlayan’ın 28 defada 52 milyon dolar, Güler’e 10 defada 10,  Bağış’a 3 defada 1.5 milyon dolar rüşvet verildiğinin iddia edilmesine karşın, AKP’nin önergesinde, “Rıza Sarraf’tan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatlar” denilmesi dikkat çekiyor. 

Fezlekelerde miktar belirtilmesine, alınan rüşvetlerin bunun çok üzerinde olduğunun ifade edilmesine karşın, önergede rakamlarınn saptanamadığını ileri sürmesi, AKP’nin soruşturma komisyonunda, bakanları allem edip kallem edip rüşvet suçlamasından kurtaracağı kuşkusuna neden oldu.

AKP’nin soruşturma önergesindeki, dört eski bakan hakkında Meclis soruşturması açılması istenmesine ilişkin gerekçeler şöyle:

Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan: Rıza Sarraf’tan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatlar karşılığında; bu şahsın İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtayaz sağladığı, Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1.5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai’ye çıkışını sağlamaya çalıştığı. Bu eylemlerin Kaçakçılıkla Mücadele Yasası’na muhalefet, TCK’nin 204. (resmi belgede sahtecilik) ve 252. (rüşvet) maddelerine tekabül ettiğinden bu iddiaların gerçekliğinin araştırılması ve soruşturulması.

İçişleri eski Bakanı Muammer Güler: Rıza Sarraf’tan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatlar karşılığında; bu şahsın araçlarına trafikte emniyet şeridini kullanma imtiyazı verdiği ve adı geçen şahıs için koruma polisi görevlendirdiği; bu şahısla birlikte gözaltına alınan bazı şüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağladığı; bu şahısla ilgili adli veya istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat verdiği; bu şahsın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunduğu. Bu eylemlerin TCK’nin 204. (resmi belgede sahtecilik), 255. (nüfuz ticareti), 252.(rüşvet) ve 285. (gizliliğin ihlali) maddelerine tekabül ettiğinden bu iddiaların gerçekliğinin araştırılması ve soruşturulması.

AB eski Bakanı Egemen Bağış: Rıza Sarraf’tan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı maddi menfaatlar karşılığında; bu şahsın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize alınması işleri için aracılık ettiği; bu şahısla ilgili bir soruşturma olup olmadığı yönünde ilgili kurum ve kuruluşlarda araştırılma yapılmasını sağladığı; bu şahsın faaliyetiyle ilgili olarak basında haber yapılmasının önlenmesi için girişimlerde bulunduğu. Bu eylemlerin TCK’nin 255. (nüfuz ticareti) ve 252. (rüşvet) maddelerine tekabül ettiğinden, bu iddiaların gerçekliğinin araştırılması ve soruşturulması.

Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar: Bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine sağlanan ve miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı menfaatlar karşılığında; kişeye özel imtiyazlı imar planları onaylattıkları; imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yumdukları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağladıkları; bu eylemlerin bir kısmının Bayraktar’ın görevde olduğu sırada ve onun bilgisi doğrultusunda gerçekleştirildiği, ayrıca bu bakanlıktan iş alan bazı şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için tavassut ettiği... Bu eylemlerin TCK’nin 255. (nüfuz ticareti) ve 257. (görevi kötüye kullanma) maddelerine tekabül ettiğinden bu iddiaların gerçekliğinin araştırılması ve soruşturulması.

Kaynak:Haber Kaynağı