AKP'DEN TUHAF "VARLIK FONU" AÇIKLAMASI

AKP'DEN TUHAF "VARLIK FONU" AÇIKLAMASI

Hafta sonu KHK depremi ile bir sayfalık kararname ile katrilyonlarca varlık 100 bine yakın çalışanı olan kurumlar Erdoğan Sarayı danışmanı Yiğit Bulut'un da yönetimine atandığı şirkete devredildi.

Yapılan devir ile ilgili öne çıkan tartışmaların başında tamamen siyasetin yöneteceği, personellerini atayacağı bu devlet varlıklarının artık vergi ödemeyeceği,denetimden muaf olacağı itirazları geliyor. Erdoğan'ın bu devirle büyük bir maddi gücü hesapsız kitapsız kontrol edeceği konuşuluoyor. AKP kanadından konuya ilişkin kıza bir açıklama ile yetinilirken CHP'de Kılıçdaroğlu danışmanına açıklama yaptırtıldı.

BUKADAR BÜYÜK BİR MADDİ GÜÇ HANGİ AMAÇLA KULLANILACAK 

Haftasonu ani bir operasyon KHK'sı ile daha önce kurulan Varlık Fonu Şirketine devredilen Türkiye'nin elindeki Ziraat Bankası,THY,BİST gibi devasa finansman çeviren şirketler ile Türkiye'de ne kadar rant değeri olan arazi arsaya ilişkin kısa bir açıklama yapıldı.Kurtulmuş'un bu kadar önemli bir konuda gerekçeyi sadece "Daha iyi yönetilmesi" olarak açıklaması ise tuhaf karşılandı.

15 YILDIR ZATEN AKP YÖNETİYORDU

AKP'den Varlık Fonu açıklaması
Varlık Fonu adı altındaki devirlere ilişkin açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Büyük kamu şirketlerinin daha iyi yönetilmesi ile ilgili bir niyet vardır burada" iddiasında bulundu.

BAKANLAR KURULU ARDINDAN AÇIKLAMA

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamada bulundu.

Tepki çeken Varlık Fonu'na ilişkin konuşan Kurtulmuş, "Büyük kamu şirketlerinin daha iyi yönetilmesi ile ilgili bir niyet vardır burada. Devletin elinde kuvvetli bir kaynak oluşturulması savunulmaktadır. Ekonomik salvolara karşı daha dinamik bir yapıya kavuşması öngörülmektedir. Bu Türk ekonomisinin kaynaklarının kullanılması için önemli bir adım olacaktır" dedi.

KONUYU DEĞİŞTİRDİ

Kurtulmuş, "Vergilerle ilgili düzenlemeler var. Vergisini geçmiş dönemde eksiksiz ve vaktinde ödeyen vatandaşlar için vergide yüzde 5'e kadar indirim yapılacaktır" ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU SUSTU DANIŞMANI KONUŞTU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ekonomi danışmanı Turgay Bozoğlu, Türkiye'nin yarattığı en önemli varlıkların bir gecede Varlık Fonu’na devredilmesinin, “Babadan kalan saati para karşılığında rehinciye bırakmaktan farkı yok" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ekonomi danışmanı Turgay Bozoğlu dünyadaki örneklere bakıldığında varlık fonlarının petrol, doğalgaz veya dış ticaret gibi kaynaklardan gelen gelir fazlalığını değerlendirmek için kullanıldığını belirterek, “Türkiye’de bunların hiç biri olmadığı halde böyle bir fonun oluşturulması bazı bütçe gelirlerinin bütçe dışına çıkarılması ve bu sayede kamu denetiminden kaçırılarak yandaşlara yeni rant kapıları açmayı amaçlamakta" dedi.

İlgili Haberler