AKP SEÇİMLERİ SANDIKTA BÖYLE KAZANACAK

AKP SEÇİMLERİ SANDIKTA BÖYLE KAZANACAK

Tüm anketler ve araştırmalar AKP'nin önemli ölçüde oy kaybettiği ve tek başına iktidar olmaya çok uzak bir sonuç alacağı görüşünde. Ancak ortaya çıkan belge seçimlerin sonucunda AKP'nin sandıkta nasıl kazanacağının işaretlerini vermeye başladı

Aylardır, 7 Haziran Seçimleri’nde muhalefetin oylarının çalınacağı, bunun için planlar Saray’da ve AKP Genel Merkezi’nde planları yapıldığı iddia edilirken ve iddiaların hiçbiri de yalanlanmazken hile planlarının içinde YSK’nın da yer aldığı kuşkusu gündeme geldi.  Gazeteciler online sitesinde Meydan gazetesine dayandırılarak yapılan bir haberde iddianın belgesi yayınlandı.

YSK AKP'Lİ BAŞKAN MI ATIYOR

Sandık başkanlarının tarafsız kişilerden oluşması gerekirken, YSK'nın sandık başkanlıkları için partilerden isim istediği, ilçe seçim kurullarının da AKP’lileri başkan olarak atadığı ortaya çıkmaya başladı. Sandık başkanlarının yüzde 90’ının AKP’liler arasından seçildiği iddia edildi. 

YSK'YA BÜYÜK SUÇLAMA

30 Mart 2014 Yerel Seçimleri’nde belgelenen oy hırsızlıklarını görmezden gelerek Ankara ve Üsküdar belediyelerini AKP’ye peşkeş çeken YSK’nın tarafsızlığını ağır gölge düşürecek olayı Meydan Gazetesi gündeme getirdi. Gazeteden Burak Kılıç’ın haberine göre, 7 Haziran’da yapılacak milletvekilliği genel seçimlerine bir ay kala şaibe iddiaları ortaya çıktı. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ilk kez bu seçimde uyguladığı düzenlemeyle sandık başkanlığı için her parti bir aday gösterdi. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da YSK’ya her seçimde olduğu gibi okul müdürleri ve öğretmenlerden oluşan bir liste verdi. Partilerden ve MEB’den gelen adaylar arasında yapılan kura sonucu sandık başkanları belirlendi.

PARTİLİ SANDIK BAŞKANI OLUR MU?

İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı da okullara ve kurada çıkan sandık başkanlarına bir görevlendirme yazısı gönderdi. Ancak görevlendirme yazısında tarafsız olması gereken sandık başkanlarının yanında parti isminin bulunması tartışmanın fitilini ateşledi. 30 Mart Seçimleri’nde Kağıthane’de 35 sandıkta sandık başkanlarının oyların sayımında tahrifat yapması sebebiyle açılan dava sürüyor. Geçersiz ya da tartışmalı oyların sayımında son kararı veren sandık başkanlarının "partili" olması şaibe kaygılarını artırıyor.

SANDIK BAŞKANLARININ YÜZDE 90’I AKP’Lİ

Bu seçimlerde AKP Eğitim Bir Sen, MHP Türk Eğitim Sen, CHP ve HDP de Eğitim Sen üyesi okul yönetici ve öğretmenlerini sandık başkanı olarak önerdi. MEB’in gönderdiği listede ise okul müdürleri yer aldı. Ancak son yapılan atamalarla okul müdürlerinin yüzde 81’i hükümete yakın Eğitim Bir Sen’in üyesi oldu. Dolayısıyla AKP sandık başkanlığı kuralarında hem kendi adayı hem de Eğitim Bir Sen’li müdürlerle olmak üzere iki adayla girdi. Sandık başkanlıklarının yüzde 90’ı AKP’nin istediği isimlere geçti.

PARTİLİ BAŞKAN’LAR İSYANDA

İstanbul Sarıyer’de bir okulda sandık kurulu başkanı olarak görevlendirilen Eğitim Bir Sen’li okul müdürü, kendisine gönderilen yazıda “AK Parti” adını görünce şok olmuş. Sandık başkanı, “Sendikam hükümete yakın olabilir. Ama hayatımda AKP’ye’ye oy vermedim. Sendikam ‘bu parti adına aday olur musun’ diye sormadı” diye sitem etti. 

Bu durumun seçimlerde birçok kavgaya sebep olacağını belirten okul müdürü, “Sandıkta diğer görevlilerin bakışı benim AK Partili olduğum yönünde olacak ve art niyet arayacaklar. Bu kafayla bu seçimler bitmez” diyor.

İŞTE İDDİANIN YAZILI BELGESİ

ysk_akp_sandik_baskani.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı