AKP'DEN ARAÇ SAHİPLERİNE BAYRAM ŞOKU

AKP'DEN ARAÇ SAHİPLERİNE BAYRAM ŞOKU

Devleti yönetenlerin yaptıkları lüks harcamalarda hiç bir tasarrufa gitme planı açıklamayan AKP iktidarı yine kolay yolu şeçti. Rekor zam bu günden itibaren cep yakacak.

Benzine yapılan zamlar vatandaşın tepkisini çekmeye devam ediyor. Son iki günde yapılan zamlarla vatandaş otomobilinin deposunu ortalama 15 TL daha fazla ödeyerek tamamen doldurabilecek.

HER DEPODA 15 TL FAZLA

Tüketici bayram öncesi yapılan akaryakıt zammına tepkili… Perşembe günü yapılan yüzde 9-12 aralığındaki ÖTV zammının ardından dün de benzine yüzde 12, motorine ise 6 kuruş zam yapıldı. Böylece otomobilinin deposunu fullemek isteyen bir vatandaş iki günde gelen zamlarla deposunu 14 TL daha fazla ücret ödeyerek full’leyecek. Bayramda benzinli otomobiliyle yolculuğa çıkan vatandaşa yeni zammın gidişte dönüşte depo full’leme ve gittiği yerde yaktığı benzinle en az 50 TL civarında yük getirmesi bekleniyor.

FİNLANDİYA’YI YERİNDEN ETTİK

Hükümet, sürpriz zam kararıyla motorinden litre başına aldığı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarına 20 kuruş zam yaptı. Bu zam KDV’yi de otomatik olarak 3.6 kuruş yükseltti. Böylece rafineri, dağıtıcı ve bayi karı dahil 1 lira 56 kuruşa mal edildiği halde pompa satış fiyatı 3 lira 98 liraya yükselen 1 litre motorinin içindeki toplam vergi 2 lira 39 kuruşa çıktı.

Yeni zamlarla motorin üzerindeki vergi yükünün yüzde 60.34’e yükseldiği Türkiye Almanya, Belçika, Portekiz ve Finlandiya’yı solladı, 8’inci sıradaki Finlandiya’nın tahtına oturdu. Daha da kötüsü, motorine sağladığı desteği yavaş yavaş azaltan Türkiye, son zamlarla motorin vergilerinde AB ortalamasının üzerine çıktı.
 

BENZİNDE ALMANYA VE FİNLANDİYA’YI SOLLADIK

Son zamlar rafineri, dağıtıcı ve bayi karı dahil 1 lira 57 kuruşa mal edilip 4 lira 66 kuruşa satılan benzinin içindeki vergi tutarının 3 lira 8 kuruşa, toplam vergi yükünün de Yüzde 66.22’ye yükselmesine neden oldu.

Böylece Türkiye, AB’de benzinden en fazla vergi alan ülkeler sıralamasında Almanya ve Finlandiya’yı geride bırakarak 10’uncu sıradan 8’ıncı sıraya çıktı. AB sıralamasında İngiltere, benzinde yüzde 69.95, motorinde de yüzde 69.42’lik vergi yüküyle ilk sırada yer alıyor.

Bulgaristan, yüzde 53.09’la benzinde, Yunanistan ise yüzde 49.43’le motorinde en düşük vergi yüküne sahip ülkeler oldu.

LPG’DE ZİRVE YAKIN

Çevreci olması nedeniyle AB ülkelerinde en düşük vergilerin uygulandığı LPG’de ise Türkiye son zamlarla liderliğe çok yaklaştı.

Zam öncesinde LPG’den litre başına aldığı 1 lira 21 kuruş vergi ve yüzde 51.7’lik vergi yüküyle AB sıralamasında 2’nci sırada bulunan Türkiye, son zamla vergi tutarını 1 lira 34 kuruşa, vergi yükünü yüzde 54’e yükseltti.

Bu artışa rağmen sıralama değişmedi, ancak Türkiye, yüzde 54.63’le liderliğini sürdüren Litvanya’nın tahtına çok yaklaştı. AB’de LPG üzerinden en düşük vergi yüzde 17.36 ile Belçika’da alınıyor. Belçika’da 1 litre LPG yaklaşık 1 lira 33 kuruştan satılıyor

Kaynak:Haber Kaynağı