AKP'de Büyükşehir Adayları Netleşiyor

AKP'de Büyükşehir Adayları Netleşiyor

AKP'DE BÜYÜKŞEHİR ADAYLARI NETLEŞİYOR GÖKÇEK'İN ADI YOK

AKP’de büyükşehir belediye adaylarının isimleri netleşmeye başladı. Dört bakanın belediye başkan adayı gösterileceği konuşulurken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in adının geçmemesi gidici olduğu yorumlarına neden oldu. Gezi Parkı olayları ile ağır darbe yiyen Başbakan Erdoğan’ın oy kaybını azaltmak için kabinede kapsamlı bir değişiklik yapacağı belirtiliyor.
 
Haber7’den Ömer Süt'ün haberine göre; AKP’de büyükşehir belediye başkan adayları netleşmeye başladı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın talip olduğu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yine Kadir Topbaş aday gösterilecek.
 
ERDOĞAN, YILDIRIM’I HARCAMAYA KARARLI
 
AKP’de bakanlar arasında büyükşehirlerden aday gösterilecek isimler de ufak-tefek pürüzler dışında kesinleşti. Buna göre; İzmir için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Diyarbakır için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gaziantep için ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in adı üzerinde yoğunlaşıldı. 
 
AKP’nin seçim kazanmasına olanaksız gözüyle bakılan İzmir’den aday gösterilmesi Erdoğan’ın Yıldırım’ı ateşe atarak harcamaya kararlı olduğunu gösterirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in adının geçtiği Bursa Büyükşehir Belediyesi için mevcut başkan Recep Altepe’nin adı öne çıktı. Şanlıurfa’da ise mevcut başkan Ahmet Eşref Fakıbaba’nın aday gösterilmesi kesin gibi.
 
ANKARA ADAYI SIR GİBİ SAKLANIYOR
 
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için kimin aday gösterileceği ise sır gibi saklanıyor. Ankara için Melih Gökçek ismi ağır basıyor. Ancak isminin henüz netleşmemesi Erdoğan’ın Gökçek konusunda kuşkularının olduğunu, başka bir ismi de getirebileceğini gösteriyor. Başkan olduğu 15 yılı aşkın süre içinde bir metre bile metro yapamayan, Ankaragücü taraftarlarının istenmeyen adam ilan ettiği Gökçek’in işinin zor olduğu belirtiliyor.
 
Ankaragücü taraftarlarının Cengiz Topel Yıldırım’ın çevresinde toplanması nedeniyle adaylığı tehlikeye giren Gökçek, daha önce yaptığı açıklamada yeniden aday olduğunu söylemiş ve Başbakan Erdoğan tarafından aday gösterilmemesi halinde çok üzüleceğini dile getirmişti. Bu da Gökçek’in aday gösterilmeyebileceğine işaret ediyor.
 
AB İLE İLİŞKİLERİ BERBAT ETTİ
 
Avrupa Birliği (AB) Bakanı olduğu süre içinde AB’yle ilişkilere sokak ağzıyla yaptığı konuşmalarla ağır darbe indiren Egemen Bağış ise büyük bir iştahla istediği İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adaylığını kaçırmış görünüyor. Sözcü’nün haberine göre; Bağış, “Büyükşehir olmazsa ilçe olsun” tezini işliyor. Bağış’ın adı Ataşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için konuşuluyor. Bu durum, Bağış’ın ilk kabine değişikliğinde kapının önüne konulacağını anladığı, kendisine kapağı atacak yeni bir aradığı anlamına geliyor.
 
BÜYÜK KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ
 
Vatan’dan Şebnem Hoşgör’ün haberine göreyse AKP Hükümeti’ndeki bakan değişikliği aday olabilecek 4-5 bakanla sınırlı olmayacak. Parti kulislerinde yapılacak revizyonun ocak ayındaki 4 bakanlı mini revizyondan daha kapsamlı olacağı beklentisi hakim. AKP’lilere göre, Erdoğan bu revizyonu yerel seçimlerde aday gösterilecek bakanlarla sınırlı tutmayıp, 2015’teki seçimlerde yeniden aday olması mümkün olmayan ancak performansını beğendiği milletvekillerinin parlamentoya “bakan” olarak veda etmeleri için daha kapsamlı bir görev değişimi yapacak.