AKP VERDİĞİ SOMA SÖZLERİNDEN VAZ GEÇTİ

AKP VERDİĞİ SOMA SÖZLERİNDEN VAZ GEÇTİ

AKP, Soma faciasının ardından verdiği sözlerden cayıyor.

Maden işçileri kendilerine verilen 15 “sözü” açıkladı. Bu “sözler” arasında “taşeronun kaldırılmasından, 6 maaş ikramiye verilmesine ve en düşük ücretin 2 bin lira olmasına” kadar pek çok düzenlemenin yer aldığı ortaya çıktı.

Torba tasarının TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında AKP önergelerle değişiklik yapmaya başladı. “Yeraltında çalışan işçilere zorunlu hallerde olması kaydıyla, haftalık 36 saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 50 artırılması suretiyle ödenir” maddesindeki “yeraltında çalışan işçiler” ifadesi önergeyle “yeraltı maden işlerinde çalışan işçiler” olarak değiştirildi. Yani, fazla mesai alacak işçilerin kapsamı daraltıldı. Sadece maden işçileri ile sınırlandırıldı. Madenler dışında yeraltında çalışan işçiler bu haktan yararlanamayacak. Diğer taraftan fazla çalışmada dikkate alınacak yüzde 50 oranı, yüzde 100 olarak yükseltildi. Yani, düzenlemeden yararlanacak işçilerin kapsamı daraltılırken ödenecek ücret yükseltildi. Tasarının ilk halinde, “Yeraltı işlerinde çalışan işçilerin, çalışma süresi; haftada 36, günde 6 saatten fazla olamaz” maddesi yer alıyordu. Bu madde alt komisyonda, “yeraltındaki çalışma süresi” ile sınırlandırılmıştı. Böylece, işçilerin fazladan ocak dışında da çalıştırılmasına olanak sağlanmıştı.

Maddenin yeni hali, “Yeraltı işlerinde çalışan işçilerin, yeraltındaki çalışma süresi; haftada 36, günde 6 saatten fazla olamaz” şeklini alırken, komisyonda kabul edilen yeni önergeyle, maddedeki “yeraltı işlerinde çalışan işçiler” ifadesi, “yeraltı maden işlerinde çalışan işçiler” olarak değiştirildi. Böylece bu haktan yararlanacaklar da “maden işlerinde” çalışanlar ile sınırlandırıldı. Maden dışında yeraltı işlerinde çalışan işçiler yine daha fazla çalıştırılabilecek. AKP, verdiği sözlerden geri adım atmaya başlayınca Somalı madenciler de komisyona yazı gönderdi. Yazıda, “Bizler 22 Mayıs 2014’te Ankara’ya gelen, Başbakan’la, bakanlarla ve Meclis’teki siyasi partilerle görüşen 9 kişilik heyetin içinde yer alan, ayrıca Salih Kapusuz’un başkanlığındaki heyet Soma’ya geldiğinde bize verilen sözler tekrar edilip oturma eylemini bitirmemiz istendiğinde oturma eylemini bitiren madencileriz. Kamuoyunda madencilere verilen bazı sözlerden geri dönüldüğünü üzülerek takip ediyoruz” denildi.

Kaynak:Haber Kaynağı