AKP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI AKP'YE İSYAN ETTİ

AKP'Lİ BELEDİYE BAŞKANI AKP'YE İSYAN ETTİ

Ukrayna ve Rusya'dan getirilecek taşıma kömür ile Samsun'un en gözde ilçelerinden Terme'ye termik santral yapma sevdasından vazgeçmeyen AKP Hükümetine, AKP'li belediye Başkanı bile isyan etti

SAMSUN'un Terme İlçesi'nde kurulmak istenen termik santralle ilgili firmanın yaptığı ilk ÇED sürecinin reddedilmesinin ardından ikinci başvurunun ardından ÇED süreci yeniden başlatıldı.

GELECEĞİMİZE KAST EDENLERE SESLENİYORUM

İlçe Belediye Başkanı Ak Partili Şenol Kul, Çevre ve Orman Bakanlığı'nda 26 Haziran'da yapılacak toplantı için ilçe halkının otobüslerle Ankara'ya gideceğini söyledi. Kul, "Bu kara kabus, bu santral yapılırsa yaptıklarımızın hiçbir anlamı kalmayacak. Bizim geleceğimize kast edenlere sesleniyorum; Artık vicdanlarınızı temizleyin bu kara sevdadan vazgeçin" dedi.

FİRMAYA SÖZ VERİLDİ İDDİALARI

Terme İlçesi Kozluk mevkisinde özel bir firma tarafından ithal kömürle çalışacak 680 megavatlık termik santral kurulması için geçen yıl yasal girişimler başlatıldı. 73 bin nüfuslu ilçede yapılması planlanan santralin kömürünün Kolombiya, Rusya, Güney Afrika'dan getirileceği, saatte 225 ton, yılda 1 milyon 620 bin ton kömür ve saatte 100 bin metreküp su kullanılacağı belirtildi.

26 HAZİRAN'DA TOPLANTI YAPILACAK

İlçede termik santralin kurulmaması için başlatılan mücadeleye çevre örgütü Greenpeace da destek verdi. Geçen Mart ayında firma tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) süreci bakanlık tarafından reddedildi. Ancak firma ÇED sürecini başlatmak için tekrar girişimde bulundu. ÇED sürecinin ikinci defa başlatılması sonucunda kurulmak istenen termik santralle ilgili olarak 26 Haziran Cuma Günü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda İnceleme Değerlendirme Komisyon toplantısı yapılacağı belirtildi.

ANKARA'YA OTOBÜS KALDIRACAKLAR

Bu toplantının ÇED raporu sürecinde çok kritik bir toplantı olduğu belirtilirken İlçe Belediye Başkanı Ak Partili Şenol Kul, toplantının yapılacağı gün vatandaşlarla birlikte otobüslerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gidecek. Başkan Kul, belediye hoparlörlerinden anons yaparak Ankara'ya gitmek için vatandaşları bilgilendirip destek istedi.

KÜL DEPOLAMA SAHASI İÇİN YENİ DÜZENLEME

Firmanın termik santralle ilgili sunduğu ilk projede iki alanın kül depolama sahası olarak belirlendiği; bu alan için Orman İşletme Müdürlüğü'nün olumsuz görüş bildirmesi üzerine birinci ÇED sürecinin durduğunu belirten Başkan Kul, "İkinci defa yapılan ÇED başvurusunda şirket bu defa 'İki tane kül depolama alanı yapmayacağız. Bir tane yapacağız. Onu da küçülterek yapacağız' diyor. ÇED raporu almak için bu kadar insanlar yanıltılabilir mi? Madem küçücük bir kül deposu yetiyordu neden başlangıçtaki projede iki adet kül deposu vardı? Buradan şunu görüyoruz Türkiye'de insanlar başkalarını yanıltarak istediklerini elde etmek için her şeylerini veriyorlar" dedi.

FINDIKLIK ALAN 'FUNDALIK' OLARAK GÖSTERİLMİŞ

Termik Santral Projesinde ve hazırlanan raporlarda santralin kurulmak istenen alanın 8'inci derece tarım arazisi olarak belirtildiğini dile getiren Başkan Kul, "Yerine gidip baktığımızda fındık bahçesi olan alan fundalık olarak belirtilmiş. Bunu benim aklım almıyor. Ayrıca kül deposunun yapılacağı alan organik fındık üretiminin yapıldığı bir alan. Fındıklık yine fundalık, çalılık, değerini yitirmiş alan olarak kabul edilmiş. Bu kadar göz göre göre akıl tutulması olamaz. Ayrıca orası sanayi bölgesi değil. Yerleşim yerlerinin ortasında. Santralin yapılması planlanan alanın çevresinde 3 bin 355 hektarlık doğa koruma ve geliştirme alanı var. 550 hektarlık tabiat parkı var. 203 çeşit kuş ve 72 çeşit mantar türünün olduğu bir bölge. Endemik ve nesli tükenmekte olan canlılar var. Nasıl bunlara kast edilebilir aklımız almıyor" şeklinde konuştu.

HALK OTOBÜSLERLE ANKARA'YA GİDECEK

Başkan Kul, Ankara'da yapılacak olan İnceleme Değerlendirme Toplantısı'na kendisinin davet edilmediğini sonradan yaptığı yazılı başvuru sonucunda katılacağını söyleyerek "Bu yöreye yapılacak bir yatırım için eğer yerelin görüşü alınmayacaksa bu hangi demokraside hangi ülkede var? Seçimden bir hafta sonra tam da puslu hava diyelim hükümetin istifa ettiği yeni koalisyon görüşmelerinin yapıldığı bir aşamada bunun gündeme gelmesini biz manidar buluyoruz. Biz Terme'de ne yaparsak yapalım vatandaşların bütün isteklerini gerçekleştirsek de bu kara kabus, bu santral yapılırsa yaptıklarımızın hiçbir anlamı kalmayacak. Bizim geleceğimize kast edenlere sesleniyorum; Artık vicdanlarınızı temizleyin bu kara sevdadan vazgeçin. İlçemize bu santralin yapılmaması için sonuna kadar direneceğiz. Bu santrali yaptırmayacağız. Aklıselim galip gelecek" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı