AKP RANTIYLA DEPREMDEN KAÇIŞ YOK

AKP RANTIYLA DEPREMDEN KAÇIŞ YOK

AKP'nin rant sevdası yüzünden depremden kaçacak yer de kalmadı.

Gökçeada açıklarında yaşanan son depremle birlikte ülkemiz yine deprem gerçeğiyle yüzleşti ancak bu kez tek bir fark var o da depremden kaçacak yerimizin olmaması.

CHP, İstanbul’daki deprem toplanma alanlarının nasıl rant ve talana kurban gittiğini bir bir  açıklığa kavuşturmaya başladı. 400 toplanma alanının yağmalandığını açıklayan CHP, Marmara’da yaşanan büyük facianın ardından konulan vergilerden 50 milyar lira toplandığı; hükümetin bu paraları önlem için harcamak yerine yol yaptığı açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, bugün yaptığı açıklamayla, büyük bir depremin ve büyük bir yıkımın beklendiği İstanbul’da toplanma alanlarına ilişkin bir haritayı kamuoyu ile paylaştı. Deprem anında evleri yıkılması beklenen milyonlarca insanın toplanabileceği alanları gösteren haritada, söz konusu alanlardan bir bölümünün akibetine ilişkin bilgiler de yer alıyor.

Ülke nüfusunun yüzde 66'sının fay hatları üzerinde yaşadığını, hükümetin yanlış uygulamaları sonucu yurttaşların doğal afet kurbanı değil "rant kurbanı" olduğunu belirten Tekin, 1999 depremi sonrası İstanbul’da belirlenen yaklaşık 11.000 dönüm deprem sonrası toplanma alanının büyük çoğunluğunun imara açıldığını ve yandaşlara peşkeş çekildiğini bildirdi, şunları söyledi:

"DSP hükümeti döneminde çıkarılan deprem vergisi kapsamında vatandaşlar bugüne kadar 50 milyar lira ödedi. Kamu arazileri deprem dönüşümü kullanımı için ayrıldı. Ne yazık ki, AKP iktidarı topladığı vergileri duble yollar için harcadı. 50 milyar dolar vergi ranta dönüştürüldü. Başka bir ülkede olsa yetkili bakan hakkında dava açılırdı. Bu büyük bir suçtur. İnsanlarımız doğal afet kurbanı değil rant kurbanı oldu. Bugün İstanbul'da belirlenen "deprem toplama alanları"nın yandaşlara nasıl peşkeş çekildiğini açıklıyoruz. Önümüzdeki günlerde Ankara, İzmir, Adana başta olmak üzere tüm Türkiye’deki ranta kurban giden bu alanları açıklayacağız."

Kamu arazilerinin özellikle büyükşehirlerde yandaşlara peşkeş çekildiğini belirten Tekin, "İstanbul’da 400’e yakın kamu alanı deprem dönüşümü ve kentsel dönüşümün dışında bırakıldı. Tamamen yandaşların havuz sermayesinin AVM'lerinin, rezidanslarının oldu. Uyarıyoruz; yarın meydana gelecek herhangi bir olayda Başbakan 'Depremin fıtratında var' demesin!" dedi.

İşte haritada yer verilen ve ranta kurban edilen alanlardan bir bölümü:

depremrantalanlari.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı