AKP'de ilk ciddi muhalefet! 70 Kürt kökenli AKP'li vekil...

AKP'de ilk ciddi muhalefet! 70 Kürt kökenli AKP'li vekil...

AKP’de ‘dokunmayalım’ diyenler artıyor, Erdoğan grubu genel merkezde topluyor

‘Hiza’ toplantısı

Başbakan Tayyip Erdoğan, partisinin bugünkü grup toplantısını Meclis yerine parti genel merkezine alırken, milletvekilleri arasında dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı çıkan milletvekillerinin sayıları artıyor. Dokunulmazlık konusu, Güneydoğulu milletvekillerinin yanı sıra Kürt olmayan AKP’li vekiller arasında da sıkıntıya neden olurken, Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, ret oyu vereceğine ilişkin açıklamasından geri adım atmadı.

AKP grubunun bugün AKP Genel Merkezi’nde yapılacak olağandışı toplantısı nedeniyle gözler halen dokunulmazlık konusunda “siyasi kararı” açıklamayan Erdoğan’a ve parti içindeki muhalif isimlere çevrildi. Erdoğan’ın basına açık bir konuşma yaptıktan sonra milletvekilleriyle kapalı bir toplantı yapması bekleniyor. 

Önce fırça
Edinilen bilgilere göre Erdoğan, kapalı bölümde önce geçen hafta AKP’lilerin yoklamada bulunmamaları ve genel kurulun çalışamaması nedeniyle milletvekillerini sert biçimde uyaracak. Erdoğan’ın grup yönetiminden milletvekillerinin devam çizelgelerini aldığı, bu çerçevede milletvekillerine, “Görevlerinin Meclis çalışmalarına devam etmek olduğu, devam etmeyenlerin görevlerini yerine getirmedikleri, bundan sonra bu tür devamsızlıkların tekrarlanmaması” uyarısında bulunacağı öğrenildi. 

Erdoğan, halen dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili nasıl bir yöntem izleneceği, BDP’lilerin tümüne mi yoksa yalnızca PKK’lilerle kucaklaşan 10 BDP’liye mi dokunulacağı, CHP’nin önerdiği, bekleyen fezlekelerin tamamının mı alınacağı konusundaki kararını parti yönetimine bildirmedi. Parti yönetimi de sürecin nasıl işletileceği konusunda kararını veremedi. Bu nedenle parti yöneticileri, özellikle Güneydoğulu vekillerden gelen, “1994 süreci yeniden yaşanabilir. Dokunulmazlığı kaldırılan vekiller gözaltına alınıp tutuklanabilir” kaygılarına karşı ikna edici açıklamalar yapamıyor. Parti yöneticilerinin, “1994 sürecinin yaşanmayacağını” söylerken, dokunulmazlıkları düşürülen vekillerin gözaltına alınıp tutuklanmayacakları konusunda net güvence verememeleri dikkat çekti. Güneydoğuluların dışında Kürt olmayan AKP’li vekiller arasında da dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı çıkan vekiller bulunuyor. Özellikle partinin “liberal” olarak adlandırılabilecek “bir süredir AB sürecinin iyiye gitmediği” kaygısını da duyan vekilleri de “Dokunulmazlık sadece suçüstü ve adli suçlar için kaldırılabilir. Siyasi suçlarda dokunulmazlık kaldırılmasına olumlu oy kullanmayız” görüşünü dile getiriyor.

‘Hesabını sandıkta versinler’
Bu çerçevede gerçekleşecek grup toplantısında Erdoğan’ın dokunulmazlık konusunda milletvekillerini dinleme kararı alması halinde parti içinde “hayır” oyu vereceğini açıklayarak en net tavır alan Ensarioğlu’nun görüşlerini açıklaması bekleniyor. Ensarioğlu, dokunulmazlığın kaldırılmasına karşı olduğuna yönelik açıklamalarının ardından parti yönetiminden gelen eleştirilere karşı geri adım atmadı. 

Ensarioğlu, toplantı öncesinde de görüşünü “Dokunulmazlıkların kaldırılmasına tümden karşıyım. Milletvekilleri yasama görevini yürütürken herhangi bir kaygı ve korku içinde olmamalı, tersine özgür olmalıdır. Suç işlemişseniz döneminiz bittikten sonra yargılamanız yapılabiliyor. 1994’teki gibi milletvekillerinin etnik kimlikleri nedeniyle bu muameleye tabi tutulduğu anlayışı olursa bu topluma zarar verir. Kucaklaşma görüntüleri ve yarattığı infial çok daha fazlasını hak ediyor. Ama bu görüntülerin hesabının sandıkta verilmesi lazım, halk sorar. Halk seçimde bunları seçmeyerek dokunulmazlıklarını kaldırırsa o zaman yargılamaları da yapılır” diye ifade etti.

‘Ayrı anlam yüklemeyin’
AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, grup toplantısını genel merkezde yapma nedeni için “Biz bunu ilk defa yapmıyoruz. Daha önce de grubu genel merkezde yapmıştık. Buna ayrı anlam yüklemek doğru değil.” ifadelerini kullandı. Erdoğan’ın “dokunulmazlıkları kaldırıyoruz” şeklinde bir açıklaması olmadığını, “Meclis’e geldiğinde değerlendireceğiz, gereğini yapacağız” dediğini belirten Ünal, “Sadece yargının önünü açmak anlamında, bir karar almak anlamına geliyor. Bununla ilgili olarak AK Parti; bunu kurullarında görüşecektir, nihai karar verilecektir” dedi. Ünal, “Sadece BDP’lilerin dokunulmazlıkları kaldırılıyormuş gibi bir hava oluşturulduğunu”, bunun doğru olmadığını belirterek, “Eğer dokunulmazlığın kaldırılmasını gerektiren hukuki bir durum ortaya çıkmışsa, hangi partiden olursa olsun, hangi partiden olduğuna bakılmaksızın zaten dokunulmazlıkları kaldırılır” dedi.