AKP; 'Türkeş'in Dokuz Işık'ı da Başkanlığı öneriyordu'

AKP; 'Türkeş'in Dokuz Işık'ı da Başkanlığı öneriyordu'

AKP Başkanlık kitapçığı dağıttı

AKP Başkanlık kitapçığı dağıttı
 
AKP, Başkanlık Sistemi çalışmalarına hız verdi. Başkanlık konusunda kamuoyunu ikna etmeye çalışan AKP, “Türkiye Başkanlık sistemini tartışıyor” başlıklı kitapçık bastırıp dağıttı.
 
02 Nisan 2013 Salı 
 
 
 
AKP'nin, dün “Türkiye Başkanlık Sistemini Tartışıyor” başlıklı kitapçık bastırarak partili vekillere dağıttığı öğrenildi.
 
Yirmi ayrı soruda neden Başkanlık Sistemi'nin Türkiye'ye en uygun model olduğunun yanıtının arandığı kitapçıkta, başkanlığın diktatörlük olmadığı ve parlamenter sistemin istikrarsızlık ürettiği iddia edildi.
 
“Mevcut sistem istikrarsızlık üretiyor”
 
Akşam gazetesinin haberine göre kitapçıkta, parlamenter sistemlerin koalisyon hükümetleri nedeniyle istikrarsızlık ürettiği, ancak şu anda Başbakan ve Cumhurbaşkanı arasında görülen uyuma çok nadir rastlandığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
 
"Parlamenter hükümet modellerinde bu kadar yüksek toplumsal desteğe sahip bir hükümet ve bu kadar sağlıklı işleyen cumhurbaşkanı-başbakan ilişkisi çok nadir rastlanan bir durumdur. Nitekim böylesine güçlü bir iktidar kompozisyonu, 1980 sonrası dönemde ilk defa gerçekleşti ve Türkiye'nin kronikleşen sorunları teker teker çözüldü, çözülüyor. Tek parti dönemi ile Menderes, Özal ve Erdoğan gibi karizmatık ve güçlü liderlerin dönemleri istisna tutulduğunda, parlamenter sistem Türkiye'de sürekli istikrarsızlık nedeni olmuştur. Güvenoyu alamayan ya da kısa süre hayatta kalabilen hükümetler, milletvekillerinin itibaren zedeleyen pazarlıklar (Güneş Motel örneği) pamuk ipliğine bağlı ve diyet borcu olan hükümetler, bunun en açık göstergesidir"
 
'Terör' bahanesi
 
Kitapçıkta, istikrarsızlık döneminin en önemli sonucunun terör ve şiddet olduğu belirtildi. PKK'nin sebep olduğu terör eylemlerine yer verilmeyen kitapçıkta, darbe dönemlerindeki şiddet olaylarına yer verilerek, “Ne olduğu belli olmayan irtica tehdidiyle gerginliğin dozu arttırılmış, bazı faili meçhuller İslami kimlikleri ön planda olan kişi ve yapılara fatura edilerek darbe için bütün senaryo ve argümanlar tamamlanmıştır' saptaması yaptı.
 
Yarım yüzyıllık parlamenter sistem Türkiye'nin yapısına uygun değilmiş
 
Kitapçıkta, bazı partilerin parlamenter sistemde ısrarcı olması eleştirilerek, “Parlamenter sistem Türkiye'nin yapısına uygun değil. Dört dörtlük parlamenter sistem oluştursak dahi sorunlar yaşamaya devam edeceğiz” denildi.
 
Başkanlık sistemi 'diktatörlük' değil
 
Kitapçıkta, Başkanlık sisteminin gerçek manada kuvvetler ayrılığı getirdiği için totaliter sistemin yeşermesini daha engelleyici bir sistem olduğu savunularak, “Başkanlık sisteminin diktatörlükle özdeş olduğu söyleminin hiçbir bilimsel temeli yoktur” görüşü savunuldu.
 
Kitaptıkça, Menderes, Özal ve Erdoğan "karizmatık ve güçlü liderler" olarak sıralanırken, bu dönemler hariç parlamenter sistemin sürekli istikrarsızlık ürettiği ileri sürüldü. 32 sayfadan oluşan kitapçıkta, Atatürk dönemine atıf yapılarak, “Cumhuriyetin ilk dönemlerinde fiilen başkanlık sistemine yakın bir model uygulandı. 1961 ve 1982 Anayasaları yazılırken başkanlık modeli üzerinde duruldu” ifadelerine yer verildi.
 
'Türkeş'in Dokuz Işık'ı da Başkanlığı öneriyordu'
 
Kitapçıkta, 1970 yılında Necmettin Erbakan'ın parti programında Alparslan Türkeş'in "Dokuz Işık" adlı kitabında en ideal hükümet modelinin başkanlık sistemi olarak yazıldığı savunuldu. Kitapçıkta, sistemin kamuoyunda en güçlü şekilde dile getirildiği dönemin Turgut Özal dönemi olduğu öne sürüldü.
 
Anahtar Kelimeler: AKP, Başkanlık Sistemi, Kitapçık, Tayyip Erdoğan