AKP'DEN İNANILMAZ ÇARK

AKP'DEN İNANILMAZ ÇARK

Hükumet, "Demokratikleşme paketleri" ile "Çözüm Süreci" sırasında kaldırma sözü verdiği Koruculuk sistemini, yeniden devreye soktu.

Sözcü'de yer alan habere göre; Mayıs 2009’dan bu yana dönemin Başbakanı Erdoğan da dahil, hükümet yetkilileri ‘’Demokratikleşme paketleri ve Çözüm Süreci’’ tartışmaları gündeme geldiğinde, koruculuk sisteminin kademeli olarak kaldırılacağını ve emekli olan korucuların yerine de yenilerinin alınmayacağını açıklamışlardı.

BAKAN AÇIKLADI

Önceki gün bir süre Valilik de yaptığı Aksaray’a giden İçişleri Bakanı Altınok, 5 bin korucu alınacağını belirtti ve ‘’’Sayın Başbakanımızın talimatlarıyla, Doğu ve Güneydoğu’da 22 vilayetimizde bulunan koruculuk sisteminin daha etkin noktaya gelebilmesi adına, boş bulunan 5 bine yakın korucu kadrosu ilanlarımızı başlatıyoruz. Genç kardeşlerimizi, emekli olmaktan kaynaklanan boşalan kadrolara istihdam edeceğiz’’ dedi.

selami-altinok.20150828220857.jpg

ERDOĞAN DA ‘’KALDIRACAĞIZ’’ DEDİ

Özellikle Oslo görüşmelerinin yapıldığı 2009 yılından sonra koruculuk sistemini tartışmaya açıldı. Haziran 2009′da Terörle Mücadele Yüksek Kurulu’nca hazırlanan raporda, koruculuğun kademeli olarak tasfiye edilmesi istendi. Akil İnsanlar Heyeti’nin hazırladığı raporda da koruculuk sisteminin kaldırılması yer aldı. Dönemin Başbakanı Erdoğan’ın, Akil İnsanlar Heyeti’yle yaptığı toplantı sırasında koruculuk sisteminin kaldırılacağını söylediği heyet üyelerinden Kezban Hatemi tarafından açıklandı.

fft99_mf5088288.jpeg

“DEVLETİN KALDIRMA HAZIRLIĞI VAR”

Bülent Arınç Başbakan yardımcısıyken Koruculuk sisteminin kaldırılacağını açıklamış ve ‘’Geçici denilirken nerdeyse kalıcıya dönüştü. Ellerindeki silah gücünü başka amaçlarla kullanmaya başlamışlar. Emekli olmaları halinde yerlerine yenileri alınmayarak tasfiye düşüncesi var. Süreç içinde tasfiye edilmeleri konusunda devletin böyle bir düşüncesi var’’ demişti.

arinc_7.jpg

BİLGE KATLİAMI

4 Mayıs 2009 tarihinde Mardin’in Mazıdağı İlçesi’ne bağlı Bilge köyünde korucuların karıştığı ve 44 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan katliamdan sonra açıklama yapan dönemin Başbakan yardımcısı Cemil Çiçek de, ‘’ Koruculuk ıslahı gerekiyorsa ıslah edillir, kaldırılması gerekiyorsa kaldırılır” dedi. Dönemin Cumhurbaşkanı Gül ise koruculuğun aksaklıklarının gözden geçirileceğini açıkladı.

29 YILDIR “GEÇİCİLER”

1924 yılında çıkarılan Köy Kanunu ile asayişe yardımcı olmak üzere getirilen “Köy koruculuğu” sistemi, 1986 yılında PKK’nın eylemlerini artırması üzerine çıkarılan “Geçici Köy Koruculuğu’’ düzenlemesi ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaygınlaştırıldı. Yıllar içinde sayıları artan geçici köy korucuları olaylara da karıştı.

Halen 22 ilde 45 bin 880 geçici köy korucusu, 32 ilde de 20 bin gönüllü köy korucusu bulunuyor. Bugüne kadar 1620 şehit veren köy korucularından 8 bini de suça karıştı.

Emin ÖZGÖNÜL / ANKARA

Kaynak:Haber Kaynağı