AKP oylarında büyük düşüş

AKP oylarında büyük düşüş

Gezici Araştırma Şirketi'nin yaptığı son ankette AKP ile CHP ilk kez bu kadar yakın.

Gezici Araştırma Şirketi tarafından yapılan son ankette, yerel ve genel seçimlerdeki oy eğiliminin yanı sıra, PKK, Kürt sorunu, alkol yasakları ve başkanlık sistemi gibi konular ele alındı. 

Türkiye genelinde sosyal, ekonomik, politik ve kültürel konular ile ilgili seçmenin algısını belirlemek üzere 1 – 2 Haziran 2013 tarihlerinde, TÜİK verilerine göre Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde, 36 il ve 184 ilçede bunlara bağlı 196 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden 1.639’u kadın ve 1.639 erkekle toplam 3.278 katılımcıyla, hanede yüz yüze görüşme metoduyla yapılmıştır.
Örneklemin seçilmesinde, çok aşamalı – tabakalı – tesadüfi yöntem, görüşülecek deneklerin belirlenmesinde ise, cinsiyet ve yaş kotası uygulanmıştır.

Araştırma sonuçları gerek sahada, gerekse bilgisayar ortamında çeşitli kontrollere tabi tutulmuş, elde edilen bulguların tutarlılığı gözlemlenmiştir.

Araştırmanın hata payı güven sınırları içerisinde % 1,4’dür.

Çalışmanın yürütüldüğü 36 il şöyledir;
Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Batman, Bolu, Bursa, Balıkesir, Bingöl, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İçel, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Kahramanmaraş Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Ordu, Sakarya, Samsun, Trabzon, Van, Yalova ve Zonguldak.

İşte o anketin herkesi şaşırtacak sonuçları.




SORU: Milletvekili Genel Seçimleri bugün yapılsa, yani sandık bugün önünüze gelse kime – hangi partiye oy verirsiniz?

AKP’nin oylarının bir kısmı MHP ve CHP ye kaymakta. MHP’den de CHP’ye Küçük bir oy kayması var. BDP’de ise 1.5 ay önce 9.1 iken şuan 8.2’ye geriledi. BDP Oylarının %12’si (dindar oylar) yeniden AKP’ye gitmiştir.

Türkiye’nin bölgelerine göre bakıldığında AKP’nin oy kayıpları iç Anadolu, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde daha fazla. Karadeniz bölgesinde de ciddi oy kaymaları başlamıştır.