AKP PKK VE ÖTESİ

PKK VE ÖTESİ

Sözcü’nün manşeti çarpıcı:

“ABD Kandil’i çizdi yeni PKK kuruyor!”

Gelin şimdi bunu birlikte yorumlayalım.

ABD açısından:

Savaş sanayii, Amerika ekonomisinin bel kemiğidir. Savaş sanayiini dolayısıyla Amerikan ekonomisini ayakta tutabilmek için bir yerlerde (kuşku yok ki Amerika’nın uzağında) savaşın sürdürülmesi gerekiyor. ABD için savaşın nimetleri yapım-onarım süreciyle savaştan sonra da sürüyor. Kestirmeden söyleyecek olursak savaşlar olmasa ABD de olmayacak.

Bu bağlamda Ortadoğu, konumuyla olduğu kadar zengin enerji kaynaklarıyla da emperyalizmin iştahını kabartıyor. BOP dediğimiz de zaten bölgede sürdürülebilir bir sömürünün güvenceye bağlanması için girişilen düzenlemedir. Amerika’nın, bir dediğini iki etmeyecek İsrail’den de, Türkiye’den de daha güvenilir ortaklar arayışıdır.

Türkiye açısından:

Verdiğimiz şehitlerle, aldığımız sığınmacılarla, huzursuzluk ve yoksullaşma ile Ortadoğu’daki gelişmelerden en çok zarar gören ülkelerin başında geliyoruz. Hesapta ABD ile stratejik ortağız. Hatta bir de BOP eşbaşkanlığımız var ama bu ortaklıktan bir yarar sağlayamadığımız gibi 70 yıldan beri de dayak yiyoruz.

Ben aslında işin bu yanını yadırgamıyorum. Çünkü ABD, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerden kaynak aktararak ayakta durabiliyor. Yani sorun dayak yiyende mi, dayak atanda mı; ona bakmak lazım. Atatürk gibi emperyalizmi dize getiren bir liderimiz var. İlkelerini rehber edinsek dayak yemeyeceğiz ama yön duygumuzu yitirmiş durumdayız.

Kürtler açısından:

Sözcü’nün manşetinden PKK’yı, ABD’nin kurduğu anlamı çıkıyor. El Kaide’yi de, IŞİD’i de, El Nusra’yı da… ABD’nin kurduğunu biliyoruz. Etnik ve dinsel kışkırtmalarla ülkelerde iç karışıklıklar yaratarak ulus devletleri parçalayıp küçültmenin, ABD’nin değişmeyen stratejisi olduğunu da biliyoruz. “Ulusların kaderlerini tayin hakkı” önermesinin beyler takımına “ayrı devlet” den başka bir seçenek çağrıştırmayışı da bonus olmalı. Oysa ‘ayrı devlet’ demek, yüzyıllarca sürecek düşmanlık demektir, taraflar için kan ve gözyaşı demektir. Büyük Ortadoğu Projesi yarar sağlasa sağlasa projeyi tasarlayıp önümüze koyanlara sağlar. Kürtlere de, bölgeye de verebileceği bir şey olmadığını anlamak; anladıktan sonra da birlikte yaşama istencini geliştirmek gerekir ki; ABD, Ortadoğu’da yarattığı bataklıkta kendisi boğulsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar