AKP'Lİ BAŞKANIN 1080 LİRALIK MAAŞLA 44 DAİRE

AKP'Lİ BAŞKANIN 1080 LİRALIK MAAŞLA 44 DAİRE

.

 AKP’li başkanın 14 milyon liralık “kaynana” vurgunu


AKP’li Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan’ın ağabeyinin 70 yaşındaki, aylık geliri bin 80 lira olan kaynanasının üzerine aldığı bir araziyi imara açıp, toplu konut yaptırarak tam 14 milyon (eski parayla trilyon) liralık rant vurgun yaptığı iddia edildi. 

Hürriyet’ten Turan Yılmaz’ın haberine göre; çarpıcı iddiayı CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören gündeme getirdi. AKP’nin getirdiği torba yasanın görüşmeleri sırasında söz alan Ören, AKP’li Başkan Orhan’ın ağabeyinin 1080 lira geliri olan 70 yaşındaki kayınvalidesinin, 600 bin liraya satın aldığı araziden imar değişikliği sayesinde 44 daire sahibi olduğunu öne sürdü. 


Ören, Hürriyet’e şunları söyledi:


SSK EMEKLİSİ KAYINVALİDE


“Belediye Başkanı’nın abisi Mithat Orhan’ın kayınvalidesi olan Münibe Çınar, İstanbul’da oturan, 1080 lira maaşı bulunan, SSK emeklisi bir hanımefendi. Geçmişinde bu tür hiçbir alışverişi olmamış. Ancak 2007’de Turgutlu’nun en değerli bölgelerinden olan İzmir-Ankara yolu üzerindeki 27 dönümlük bir araziyi, İzmirli bir işadamı olan Hayati Eröz ile birlikte 1.2 milyon liraya satın alıyor. Sonra belediye meclisinde kavgalı toplantılar sonucu imar planı değişikliği yapılıyor ve emsalleri 3 kat iken bu arazide 6 kata çıkarılıyor. Oraya 100 konut yapılabilecekken 210 konut yapılmasına imkan sağlanıyor.

14 MİLYONLUK 44 DAİRE


“Tabii bütün bunlar olup biterken, bu araziyi satın alan kişinin başkan ile akrabalık ilişkisi AK Partililer de dahil meclis üyelerinden gizleniyor. Bu ilişki 15 gün kadar önce ortaya çıktı. Şu anda bu imar değişikliğine ilişkin açılan iptal davası sürüyor. Ama bu arazi içindeki yeşil alanlar, pazar yerleri temizlenerek müteahhide yüzde 39’la veriliyor. Böylece 1080 lira emekli maaşıyla geçinen bu şanslı, ballı kayınvalide, 600 bin lira yatırıp karşılığında müteahhitten 250 ile 400 bin lira değeri olan 44 dairenin sahibi oluyor. 600 bin lirası bir anda 13-14 milyon liraya çıkıyor.


DAİRELER KREDİ İPOTEĞİ OLDU

“Bu olaydaki akraba ilişkisi ortaya çıkınca başkanı aradım, bana ‘Ne var yani, ağabeyimin kayınvalidesinin ticaret yapma hakkı yok mu, bizimle hiçbir ilgisi yok’ dedi. Ama olayı araştırınca şöyle önemli bir ayrıntı daha ortaya çıktı. Başkan’la abinin ORKA diye ortak bir şirketi var. Bu şirket için İzmir Kemalpaşa Akbank Şubesi’nden 10 milyon 672 bin liralık bir kredi alınmış, bu kredi için de kayınvalidenin sahibi olduğu bu dairelerden 2’si ipotek gösterilmiş. Eğer bu olayın kendileriyle ilişkisi yoksa hanımefendi şirket için alınan krediye neden kendi dairelerini ipotek gösteriyor? Merak ediyoruz, bu hanımefendi adına başka ballı imar düzenlemeleri var mı? Bu olayla ilgili önümüzdeki hafta Turgutlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağım.”                


EMSALLERİNE GÖRE 2 KAT DAHA YÜKSEK


Ören’in verdiği bilgiye göre, kayınvalide Münibe Çınar’ın ortağı olduğu arazi Turgutlu ilçesinin en değerli bölgeleri arasında gösterilen Ergenekon Mahallesi’nde bulunuyor. Çınar’ın ortağı olduğu arazide lüks konutlar da yükselmeye başladı. Ketenci Sitesi olarak bilinen konutlar, bölgedeki emsallerine göre 2 kat daha yüksek. 6 katlı binalardaki konutların değeri 250 ile 400 bin lira arasında.  


“SİZ YUKARDAN YAPARSANIZ...”


Ören, Meclis Genel Kurulu’nda ise olayı şöyle anlattı:


“İstanbul'da başlayan İzmir'e kadar gelen imar yolsuzluklarıyla ilgili… Tabii, yukarıda birileri yapar ise aşağıdaki kalfaların, çırakların anlamaması mümkün mü? Bunu Başbakan yapar ise, TOKİ yapar ise başlar küçük belediyeler de yapmaya. Yani, Manisa'nın Turgutlu Belediyesi 150 bin nüfuslu bir belediye, o da başlamış bu işlere. ‘Yukarıdakiler kazanır da ben gerekli olan zekâya sahip değil miyim, ben niye yapmayayım?’ der, Turgutlu'nun en güzel yerindeki 27 dönümlük araziyi ağabeyinin kayınvalidesinin üzerine alır, aldığı para 600 bin liralık bir rakam. 

“Aradan bir süre geçer, şehir meclisinde kavgalı toplantılar sonucunda imar planı değişikliği yapılır. Tabii, şehir meclisi üyelerinin böyle bir akrabalık bağı olduğunu bilmesi mümkün değil. Bu yer 600 bin liraya alınır, emsalleri 3 kat iken 6 kata çıkarılır, içerisindeki yeşil alanlar temizlenir ve yer, sonucunda müteahhide yüzde 39'la verilir. Yani oraya 100 konut yapılacağına 210 konut yapılma imkânı sağlanır. Peki, bu kayınvalide, şanslı kayınvalide, ballı kayınvalide, 1.080 lira gibi bir emekli maaşıyla geçinen kayınvalidemiz 600 bin lira yatırır, karşılığında müteahhitten 250 ile 400 bin lira olan 44 dairenin sahibi olur. Yani 600 bin lira yatıran 70 yaşındaki İstanbul'da ikamet edenin, buradaki imar değişikliğiyle, 600 bin lirası bir anda 14 trilyona çıkar. E, siz yukarıda yaparsanız aşağıda AKP'li belediyeler boş mu durur? Onlar da kayınvalidelerinin üzerinden, 600 bin lirayı yatırıp 13-14 trilyon kazanmanın yollarını bulurlar. 


14 TRİLYON İÇİN BİR VEKİLİN 110 YIL ÇALIŞMASI LAZIM”


“Şimdi, düşünebiliyor musunuz, 14 trilyon para kazanmanız için kaç yıl milletvekilliği yapmanız lazım? Ben kafadan hesapladım, 110 yıl milletvekilliği yapmanız lazım. 110 yıl milletvekilliği yapsanız 14-15 trilyon paraya sahip olamıyorsunuz. Ben kendisine sorduğumda şöyle bir yanıt verdi: ‘Canım, ağabeyimin kayınvalidesinin ticaret yapma hakkı yok mu?’ 70 yaşında. Bundan evvel böyle ticaretleri nerede yapmış? İmarları değiştirilen arsaları nerede almış da bunu burada yapıyor? Ve en sonunda, tabii gemi batmaya başladığında bilgi çok gelir arkadaşlar. Düne kadar geminin battığına kimse inanmıyordu ama şimdi gemi batmaya başlayınca oluk oluk bilgiler gelmeye başladı.”

“(AKP Ordu Milletvekili İhsan Şener’in ‘Şişli'de belediye başkanlığı yaparsa iki yıl, o da olur’ diye laf atması üzerine) Siz eğer Urla'da bunu yapar iseniz hiç merak etmeyin, o şifreyi Turgutlu'nun Belediye Başkanı çözer, 600 bin liraya ağabeyinin kayınvalidesine yeri alır, 13 trilyon parayı da cukka yapar. Ama bu yolu açan sizsiniz.”


HALİ VAKTİ  YERİNDE BİR AİLE


Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan da iddialara ilişkin şunları söyledi: 

“Münibe Hanım Türkiye standartlarında bir işçi emeklisi değil, eşi ve çocuklarıyla 35 yıl Almanya’da kalmış, çalışmış, 10 yıl önce de emekli ikramiyeleriyle Türkiye’ye dönmüştür. Hali vakti yerinde bir ailedir. Ben bir sanayiciyim. Bir gayrimenkul alacak olsam bir başkasının üzerine almam. Bu menkuller hiçbir kredide kullanılmadı. Ağabeyim şirketin yüzde 50 ortağıdır, sadece teminat mektubu alma noktasında teminat gösterilmiştir. 6 yıl önce gerçekleşmiş bir alışveriş, seçimlere 2 ay kala gündeme getiriliyor.”